Prva stvar, ki jo moraš vedeti je, da dojenčki niso tako krhki kot izgledajo. Naj te ne bo strah, da ga boš poškodoval. V bistvu so prav trpežni.

Dober začetek: Svojega dojenčka pestuj koža-na-kožo

Zapustitev varnega zavetja maternice in prihod na ta velik svet je za dojenčka lahko kar stresna izkušnja. Zato ni čudno, da veliko študij potrjuje, kako pomirjujoč je zanj dotik kože na kožo.

Ta dotik stabilizira dojenčkov srčni utrip, ritem dihanja, krvi pritisk, ohranja dobro telesno temperaturo in zmanjša pogostost jokanja. Poleg tega pa utrjuje tvojo vez z dojenčkom. Vse te dobre posledice se zgodijo ne glede na to, ali otroka tako pestuje mamica ali očka. Poskrbi, da bosta imela veliko takega stika še tedne po porodu. Sleci si majico, tvoj dojenček pa naj bo zgolj v plenički.

Kako držati dojenčka

Kakorkoli ga že držiš, pomembno je, da podpiraš vrat, ritko in spodnji del hrbta.

Kako zamenjati pleničko

Novorojenček veliko lula in kaka. Ve. Li. Ko. Težko boš verjel, kako lahko tako majceno bitje proizvede toliko iztrebkov. Pri novorojenčku lahko pričakuješ menjavo pleničke vsaki dve uri. To je 12 menjav v enem dnevu! Ful! S časom ne bo več treba tako pogosto menjati pleničke, vseeno pa jih bo treba porabiti ogromno. Na žalost znanstveniki še niso iznašli dojenčka, ki bi se sam čistil, zato je to naloga tebe in mamice, da poskrbita, da bo ritka vselej čista.

1. Oceni situacijo. Če vohaš nekaj smrdljivega, potem ima tvoja mašina za kakce v plenički presenečenje. Preden boš odprl pleničko, se mentalno pripravi na vse. Lahko, da je v njej le majčken bobek, lahko pa te čaka tekoča smrdljiva eksplozija. Če gre za slednje, potem bo najbolje, da se premakneta bližje banjici, da boš dojenčka lahko dobro opral.

2. Pripravi si material. Zagrabi čisto pleničko in 4 – 5 čistilnih robčkov (če gre za težje situacije) in jih daj na stran.

3. Nadeni si plinsko masko in pojdi na svojo pozicijo. Če je tvoj dojenček hranjen s formulo, potem se pripravi na močan vonj. Če je dojen, potem vonj ne bo tako grozen. Če imaš fantka je zmeraj dobro, da pri previjanju stojiš nekoliko pri strani, da te ne bo krstil v Cerkev Rumenega Toka s svojim malim škropilnikom.

4. Odpri pleničko in dvigni dojenčkovo ritko. Z desno rokonežno primi dojenčka med nogami za njegovo desno stegence (pri tem njegova leva nogica sloni na svoji roki) in tako nežno privzdigni ritko. Če si levičar, primi dojenčka z levo roko za nevo stegence. S čistim robčkom obriši kakce, ki se držijo površine ritke.

5. Obriši. Privzdignjeno ritko obriši z mokrimi robčki v smeri proti podlagi. Tako bo manj verjetnosti, da se bodo kakšne bakterije prenesle na spolovilo in povzročile vnetje (še posebej pri punčkah). Pazi, da boš vse temeljito obrisal. Robčke odlagaj na umazano pleničko, potem pa jo povleci izpod dojenčka.

6. Zapri pleničko in se je znebi. Zloži pleničko tako, da bo vse (skupaj z umazanimi robčki) ostalo v njej in jo vrži v koš za pleničke.

7. Osuši ritko. Če se želiš izogniti izpuščajem, poskrbi, da bo ritka lepo suha. Osuši jo z mehkim suhim robčkom ali pleničko iz blaga. Če je koža rdečkasta, jo namaži s kremo za ritke.

8. Nežno porini novo pleničko pod potomca. Pomembno je, da je prav obrnjena. Itak.

9. Skoraj si že na cilju. Pleničko spredaj zapri z lepljivimi krilci in pazi, da ne boš preveč (ali premalo) zategnil. Če polzi dol, je premalo zategnjena, če ustavi dotok krvi v nogice, je preveč. Večina pleničk za enkratno uporabi ima na robovih majhne volančke. Ti morajo štrleti ven, sicer lahko pride do uhajanja tekočine.


10. Dajta si petko.

Kako podreti kupček

Pri vseh teh metodah, dojenčka nežno trepljal po hrbtu, ali božaj s krožnimi gibi:

Dojenčki med hranjenjem pogoltnejo veliko zraka, zato jih napenja. S podiranjem kupčka se želimo znebiti teh zračnih mehurčkov. Če dojenčka hraniš po steklenički, podrita kupček vsake 0,5 popitega decilitra (približno) in na koncu hranjenja. Če dojenček veliko poliva (bruha), potem podrita kupček še pogosteje.

Kako pomiriti jokajočega dojenčka

Če želiš ostati prišteven, je ena izmed najpomembnejših spretnosti pomiritev jokajočega dojenčka.

Tvoja celotna izkušnja očetovstva bo sprva odvisna od tega, koliko tvoj dojenček joka. To, koliko bo jokal, na žalost ne boš moral izbrati sam. Lahko, da bo tvoj otrok super kul, miren dojenček, ki bo redkokdaj pojokcal, lahko pa, da bo jokal skoraj ves čas. Kakorkoli že, tole ti bo pomagalo:

Zakaj joka?

Včasih se ti bo zdelo, da joka samo zato, da ti do konca scvre vse živce in možgane. Ampak v večini primerov joka z razlogom; zapomni si, da je tuljenje za dojenčka edini način, da pove, da je nekaj narobe. Zato je pri pomirjanju tvoje tuleče male kepice dobro, da greš v mislih čez vse razloge, ki bi lahko povzročali jok:

Umazana plenička? Ni nujno, da je pokakana. Tudi mokra plenička jih lahko spravi v jok.

Mora podreti kupček? Poizkusi različne položaje, dokler vama ne uspe.

Napenjanje? Dojenčka položi na hrbet in potem nežno premikaj njene nogice in boke, kot da bi vozil kolo. Ali pa nežno božaj trebušček s krožnimi gibi.

Neudobje? Ali dojenčka zebe ali mu je vroče? So oblačila pretesna ali pa praskajo? Bodi pozoren na malenkosti.

Osamljenost? Svet je velik in včasih strašen kraj za tako majhno bitje. Če se zbudi in ni nikogar blizu, se lahko prestraši in si želi pestovanja.

Preveč dogajanja? Življenje v maternici je bilo precej mirno, zato lahko preveč živahno okolje dojenčka prestraši. Pojdita nekam na samo, da se umiri.

Lakota? Poskusi s stekleničko ali pa naj mamica dojenčka podoji.

Utrujenost? Morda je čas za spanje.

Vročina? Nujno moraš imeti termometer, ki ga zlahka uporabiš na dojenčku (npr. čelni termometer).

Ukrepi za pomiritev

Če si ugotovil, da ni krivo nič od zgoraj naštetega in dojenček še zmeraj tuli, potem je lahko razlog za jok pač sitnost. To se zgodi vsem. Tukaj je nekaj ukrepov za pomiritev:

Duda. Uporabljanje dude ima svoje dobre in slabe strani, ampak včasih je lahko to edina stvar, ki pomaga.

Gugalnik. Nežni zibanje v gugalniku lahko zelo pomaga pri umiritvi.

Povijanje. Nekaterim dojenčkom je všeč, če se tesno poviti – to jim daje podoben občutek, kot so ga imeli v maternici. V štručko ga lahko poviješ z odejico.

Prižgi sesalnik. Maternica je presenetljivo glasen prostor, zato lahko imitiranje takega šumečega zvoka dojenčka pomiri. Prižig sesalnika je lahko neverjetno učinkovit pri ustavljanju joka!

Odpeljita se. Ko ne pomaga nič drugega, položi dojenčka v lupinico in se skupaj malo peljita z avtom. Tudi žena ti bo zelo hvaležna za tistih nekaj trenutkov miru.

Kaj pa če ima moj dojenček kolike?

Če čisto nič od zgoraj naštetega ne pomaga in tvoj dojenček joka po tri ure na dan, več kot tri dni na teden in vsaj tri tedne, ima kolike. Vzrok zanje ni znan in lahko resno vplivajo na tvoje mentalno stanje in na odnos s tvojo partnerico. Ponavadi izginejo pri 4 ali 6 mesecih.

Poskusi ostati zen (in se odmakni, ko bo nujno)

Ni važno, ali ima tvoj dojenček kolike ali pa joka zaradi slabe volje, jokanje in tuljenje ti lahko resno načne živce. Ker dojenčki ne zmorejo ničesar narediti sami, je njihov jok seveda po naravi tak, da pritegne tvojo pozornost in ne odneha, dokler ni njihova stiska rešena. Včasih bosta jok in tuljenje pri tebi povzročila resen fiziološki odziv – potil se boš, srce ti bo utripalo kot noro in tvoje telo bo sproščalo kortizol – hormon stresa.

Poskusi se s takim odzivom soočati podobno kot v drugih stresnih situacijah. Poskusi se v mislih osredotočiti na nekaj drugega in jok dojemati zgolj kot zvok ter globoko dihaj.

Študije so pokazale, da imajo nasilni starši močnejši fiziološki odziv na jok, kar jih pripelje do tega, da izgubijo nadzor nad svojim početjem. Zato je ključnega pomena, da se naučiš ostati miren, ko bo dojenček jokal. Preden postaneš očka, se ti zgodbe o starših, ki so nasilno stresali svojega dojenčka, verjetno zdijo neverjetne. Potem pa, ko postaneš očka in ob treh ponoči držiš dojenčka, ki kriči in joka in tuli, počasi razumeš, zakaj je treba ljudi sploh svariti pred tem, naj nikoli ne stresejo svojega dojenčka. Presenečen boš, kako jezen si lahko na majhnega nedolžnega dojenčka in kako hitro lahko začutiš potrebo po tem, da ga spustiš.

Če čutiš, da si resnično na robu z živci in da ne zmoreš več, odloži dojenčka nekam na varno, v gugalnik ali na posteljico, zapri vrata in si vzemi 5 minut, da prideš k sebi nekje, kjer ne boš slišal joka. Veliko bolje je, da otroka pustiš par minut na samem, kot da se ti zmeša.

Ne skrbi, vse zgoraj našteto ti bo sčasoma postalo lažje. Poskrbi le, da boš ohranil zdrav in pozitiven odnos do svoje nove vloge.

Poglej tudi: 5 nasvetov za bodočega očka, da bo lažje preživel nosečnost

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki