Vitamin D imenujejo tudi sončni vitamin, saj ga naše telo tvori, če smo izpostavljeni sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni. V Sloveniji je to le v topli polovici leta med približno 10. in 16. uro, pa še takrat smo zaradi sodobnega načina življenja pogosto v zaprtih prostorih.

V hrani ga skorajda ni – da bi zaužili zgolj 800 IE vitamina D, bi namreč morali dnevno popiti 20 litrov polnomastnega kravjega mleka ali pojesti 23 srednje velikih jajc. Posledično pomanjkanje vitamina D postaja problem širom sveta.

Vpliv vitamina D na zdravje kosti je dolgo veljal za edino korist, zato ga mnogi še danes enačijo z njo, čeprav neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov in je odgovoren za številne procese v telesu. To je tudi razumljivo, saj se spremeni v mogočen hormon, ki vpliva na skoraj vsa dogajanja v naših telesih. Ena njegova najpomembnejših funkcij je, da uravnava delovanje imunskega sistema. Vitamin D je snov, ki »spametuje« imunski sistem, da se začne odzivati le takrat, ko je to potrebno, in na optimalen način. Zato velja trditev, da je vitamin D steber imunskega sistema.

Ob tem, da je izredno pomemben za delovanje imunskega sistema, prispeva tudi k:

  • normalni absorpciji / uporabi kalcija in fosforja,
  • normalni ravni kalcija v krvi,
  • delovanju mišic,
  • ohranjanju zdravih kosti in zob.

V nosečnosti in v času dojenja so potrebe po vitaminu D še dodatno povečane. Pomanjkanje v nosečnosti povezujejo z različnimi zapleti v sami nosečnosti in boleznimi pri novorojenčku. V obsežni raziskavi, izvedeni v UKC Maribor v letih 2012-2014, je dr. Dovnik ugotovil, da je imelo le 7% porodnic zadostne ravni vitamina D (12 % porodnic »poletne skupine« in celo samo 1 % porodnic »zimske skupine«)! Ugotovljeno je bilo tudi, da so imele nosečnice, ki so rodile prezgodaj, in tiste, ki so rodile s carskim rezom, značilno nižje koncentracije vitamina D v primerjavi s kontrolami. Kljub zaskrbljujočim rezultatom zdravstvena stroka še ni naredila premika glede spremljanja tega pomembnega vitamina pri nosečnicah in doječih materah (tudi v času dojenja so povečane potrebe) kot so to že storili v drugih razvitih državah, zato je nujno, da nosečnice in mlade mamice skrb prevzamejo same.


OGLASNA VSEBINA

V tem občutljivem obdobju izberite zase le najboljše: naravni vitamin D v obliki ustnega pršila DLux znamke BetterYou, ki je primeren za nosečnice in doječe matere.

D VITAMIN

D VITAMIN

Pršila DLux so proizvedena po strogih farmacevtskih (GMP) standardih. Varnost izdelkov in koncentracija aktivnih učinkovin sta testirani v neodvisnem, mednarodno priznanem laboratoriju za vsako posamezno serijo, še preden gre na trg. Izdelki so prijazni zobem, vsebujejo vitamine naravnega izvora in ne vsebujejo umetnih sladil, arom in barvil.

Tudi drugi izdelki BetterYou so primerni in odlični za nosečnice – na primer Železo v spreju, Aktivna folna kislina ter Magnezijev losjon in Magnezijevo olje, ki sta lahko pomoč pri preprečevanju krčev. Priporočamo tudi DLux Infant – 100% naravni vitamin D vitamin za novorojenčke. Več informacij na www.sitis.si.


Preberi še:

Vitamin D dokazano učinkovit v času koronavirusa

Moč vitamina D

10 pomembnih stvari o vitaminu D

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki