Nosečnost in pričakovanje materinstva pri bodočih mamicah vzbudi veliko čustev in spominov na lastno otroštvo. Raziskave ugotavljajo, da na vzgojo otrok vpliva predvsem način vzgoje, kot so ga bodoče mamice izkusile v svojem otroštvu. Lahko bi torej dejali, da se način materinstva prenaša iz roda v rod.

Psihologi, ki raziskujejo stile navezanosti, ugotavljajo, da naše izkušnje iz otroštva, dobre in slabe, vplivajo na to, kako bomo sami vzgajali otroke. Predvsem negativne izkušnje odmevajo v glavi (in srcu) bodočih staršev, ko se soočijo z obveznostmi in odgovornostjo vzgoje. Tako se pri bodočih mamicah v stresnih situacijah pogosto razvije isti čustveni odziv na določeno situacijo, kot so ga imele njihove matere.

Ti primeri delovanja čustvene logike pojasnijo, zakaj v nosečnosti večkrat pride do zelo čustvenih spominov na svoje odraščanje. Ravno zato je v tem obdobju primerno, če ne kar nujno, da se zazremo v lastno otroštvo.

Doktorica psihologije dr. Juli Fraga nosečkam priporoča, da si zastavijo dve ključni vprašanji, s katerimi se bodo čustveno pripravile na materinstvo.

Česa ste si v otroštvu najbolj želeli, pa tega niste dobili?

Četudi mnogi otroci niso deležni travmatičnih izkušenj, vsi izkusijo občutek izgube, pa naj gre za izgubo starih staršev, smrti hišnega ljubljenčka ali pa za izgubo ob ločitvi staršev. To lahko vpliva na način vzgoje.

»Mlada mama mi je nekoč povedala, kako je vztrajala pri tem, da bi hčerki kupila par roza škorenjcev. A hčerki roza barva ni bila všeč in jih zato ni hotela nositi, česar njena mama ni mogla razumeti. Nato je po razmisleku ugotovila, da je bila ona sama tista, ki si je v otroštvu vedno želela par roza škornjev. Bila je namreč iz velike družine, kjer ni bilo nikoli denarja za kaj več kot zgolj najnujnejše. Do tistega trenutka se ta mlada ženska ni zavedala, koliko je njena izguba v otroštvu vplivala na njeno ravnanje v vlogi mlade mamice,« pojasni dr. Fraga. Pomembno se je torej zavedati, da naši otroci ne doživijo nujno istih travmatičnih izkušenj, kot smo jih sami. To spoznanje je pomembno in vam bo pomagalo, da se boste bolj zavedali svojih čustvenih procesov in tako bolje delovali v vlogi mladih staršev. 

Kako se počutite, ko so drugi odvisni od vas?

Vaši malčki bodo namreč povsem odvisni od vas, predvsem v prvih dneh in tednih. Zato je povsem normalno, da so potrebe malčkov na prvem mestu. Pa vendar imajo mnoge mlade mamice občutek krivde, če postorijo kaj samo zase. »V obdobju vzgajanja malčkov, ki ga zaznamujejo pomanjkanje spanca in mnoga prilagajanja ter odrekanja, je ravno skrb za vaše dobro psihično počutje ključnega pomena,« pravi dr. Juli Fraga.

A vseeno ne temelji vse na vaših lastnih izkušnjah iz ranega otroštva. Za sinhronost z vašim malčkom so zelo pomembni tudi nekateri biološki dejavniki, predvsem raven hormona oksitocina. »Nosečnost privede do izločanja hormona, ki čustveno zbliža mamico s svojim dojenčkom. Študije so pokazale, da mamice z več oksitocina ob svojih dojenčkih občutijo več sreče in zadovoljstva ob skrbi za malčke kot mamice z nižjimi ravnmi oksitocina,« pojasni psihologinja Ruth Feldman.

Kaj pa ostale stvari, ki so pomembne za pripravo na prihod dojenčka? Od četrtka 3. 9. pa v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji najdete pestro ponudbo izdelkov za priprave na prihod najmlajših. Vse od otroških posteljic, stolčkov za hranjenje do vsega, kar potrebujete za družinske začetke.


 

 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki