Si že v veselem pričakovanju ali pa nosečnost šele načrtuješ? Potem si verjetno že slišala za folno kislino. A kaj točno je in zakaj jo moramo pravzaprav jemati, si lahko prebereš v nadaljevanju tega članka.

Folna kislina je pomembna pri različnih procesih v organizmu. Izjemno vlogo ima v času prvega trimesečja nosečnosti za pravilno zapiranje plodove nevralne cevi, iz katere se razvijejo možgani in hrbtenjača. Nevralna cev ploda se zapre od 21. do 28. dneva po zanositvi, če pa ostane odprta, le-to vodi v hudo prizadetost novorojenega otroka. Pravilen in zadosten vnos folne kisline pred in med nosečnostjo dokazano zmanjša incidenco prirojenih napak nevralne cevi za več kot 70%, poleg tega pa tudi zmanjšuje pogostost nepravilnosti na srcu.

Pomembno si je zapomniti, da o folni kislini govorimo kot izključno sintetični obliki vitamina B9, ki jo lahko zaužijemo le v obliki prehranskih dopolnil. Določena živila namreč ne vsebujejo folne kisline, temveč folate, naravno obliko vitamina B9. 

Ženske, ki želijo zanositi ali bi lahko zanosile, bi morale zaužiti 400 mikrogramov folne kisline v obliki prehranskih dopolnil dnevno, da se preprečijo zgoraj opisane možne prirojene nepravilnosti pri novorojenčku. Z uživanjem bi morale pričeti vsaj 8 tednov pred zanositvijo ter nadaljevati vse do 12. tedna nosečnosti, priporočljivo pa je tudi jemanje v času dojenja. Pri nekaterih ženskah obstaja večje tveganje za okvare nevralne cevi, zato je verjetno, da jim bo zdravnik svetoval večji odmerek. Večje tveganje obstaja, če:

  • imaš sladkorno bolezen
  • imata ti ali tvoj partner okvaro nevralne cevi
  • si imela v prejšnji nosečnosti okvaro nevralne cevi pri plodu
  • imata ti ali tvoj partner družinsko anamnezo okvar nevralne cevi
  • imaš epilepsijo
  • uživaš večje količine alkohola (upamo, da ne!)

Poleg rednega jemanja sintetične folne kisline je seveda vselej, predvsem pa pred in v času nosečnosti pomembna uravnotežena prehrana.V  prehrano vključi čim manj predelane hrane in čim več zelenjave in sadja, ki vsebuje folate. Živila, ki vsebujejo zelo veliko folatov, so na primer: brstični ohrovt, brokoli, špinača, pšenični kalčki, fižol, šparglji in avokado. 

Uživanje folne kisline je torej učinkovito, varno in enostavno. Že več kot 20 let pa se kaže zelo slaba zavzetost za jemanje med ženskami kljub znanju, ki ga medicina širi med ljudi. Vse uspehe dodajanja folne kisline v prehrano izničimo z lastnim brezbrižnim odnosom do dobro dostopnega vitamina, ki ga lahko kupimo v vsaki lekarni. Po zadnjih podatkih pravilno jemlje folno kislino manj kot 20% slovenskih nosečnic. In seveda se posledično rojevajo otroci z različno stopnjo nevrološke prizadetosti. Spremenimo torej svoj odnos do folne kisline, zase in za svoje otroke, da bi se rojevali kar najbolj zdravi.


S Premama Duo, multivitaminskim in multimineralnim izdelkom za nosečnice boš poleg folne kisline poskrbela še za ustrezen vnos drugih pomembnih vitaminov in mineralov ter omega-3 maščobnih kislin!

PreMama Duo 30 tablet + 30 mehkih kapsul predstavlja inovativen multivitaminsko multimineralen proizvod, ki je namenjen ženskam v času, ko načrtujejo nosečnost, med nosečnostjo in po porodu.

OGLASNA VSEBINA


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki