Rodil se je dojenček. Nemočno bitjece, ki je popolnoma odvisno od druge osebe. Naravost osupljivo je opazovati, kako se prilagaja okolju in v povprečju enega leta toliko napreduje v gibalnem razvoju, da shodi.

Kako se bo posamezen dojenček razvijal je odvisno od potenciala, s katerim se je rodil, in od okolja, v katerem bo živel. Pomembne so priložnosti, spodbude, izkušnje, ki mu jih zagotovijo starši oziroma tisti, ki zanj skrbijo.

Starši, vaš dojenček potrebuje nežnost, nego, pozornost,… POTREBUJE pa tudi priložnost za gibanje! Naj bo čimveč na tleh od rojstva dalje, saj bo s tem raziskoval svoje telo, okolje v katerega se je rodil in gibalni razvoj se bo začel.

Naj omenim samo 3 stvari na katere ne smete pozabiti v obdobju od rojstva do 4. meseca starosti.

1. Odlaganje na tla, tudi na trebušček

Dojenčka odlagajte na tla, na blazino in tudi na trebušček. Razvoj se odvija od glave proti medenici in od sredine telesa navzven. S tem ko bo ležal na trebuščku, se bo učil kako kontrolirati glavo, saj bo s tem krepil vratne mišice in se naučil, da bo, če bo uporabljal rokice, lažje dvignil glavico. Naučil se bo “pasti kravce”.

1

2. Igrajte se z njim

Ja, že v tako zgodnem obdobju se lahko igrate s svojim dojenčkom in dobro vplivate na njegov gibalni razvoj. Ena izmed osnovnih vaj od tretjega meseca dalje je, da se usedete na tla na blazino. Dojenčka odložite tudi na tla, med vaše noge tako, da ga bočno naslonite na svojo nogo (v bočni sed), s trupom naslonjenim na vaše stegno. Z njim se igrate tako, da ga vabite, da bi iztegnil rokico k igrači. Spodbujamo, da bi razvil (spoznal) rokico, odpiral dlani, jo iztegoval k igrački. Prav ta vaja kasneje vodi v obrat na vse štiri.

2

3. Razgibajte ga

Dojenček je 9 mesecev v maminem trebuhu. Z rastjo mu zmanjkuje prostora za gibanje, zato ima ob rojstvu medenico in okončine trde, toge. Za boljši gibalni razvoj je zelo pomembno, da mu vsakodnevno razgibamo nogice, rokice in medenico.

Ena izmed vaj, za razgibanje nogic in medenice je ta, da dojenčeka odložimo na hrbet. Primemo ga za nogice pod koleni in mu jih krčimo proti popku z rahlim potiskom kolen navznoter na trebušček. S tem vršimo tudi rahel pritisk na trebušček in posledično dobro dene pri težavah s krčki.

3

Topli meseci, ki so pred nami, so kot nalašč priložnost, da ste z dojenčkom veliko v naravi. Naj ne bodo samo v vozičkih. Odložite odejico na tla in nanjo dojenčka. Naj ima prostor za gibanje v sakem trenutku!


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Avtor: Janja Kramar, dipl. ing. ort. prot.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki