Skoraj ne pomnim pomladi, ko se ne bi borila s solznimi očmi, polnim nosom in srbečo kožo. Prve alergije so se mi pojavile pri štirih letih in od takrat imam vse letne čase raje, kot pomlad. S tem, da se ne smem valjati po travi in uživat v piknikih sredi travnika, sem se sprijaznila že zdavnaj. Težje pa sem sprejela to, da me že krajši sprehod spravi iz tira, da se zbujam s čisto polnim nosom iz katerega kar ne neha teči in da lahko v enem dnevu kihnem zagotovo več kot 100x.

Ko nič več ne pomaga

Če rečem, da sem preizkusila že vse, kar obljublja bolj znosne pomladi, se ne hecam. Eksperimentiranje s prehrano, klasične anti-alergijske tablete, vsakodnevno pranje las, maska in kontaktne leče – nič ni bilo dovolj dobro, da bi v toplih spomladanskih dneh uživala, kot vsi ostali. Zavrnila sem le imunoterapijo, ki sem si jo sicer zelo želela, a so me stranski učinki tik pred zdajci od tega odvrnili.

Čeprav sem v nekem trenutku že sama sebe prepričevala, da mi je tako čisto dobro in da ne pogrešam brezksrbnega pohajokovanja po naravi, vseeno ni bilo čisto tako. Poleg tega ne gre le za izlete v naravo. Spomladi, ko je koncentracija cvetnega prahu res visoka, se ne smem niti prikazati iz hiše. Odnesem smeti do najbližjega koša, potem pa še celo popoldne kiham, brišem nos in solzne oči. Odpravim se s prijateljico na kavo, a še preden grem od doma vem, da bo to pomenilo konstantno smrkanje in pihanje v robec. S tem se nisem več mogla sprijazniti. Še posebej ne zdaj, ko sem tudi mama. Kako pa naj svojemu 1-letnemu otroku razložim, da ne moremo na sprehod, ker imam alergijo? Ali da se z njim ne bom igrala v peskovniku, ker potem ne morem umiriti kihanja? Težko. Pa tudi, če bi mu lahko – raje bi našla rešitev in skupaj z njim uživala v ustvarjanju spominov.

Se Enterosgel res lahko bori proti alergijam?

Ko sem dobila priložnost, da testiram Enterosgel in videla, da so ena izmed glavnih stvari, proti katerim se bori, alergija, nisem veliko oklevala. Kaj pa lahko izgubim? Nič. Kvečjem lahko to pomeni, da sem našla nekaj, kar mi vsaj za silo olajša spomladanske mesece. No, veselim se tudi njegovih učinkov konec poletja, ko se v vsej svoji »lepoti« razbohoti ambrozija. Ta je šele huda. Nosi jo kilometre daleč, alergiki pa se je bojimo, kot hudič križa, ker je res močna in nadležna. Ji bo Enterosgel kos? Upam.

Kljub temu, da sem bila takoj za, sem še pred uporabo izbrskala nekaj informacij. Rada se pozanimam, za kaj gre, preden se odločim, da bom uživala ali uporabljala neko dopolnilo. Enterosgel me je prepričal prav s tem, da je naraven, da se ne absorbira in ne prehaja preko stene prebavnega trakta. Če pravijo, da je varen tudi med nosečnosrjo in dojenjem, potem so sestavine zagotovo kakovostne in preverjene. Poleg tega ga lahko uporabljajo tudi otroci. No, to je bilo zame dovolj informacij, da sem se mu odločila dati priložnost.

Kako sem uživala Enterosgel?

Enterosgel sem vključila v svojo jutranjo in večerno rutino – torej sem ga uživala 2x na dan. Preračunala sem, da bi mi za takšno kuro morale zadostovati tri tube in moja matematika se je (enkrat za spremembo) kar dobro obnesla. Običajno si zjutraj pripravim smoothie, zraven pa raje, kot kavo, popijem skodelico čaja. Čeprav pravijo, da ga nima, priznam, da me je najbolj skrbel okus gela, zato sem se odločila, da ga vmešam kar v čaj. Gel je res brez barve, vonja in okusa, zato razlike v okusu čaja seveda nisem opazila.

Ker sicer raje uživam kapsule ali tablete, kot razne sirupe ali gele, sem vztrajala z uživanjem v čaju in ne samostojnem gelu. 21 dni oziroma 3 tedne sem gel vsako jutro in vsak večer zaužila skupaj s čajem. Še bolje bi bilo, če bi ga uživala 3x na dan, a ob službi, malčku in vseh ostalih opravkih, sem vedela, da bom zagotovo pozabila, zato si takšnih ciljev raje nisem zadala. Sem pa sicer še sama sebe sem presenetila z doslednostjo pri jutranji in večerni rutini, saj običajno na takšne stvari rada pozabim. A res me je zanimalo, če bodo kakšni rezultati.

Nekaj se je dogajalo

Po približno prvem tednu jemanja, sem opazila izbruhe na koži – na običajnih mestih, tam, kjer imam kožo bolj občutljivo tudi v sezoni alergij. Bila je suha, srbeča in razdražena, tako kot jaz – kako imam zdaj izbruh, če pa jem nekaj, kar bi mi moralo pomagati?! Izkazalo se je, da je to normalna in možna reakcija, saj se tudi čez kožo čistimo strupov in packarij. Z redno nego so se izpuščaji umirili in nisem jim posvečala posebne pozornosti, čeprav so še vedno prisotni.

V trenutnem obdobju imam največ težav s tem, da se zbujam (včasih tudi sredi noči) z grozno srbečim nosom, iz katerega kar ne neha teči. Ta situacija je zelo nadležna in mi običajno že zjutraj pokvari dan. Najhuje je, če me poln in srbeč nos zbudi ponoči, saj težko zaspim nazaj, posledično pa sem zjutraj napol zombi. Tudi sicer sem imela kar precej težav s kihanjem, smrkanjem in srbečimi očmi, če sem več časa preživela zunaj – še posebej na bolj vetroven dan.

Priznam, da sem bila do delovanja Enterosgela malo skeptična. A po dobrih desetih dneh se je moje jutranje brisanje nosu pričelo zmanjševati. Srbeč nos me ni več zbujal sredi noči in zjutraj, ko sem vstala, iz njega ni teklo, kot da sem ob Niagarskih slapovih. Za nekoga se to zdi res majhen napredek, a zame je to pomenilo velik korak v pravo smer. Pozabila sem že, kako lep je lahko začetek dneva, če se mi ni potrebno že zjutraj jeziti na cel svet (ker seveda je cel svet kriv za moje alergije – saj veste, kako je).

Me je Enterosgel prepričal dovolj, da ga bom še naprej uporabljala? Prepričal me je dovolj, da mu bom dala še eno priložnost ob koncu poletja, ko zacveti ambrozija. Morda že kaj prej, če se bo pojavila potreba. Je pa res, da se sezona cvetenja trav in dreves, ki mene najbolj motijo, počasi zaključuje in čez poletje ne pričakujem večjih težav.

Če čisto iskreno povem, me je gel malo presenetil. Glede na to, kaj vse sem že preizkusila, sem do vsega novega precej skeptičnega in v nič več ne polagam preveč upov. Saj veste – da ne bom potem razočarana. Ne bom rekla, da je rešil vse moje težave in da ne vem več kaj so alergije, a več, kot očitno se je nekaj dogajalo, saj se že več, kot en teden zbujam precej boljše volje (in s precej manj porabljenih robčkov). Če je to cena, ki jo moram plačati za lepši začetek dneva, jaz takoj podpišem.

Elena

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki