Dojenčkova koža je zelo tanka in nežna, ker se njena zaščitna funkcija še ni povsem razvila. Zato je koža dojenčkov še bolj občutljiva kot koža odraslih in še zlasti dojemljiva za poškodbe in kožne bolezni. Poleg tega dojenčki vedno nosijo plenice – takšno dolgotrajno nošenje pa lahko hitro razdraži kožo.

Vzrok za bolečo in vneto ritko so večinoma mokre plenice, ki so predolgo v stiku z dojenčkovo kožo, in premalo zračenja. Urin v stiku s kožo spodbuja draženje, skupaj z gibi, ki povzročajo trenje, ter dražilnimi snovmi v blatu pa se lahko nežna otroška koža dodatno poškoduje. Vlažno in toplo okolje v plenici je idealno za razvoj mikrobov in gliv. Ko je naravna zaščitna pregrada kože poškodovana, se ritka hitro razboli.

Vneta ritka ni nič nenavadnega

Čudovita otroška ritka postane rdeča, pekoča in občutljiva v predelu, kjer malček nosi plenice. To je za dojenčka lahko zelo neprijetno, zato svoje nezadovoljstvo kaže na različne načine – postane nerazpoložen, morda celo nagajiv ali pa kaže nezadovoljstvo, ko ga previjate ali umivate ritko. Vneta dojenčkova ritka ni nič nenavadnega – s pravo nego mu lahko hitro pomagate!

Pravilni in pravočasni ukrepi lahko ščitijo dojenčkovo ritko in zmanjšajo tveganje za širjenje vnetja. Prej, ko začnete, tem bolje, saj lahko v najslabšem primeru vnetje privede do pleničnega izpuščaja ali do dermatitisa.

Pravilno previjanje

 • Dojenčku zamenjajte plenico najmanj 5–7-krat na dan. Če ugotovite, da se je ravno pokakal, mu po možnosti takoj zamenjajte plenico.
 • Pomembna je ustrezna velikost plenic – če je plenica pretesna, zrak ne more krožiti in sproti sušiti kože.
 • Ne previjajte otroka pretesno oz. s prstom preverite, da plenica ni pretesna: če lahko med rob plenice in kožo zlahka vstavite kazalec, se plenica dobro prilega.
 • Ritko večkrat pustite na zraku; lahko kar med previjanjem.
 • Nasvet: tudi, ko so otroci večji, jih je treba previjati enako pogosto, saj gibanje in spremenjeno blato (zaradi uživanja drugačne, trdne hrane) kožo še bolj dražita in jo izpostavljata novim poškodbam.

Pravilno umivanje

 • Poleg pogostega previjanja je pomembno tudi vsakokratno čiščenje z vodo; nato pa je treba ritko nežno osušiti. Velja pravilo: vedno od spredaj nazaj oz. proti hrbtu!
 • Za umivanje uporabljajte mlačno vodo in mehko krpo – to je ugodno za kožo in ima učinek nežnega božanja.
 • Ne uporabljajte mil ali drugih sredstev, ki lahko ob pogosti rabi poškodujejo zaščitni plašč kože in izsušijo kožo vašega malčka.
 • Izogibajte se drgnjenju dojenčkove kože.
 • Vedno se prepričajte, da brisače in krpe, ki jih uporabljate za nego dojenčka, niso oprane z mehčalcem in agresivnimi pralnimi sredstvi. To bi lahko sprožilo alergijsko reakcijo na koži.
 • Enako pomembno kot umivanje je tudi sušenje. Ritko nežno obrišite do suhega in se zlasti posvetite kožnim gubam.

Ustrezna nega dojenčkove ritke

Uporabite mazilo, ki ima takšno sestavo, da se ga bo dalo enostavno in enakomerno razmazati. Mazilo naj na koži tvori zaščitni sloj, ki kožo ščiti pred izsušitvijo, obenem pa omogoča, da koža »diha«. Naravne sestavine, kot je dekspantenol v mazilu Bepanthen®, obnavljajo poškodovano kožo in podpirajo procese celjenja. Da bi zmanjšali tveganje za alergije pri dojenčkih, uporabljajte mazila, ki so brez barvil, parfumov ali konzervansov.

Preprečevanje vnetja z mazilom Bepanthen®

Mazilo Bepanthen® mamice že več kot 70 let uporabljajo za preprečevanje in nego pordele, razdražene kože na ritkah dojenčkov ter za zdravljenje pleničnega izpuščaja. Zaradi svoje posebne sestave Bepanthen® mazilo tvori zračen zaščitni sloj, ki kožo varuje pred dražečimi snovmi, kot sta urin in blato, hkrati pa kožo ritke tudi neguje. Mazilo Bepanthen® je brez barvil, parfumov ali konzervansov in je zato primerno tudi za najbolj občutljivo kožo novorojenčkov.

Tudi za doječe mamice

Mazilo Bepanthen® pomaga doječim mamicam negovati bradavice na dojkah. Tako lahko odpravimo vnetje in razpoke bradavic dojk. Nanesemo ga po vsakem dojenju, pred dojenjem pa je treba mazilo odstraniti z bradavic.

Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA / L.SI.MKT.03.2020.3469

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki