Gnojna angina, znanstveno imenovana tudi streptokokna angina, faringitis ali tonzilitis, je največkrat prisotna v poletnih mesecih. Ta bolezen se pogosto pojavlja pri otrocih in je lahko zelo neprijetna. Poglejmo, kaj je gnojna angina, kakšni so simptomi in kako se zdravi.

Kaj je gnojna angina?

Gnojna angina, znana tudi kot streptokokno vnetje žrela, je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Streptococcus pyogenes. Bolezen prizadene predel žrela in mandlje (tonzile). Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, starejših od treh let, in mladostnikih, vendar ni izključena niti pri mlajših otrocih ali odraslih.

Najpogostejši povzročitelj streptokoknega vnetja žrela je Streptococ­cus pyogenes (betahemolitični streptokok skupine A), povzročajo pa ga lahko tudi betahemolitični streptokoki skupin C in G.

Simptomi gnojne angine

Simptomi gnojne angine se lahko razlikujejo od otroka do otroka, vendar so nekateri simptomi pogosti:

  • Bolečina v grlu: To je običajno prvi simptom, ki ga starši opazijo. Otrok se lahko pritožuje, da ga boli grlo, ali pa noče jesti ali piti zaradi bolečine.
  • Povišana telesna temperatura: Otrok ima pogosto vročino, ki je lahko zelo visoka.
  • Pordelost in otekanje mandljev: Mandlji so običajno pordeli in otekli, lahko so tudi prekriti z belimi ali rumenimi pikami, ki predstavljajo gnoj.
  • Splošno slabo počutje: Otrok je lahko utrujen, razdražljiv ali nima apetita.
  • Glavobol, težave pri požiranju, povečane bezgavke na vratu: To so tudi pogosti simptomi gnojne angine.

Diagnoza in zdravljenje gnojne angine

Če sumite, da ima vaš otrok gnojno angino, je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika. Zdravnik bo opravil fizični pregled in morda vzel bris grla, da bi potrdil prisotnost streptokokne bakterije.

Gnojna angina se običajno zdravi z antibiotiki, saj je bolezen bakterijske narave. Antibiotiki pomagajo ubiti bakterije, lajšajo simptome in preprečujejo morebitne zaplete. Otrok mora antibiotike jemati točno tako, kot je predpisal zdravnik, tudi če se začne počutiti bolje, saj prekinitev jemanja antibiotikov pred koncem zdravljenja lahko povzroči ponovitev bolezni ali pa razvoj odpornosti bakterij na zdravilo.

Poleg antibiotikov je pomembna tudi simptomatska terapija. Lajšanje bolečine v grlu je ključno, da se otroku olajša požiranje in uživanje hrane in tekočin. Za lajšanje bolečine lahko uporabite domača zdravila, kot so topli čaji ali mleko z medom. Prav tako lahko zdravnik predpiše analgetike ali antipiretike za znižanje vročine.

Preprečevanje gnojne angine

Ker je gnojna angina nalezljiva bolezen, je pomembno sprejeti nekaj preventivnih ukrepov, da se zmanjša možnost prenosa bakterij:

  • Ohranjanje dobre higiene: Redno umivanje rok in izogibanje tesnemu stiku z osebo, ki ima gnojno angino, lahko pomaga preprečiti širjenje bolezni.
  • Izogibanje deljenju jedilnega pribora, kozarcev ali zobne ščetke z osebo, ki ima gnojno angino.
  • Izogibanje stiku z osebo, ki ima gnojno angino, dokler ta oseba ne preneha biti nalezljiva. To običajno traja 24 do 48 ur po začetku zdravljenja z antibiotiki.

Zapleti gnojne angine

Čeprav je gnojna angina običajno precej enostavno zdraviti, lahko v nekaterih primerih povzroči zaplete, če se ne zdravi pravilno ali pravočasno. Ti zapleti lahko vključujejo absces v grlu, širjenje okužbe v okoliška tkiva ali celo revmatično vročino, ki je resna bolezen, ki lahko prizadene srce.

Zato je zelo pomembno, da ob prvih simptomih gnojne angine poiščete zdravniško pomoč in sledite zdravniškim navodilom za zdravljenje. S pravočasnim in pravilnim zdravljenjem je prognoza za gnojno angino zelo dobra in večina otrok se popolnoma opomore brez dolgoročnih zapletov.

Povečani tonzili in pogoste angine

Nebnici ali tonzili, tudi mandlji, sta paren limfatični organ katerega vloga je zaščitna. Tako kot žrelnica se lahko zvečata do te mere da otroku povzročata težave z dihanjem in požiranjem. Pojavi se tudi smrčanje, otrok ima lahko premore v dihanju. V teh primerih ju lahko kirurško odstranimo (tonzilektomija) ali le zmanjšamo (tonzilotomija).

V kolikor se pojavijo pogosta vnetja kot so s piogenim streptokokom povzročene angine ali celo škrlatinka ju kirurško odstranimo (tonzilektomija). Pri otrocih pogosto sočasno odstranimo tudi povečano žrelnico.

Gnojna angina in nosečnice

Gnojna angina pri nosečnicah zahteva posebno pozornost. Čeprav se ta bolezen običajno ne prenaša neposredno na plod, je zdravje matere med nosečnostjo ključnega pomena za zdrav razvoj otroka. Visoka vročina, ki je pogosto povezana z gnojno angino, lahko v nekaterih primerih povzroči zaplete pri nosečnosti.

Antibiotiki so običajno prva linija zdravljenja gnojne angine, vendar je treba pri nosečnicah upoštevati varnost zdravil. Nekateri antibiotiki so varni za uporabo med nosečnostjo, drugi pa morda niso. Zdravnik bo izbral najboljše zdravljenje glede na trenutno gestacijsko starost in splošno zdravstveno stanje nosečnice.

Poleg tega je pomembno, da nosečnice z gnojno angino ostanejo dobro hidrirane in počivajo. To bo pomagalo pri lajšanju simptomov in hitrejšem okrevanju.

Če ste noseči in sumite, da imate gnojno angino, se nemudoma posvetujte z zdravnikom. S pravilnim zdravljenjem in skrbjo je možno uspešno obvladati gnojno angino tudi med nosečnostjo, ne da bi to negativno vplivalo na vas ali vašega nerojenega otroka.

Pomembno

Gnojna angina je neprijetna, a pogosta bolezen pri otrocih. S pravilnim zdravljenjem in skrbjo lahko otroci hitro okrevajo in se vrnejo k svojim običajnim aktivnostim. Kot starši je vaša naloga, da ste pozorni na simptome, ki jih kaže vaš otrok, in da ob prvih znakih bolezni poiščete zdravniško pomoč. Spremljanje otrokovega počutja, zagotavljanje udobja in podpore med boleznijo ter dosledno sledenje zdravniškim navodilom so ključni elementi pri obvladovanju gnojne angine.

Pomembno je tudi razumevanje, da antibiotiki delujejo le na bakterijske okužbe. Torej, če je vnetje žrela posledica virusne okužbe, antibiotiki ne bodo učinkoviti. Zato je bistvenega pomena, da zdravnik potrdi diagnozo gnojne angine pred začetkom zdravljenja z antibiotiki.

Ne smemo pa pozabiti na preventivo. Vzdrževanje dobrih higienskih navad, kot so redno umivanje rok, pokrivanje ust in nosa pri kašljanju ali kihanju in izogibanje tesnemu stiku z ljudmi, ki so bolni, je najboljše sredstvo za preprečevanje širjenja gnojne angine.

Gnojna angina pri otrocih je torej resna, a obvladljiva bolezen. S pravilnim pristopom in odgovornostjo do zdravja vašega otroka bo okrevanje hitro in brez zapletov. Tako bo vaš otrok lahko nadaljeval z raziskovanjem sveta okoli sebe, vi pa boste lahko uživali v miru, vedoč, da ste storili vse, kar je v vaši moči, da zagotovite zdravje in dobro počutje vašega otroka.

Viri:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki