Z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom po vsem svetu, se številnim staršem pojavlja veliko vprašanj glede zaščite svoje družine. Poiskali smo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

Kakšni so simptomi okužbe?

Ker gre za nov virus, natančnih podatkov o poteku bolezni še ni. Dosedanji podatki kažejo, da je možna okužba tudi brez znakov bolezni. Ti so najpogosteje slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina in kašelj. Pri težjih oblikah se bolezen kaže z občutkom pomanjkanja zraka in pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Kako se širi COVID-19?

Tako kot mnogi drugi virusi se tudi koronavirus širi kapljično. Če ste od okužene osebe, ki kiha in kašlja oddaljeni manj kot 1,5 m, lahko vdihnete kapljice ali pa te pristanejo na bližnjih površinah. Če se človek dotakne okuženega predmeta in se nato dotakne lastnih oči, nosu ali ust, tudi tvega okužbo. Trenutno še ni jasno, kako dolgo lahko virus živi na površinah, zato priporočamo redno razkuževanje pogosto dotaknjenih predmetov in površin.

Kako poteka zdravljenje?

Pri okužbi s koronavirusom se zdravijo le simptomi, saj zdravila ali cepiva za zdaj še ni. Bolniku se z zdravili poskušajo lajšati težave (npr. zbijanje vročine), ob težjem poteku bolezni pa z mehaničnim predihavanjem, dodajanjem kisika in nadomeščanjem tekočine tudi okrepiti delovanje pljuč.

Kako najbolje zaščitim svojo družino?

 • Pogosto si umivajte roke, še posebej po uporabi kopalnice, pred jedjo in po skrbi za nekoga, ki je kakorkoli bolan.
  koronavirus
 • Vsak dan z gospodinjskim čistilom očistite, razkužite in obrišite predmete in površine, ki se jih dotikate. Pazite, da očistite pult, mize, kljuke, stikala za luči, stranišča, telefone, tipkovnice, tablice in daljinske upravljalnike.
  koronavirus
 • Če zbolite, ostanite doma ter pokličite zdravnika.
  koronavirus
 • Izogibajte se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

Pomembna zaščita pred COVID-19 pa je tudi ustrezna ustna higiena

Pri širjenju okužbe pa ni pomembno le umivanje rok, ampak tudi ustne votline. Simptomi okužbe se pogosto začnejo v zadnjem delu grla z vnetjem in kašljem. V ustni votlini imamo takrat tudi največjo koncentracijo virusa. Kužne kapljice se ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju razpršijo in na ta način širimo okužbo.

Učinkovita zaščita pred pred kapljičnim prenosom koronavirusa je Oroxid® SENSITIV – oralna raztopina za vso družino, osnovana na visoko aktivnem kisiku. Zaradi antiseptičnega učinka preprečuje obstoj kužnih klic ter je prvi izbor za grgranje pri virusnih in bakterijskih okužbah. Oroxid® oralna raztopina ne le dezinficira ustne votline, ampak tudi poskrbi za zdravje, oksigenacijo in regeneracijo celotne ustne votline. Priporočamo ga za preprečevanje in lajšanje vnetih, razdraženih in krvavečih dlesni, za zmanjševanje oblog na zobeh, jeziku in sluznici ter za dopolnitveno ustno higieno pri fiksnih zobnih aparatih.

Zakaj je OROXID® drugačen od ostalih izdelkov za ustno higieno?

 • ne vsebuje ALKOHOLA in KLORHEKSIDINA,
 • brez ALERGIČNIH ODZIVOV, NEŽELENIH UČINKOV,
 • varen za OTROKE in ODRASLE,
 • primeren za KRATKOTRAJNO in DOLGOTRAJNO uporabo,
 • dokazano UČINKOVIT pri spremembah v ustni votlini,
 • način uporabe je ENOSTAVEN in PRIROČEN.

Kako uporabljamo OROXID®?

Oroxid® je na voljo je v obliki raztopine ali pršila. Uporabimo ga med ali po opravljenem ščetkanju zob. Raztopino razporedimo po ustih, pomagamo otrokom z nežnim ščetkanju ali žvrkljanju približno 30 sekund. Spiranje z vodo ni potrebno, raztopino le izpljunemo v umivalnik.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki