Dojenček odrašča. Star je že 4 mesece in njegov razvoj gre naprej. Spoznal je že svoje rokice. Z njimi se igra, jih ogleduje in preprijema predmete. Zdaj je čas, da okrepi trup in se poskuša dvigniti iz ležečega položaja.

Še vedno naj bo dojenček čimveč na tleh. Iz dneva v dan je dojenček bolj močan in želi biti pokonci. Sploh proti 6. mesecu bi samo še sedel. Starši prehitro dojenčka posedejo na ritko, ko on sploh še ni pripravljen biti v tem položaju. S tem lahko naredijo zelo veliko škodo pri njegovem gibalnem razvoju. Ko bo dojenček pripravljen (zrel), se bo usedel sam! Ne prehitevajte časa! Lahko pa mu z vajami in spodbujami pomagamo, da se bo samostojno sedenje zgodilo.

1. Samostojni dvig iz ležečega položaja

Dojenček naj bo čimveč na tleh na trebuščku, na oblazinjeni, trdi podlagi. S tem raziskuje svoje telo in ima priložnost razviti samostojno gibanje v prostoru. To je zanj največja izkušnja. Iz pasenja kravic, vrtenja okoli svoje osi na trebušču, se bo zgodil pol dvig v bočni sed. Na njegov edinstven način!

2. Bočni sed

Dojenčku lahko pomagamo pri poskusih dvigovanja od podlage samo do bočnega seda. Naprej mora razviti gibanje sam. Ali se bo iz bočnega seda usedel na ritko ali se bo obrnil na vse štiri, je njegova pot. Bočni sed pomeni, da je naslonjen na notranjo nogico (bok) in ritko, ter se drži z obema rokicama pred njem.

3. Učenje sedenja. Aktivno sedenje

Dojenček se mora usesti sam! Posedanje dojenčka prej, preden je on sposoben sedeti je lahko zelo škodljivo za njegov razvoj. Predno se ga poseda na ritko, si mora razviti in okrepiti trup!

Od 6. Meseca dalje lahko vadite z njim aktivno sedenje, saj se začne uvajanje goste hrane in pri tem bi bilo najbolje, da dojenček sedi in ni v ležalniku.

Vaja za krepitev trupa in učenje sedenja je, da klečite, dojenčka posedete na svoja kolena in njegova stopalca morajo biti na podlagi in kolena pokrčena.

Pred njega postavite mizico, ne sme biti višje od višine njegovega prsnega koša. Na mizico položite igračko in ga spodbujate, da se bi z njo igral. Vaša naloga je, da ga ne držite in podpirate, ampak varujete pred padcem in spodbujate h gibanju in lovljenju ravnotežja. Ko opazite, da dojenček ne sodeluje več, ga odložite na tla v ležeč položaj.


Preberi še:


Avtor: Janja Kramar, dipl. ing. ort. prot.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki