Doletelo me je kot iz neba. Druga nosečnost. Hčerkica sredi junija praznuje prvo leto, sama pa sem že zakorakala v drugo trimesečje druge nosečnosti, ki se je zgodila nepričakovano in po srečnem naključju.

S partnerjem sva si dolgo želela dojenčka, vendar ko si nekaj želiš ali ko nekaj načrtuješ, nikoli ne bo šlo po načrtu. Kot začarano, nikoli. Ravno zato sem optimist in verjamem, da je življenje lepo, in da so oploditev, nosečnost ter rojstvo otročka resnični čudež življenja. Zato sem ob tej drugi nosečnosti še toliko bolj hvaležna, čeprav se zavedam, da nas čaka pestro obdobje.

Povprečna starost žensk, ki so prvič rodile v Sloveniji se je v zadnjih letih povzpela skoraj do 30. leta. Sama sem bila pri prvem porodu stara 35, pri drugem pa bom štela 36 let. Zaradi biološke ure, ki nam veselo tiktaka in nam ni čisto nič naklonjena, se veliko mamic srečuje z vse več težavami ne le pri oploditvi, tudi kasneje v nosečnosti.

Že res, da so trideseta nova dvajseta, a pri tridesetih se organizem že stara, medtem, ko smo pri dvajsetih na vrhuncu svojih moči, v najlepšem in najbolj plodnem obdobju. A tako pač je, tempo, ki mu sledimo danes in stil življenja, ki ga živimo, zahtevata svoje in preživijo tisti, ki se uspejo prilagoditi.

Na področju zdravja nosečnic in optimalnega razvoja ploda je medicina naredila velik korak naprej. Dodatkom in dopolnilom, ki naj bi jih dandanes potrebovala zdrava nosečnica ni videti konca. Police so polne vitaminov in mineralov, ki so ključni ne le za zdravje nosečnice oziroma mlade mamice temveč predvsem za normalen razvoj mladega bitja, ki raste v njej. Pa je to res nujno?, se vprašam. Nujno ni, je pa pomembno in glede na našo starost in način življenja, ter tudi glede na izkušnje naših babic in tet, ki tega niso poznale, ključno.

Včasih je veljalo, da »en otrok materi odnese en zob«. To staro vražo lahko potrdi marsikatera ženska. Ker telo v nosečnosti stremi k optimalnemu razvoju ploda, bo iz svojih bolj ali manj skrivnih zalog počrpalo najboljše za otročka. Zato je za nosečko, mamico ali žensko, ki se na nosečnost šele pripravlja, nujno, da se oboroži in opremi s tistim, kar vemo, da telo potrebuje za rast in optimalen razvoj ploda v maternici in nenazadnje za svoje zdravje.

S svojim načinom življenja vplivam na zdravje svojih otrok in zdravje bodočih rodov!

Znano je, da način življenja in prehrane epigenetsko vpliva na naslednje generacije, in da lahko z zdravim načinom življenja kadarkoli vplivamo na lastno zdravje in zdravje svojih potomcev. Na pomen zdrave prehrane, ki naj vključuje ustrezne vitamine in minerale v prenatalnem obdobju opozarjajo tudi številne raziskave. Dejavniki tveganja za bolezni srca, visok krvni tlak, raka, diabetes, alergije, astmo, duševne bolezni in debelost so bili v raziskovalnih študijah dosledno povezani s prehrano v nosečnosti. Za ženske, ki jemljejo potrebne vitamine, naj bi veljala manjša verjetnost za neplodnost.

Zahteve po vitaminih se lahko močno razlikujejo od ženske do ženske, njenega načina življenja, stresa, prehranjevanja, počitka, športnih aktivnosti in drugih dejavnikov. Z različnimi analizami in preiskavami se lahko natančno ugotovi, kaj posameznica potrebuje za optimalne prehranske cilje, ki lahko vplivajo tudi na genetiko še nerojenega otroka, materi pa dajejo zadostne rezerve za njeno zdravje. To, kar jeste, toliko, kot se gibate, toliko kot počivate in se izogibate stresu, takšno dediščino dajete svojemu še nerojenemu otročku. Z drugimi besedami, materine prehranjevalne navade, režim vadbe, raven stresa in okolje dejansko vplivajo na oblikovanje genetskega zapisa malčka.

Kako sem vedela, da sem noseča?

Začelo se je z zaspanostjo, slabostmi in vrtoglavicami. Sicer mi nikoli ni slabo, kot verjetno večini nosečk. Prehranjujem se zdravo, veliko se gibam, zato mi je bilo čudno od kje kar naenkrat tako slabo počutje. Res, da 11-mesečnica zahteva veliko energije, pa vendarle, saj je imam na zalogi, sem namreč inštruktorica pilatesa in v formi, da sem lahko cel dan aktivna z njo.

A telo je na vsem lepem zahtevalo počitek. Slabosti kar ni in ni bilo konec, dokler vendarle nisem ugotovila, da se moje telo spreminja in mi zamuja menstruacija. Seveda se je na testu pokazal čisti in jasni plus! Veselje, strah, dvom, presenečenje,… Kaj pa zdaj?

Ker dojenčico še vedno dojim, je bilo treba nujno ukrepati. Že z dojenjem telo izgubi veliko pomembnih vitaminov in mineralov, za nosečnost pa jih potrebuje še toliko več. Zato sem se lotila iskanja pravega dopolnila, saj je bila slabost in slabo počutje očiten pokazatelj, da telesu kljub ustrezni, raznoliki in zdravi prehrani primanjkuje ključnih elementov za uravnoteženo delovanje v nosečnosti. Tako sem najprej začela dodajati folno kislino in omega 3, pa C in D vitamina, a ni bilo dovolj. Vedela sem, da potrebujem še vsaj vitamine iz spektra B, pa kalcij in železo, saj sem bila v prvi nosečnosti precej slabokrvna. Ker nočem izgubiti zoba, kot moja babica in si nakopati osteoporoze, pa moje telo potrebuje še zadostno mero kalcija.

PreMama Duo 30 tablet + 30 mehkih kapsul predstavlja inovativen multivitaminsko multimineralen proizvod, ki je namenjen ženskam v času, ko načrtujejo nosečnost, med nosečnostjo in po porodu.

In sem jih našla, vitamine in minerale, prehransko dopolnilo Premama duo, ki mi resnično ustrezajo. Po dveh tednih jemanja so v 10 tednu nosečnosti »pozdravili« mojo slabost in po njih se ponovno počutim normalno – polno energije, močno in predvsem nisem zaspana, čeprav ponoči redno vstajam, ko se borimo z bolečino izraščajočih zobkov pri enoletnici.

Prehransko dopolnilo vsebuje 11 vitaminov in 9 mineralov ter omega 3 maščobne kisline. Všeč so mi, ker z njimi zaužijem več kot dovolj folne kisline, železa in vitamina D, s kapsulami pa še dodatno Omega 3 DHK in EPK. Vse sestavine so ključne in izjemno pomembne za celostni razvoj ploda, na najbolj pomembnih področjih, srčno-žilni sistem, živčni sistem in možgani.

Glede vsega naštetega je za tiste bolj radovedne v opisu prehranskega dopolnila, ki je za razliko od ostalih izdelkov na trgu cenovno veliko bolj dostopen, natančno napisano za vsak posamezen vitamin in mineral, zakaj jih naše telo v obdobju nosečnosti še posebej potrebuje.

Ob tem se mi zdi ključno zavedanje, da s tem svojemu telesu doprinesem nujno potrebne sestavine tako zase, kot tudi za majceno bitje. Po dobrem zajtrku in ustrezni dozi vitaminov in mineralov, vzamem jih namreč po obroku, saj se vitamini oz. minerali topni v maščobi tako veliko bolje absorbirajo, je zame ključno tudi gibanje. Ena ura pilatesa dvakrat ali trikrat na teden, pa sprehodi v gozdu in igra na tleh z navihanim otročkom mi dajo energijo in voljo, da zmorem. To preprosto potrebujem, da si napolnim baterije. Ob tem zaradi aktivnega stila življenja, nosečnosti in dojenja, dodatno uživam še magnezij, saj so moje potrebe po njem večje, kot jih vsebuje PreMama Duo prehransko dopolnilo. Vzamem ga zvečer, ker naj bi med drugim pomagal tudi za lažji spanec.

Kaj moje telo resnično potrebuje?

V blaženem stanju tako opazujem svojo razigrano in navihano enoletnico, polno življenja, neutrudno in samo sebi zadostno. Občudujem jo, kako zna prisluhniti svojemu telesu in zanjo ni pomembnega nič drugega. Tako pri prehrani, kot tudi pri igri, gibanju in vragolijah. In ko je utrujena, ko ima dovolj in se naveliča, to brez oklevanja pokaže. Zna se poslušati in zna jasno in glasno povedati, ko ji kaj ni všeč.

Zdi se mi, da sem se sama nekje na poti izgubila oz. sem izgubila smisel, da slišim sebe in svoje telo, predvsem pa to, kaj je dobro zame in kar potrebujem. Vesela sem, da sem v tem obdobju vendarle prepoznala, da je moje telo čudež in da ga moram tako tudi obravnavati.

Do sebe moram biti strpna, razumevajoča, nežna, se imeti rada, se spoštovati in gledati nase v vseh najlepših in najboljših možnih pogledih. Ne le zdaj, v tem obdobju, vedno! Za svoje dobro in za zgled malemu bitju, ki ga vzgajam in drugemu, ki je na poti.

Zato je pomembno, da se učim, da si prisluhnem, da se znam ustaviti, si vzeti čas zase, počivati in se predvsem imeti lepo. Nosečnost ni čarobno obdobje, je pa posebno, lepo, naporno in predvsem takšno, kot si ga boste dovolile živeti same. In Premama Duo lahko pri tem olajša marsikatero nevšečnost. Srečno!

Monika Golob Sluga, mag. prava

Nosečka, mamica, žena, motivatorka, inštruktorica pilatesa in strokovnjakinja za vadbo v nosečnosti ter po porodu, zagovornica gibanja in zdravega načina življenja.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki