Dojenje je izkušnja, ki lahko zbliža mater in otroka – in morda celo celotno družino. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) za dobrobit otroka priporoča dojenje do 2. leta starosti, vendar je lahko materino mleko blagodejno tudi za ostale člane družine.

1. Materino mleko kot zdravilo za infekcije ušes

Materino mleko zaradi vsebujočih protiteles deluje kot naravno zdravilo proti ušesnim infekcijam. Tri do štiri kapljice mleka v dojenčkov ušesek bodo dovolj. Kapnemo jih na vhod v ušesni kanal, ne direktno vanj.

2. Materino mleko kot zdravilo za vnetje oči

Materino mleko je dokazano najbolj učinkovito zdravilo proti vnetju oči pri dojenčkih in otrocih. Dve kapljici mleka bosta zadostovali in hitro odpravili infekcijo. Vseeno se je pri vnetjih oči nujno posvetovati tudi z zdravnikom. (Namig: Materino mleko se lahko uporabi tudi pri čiščenju kontaktnih leč.)

3. Materino mleko kot zdravilo za vneto grlo

Zaužitje ali grgranje materinega mleka, lahko pomiri vneto grlo. Če ima novorojenček vneto grlo, je zelo priporočljivo, da zaužije nekaj materinega mleka, ki bo pomiril simptome.

4. Materino mleko kot mazilo za razdraženo in srbečo kožo

Če imate na telesu ureznino, ki vas peče in srbi, jo lahko dezinficirate z materinim mlekom. Že majhna kapljica mleka neposredno na ureznino bo pomagala pri celjenju rane. Protitelesa v mleku bodo delovala tudi proti razvitju bacilov okoli rane.

5. Materino mleko kot čistilo za obraz

Če imate kožo polno aken ali imate kakšne druge težave s kožo, vam lahko materino mleko pri tem pomaga. Pri težavah z aknami, si obraz najprej očistimo s čisto vodo, nato pa si obraz namaženo z malo materinega mleka in pustimo, da se posuši. Kot čistilo za obraz, si materino mleko nanesemo na obraz, nato pa ga nežno obrišemo z brisačo.

6. Materino mleko kot sestavina pri kuhanju

Materino mleko se lahko uporablja kot nadomestek za kravje mleko, npr. v kavi. Človeško materino mleko ima hranilne vrednosti, ki jih ni v kravjem mleku. Različne raziskave so pokazale, da nekatere sestavine materinega mleka uničujejo 40 različnih vrst rakavih celic. Nekateri iz človeškega mleka delajo celo sir in ponujajo recepte na spletu.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki