VBAC je kratica za “Vaginal Birth After Ceasarean delivery”, kar po slovensko pomeni: poskus vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu. 

Kadar ni nobene nove indikacije za carski rez v nosečnosti, ki sledi predhodnemu carskemu rezu, slovenski porodničarji in babice priporočajo poskusni vaginalni porod. To je porod, ki poteka na isti način kot porod brez predhodnega carskega reza. Razlika je le v tem, da sta spremljanje in nadzor takega poroda veliko večja in da se v problematičnih primerih prej odloči za dokončanje s carskim rezom, kot pa bi se pri klasičnem vaginalnem porodu. 

Prednosti VBAC poroda

V primerjavi s ponovnim carskim rezom, vaginalni porod ne vključuje operacije, nobenih možnih zapletov operacije, krajše bivanje v bolnišnici in hitrejšo vrnitev k običajnim vsakodnevnim dejavnostim. VBAC je lahko možen tudi, če želite izkusiti vaginalni porod.

Tveganja VBAC poroda

Medtem ko je uspešen VBAC povezan z manj zapleti kot ponovni carski rez, je neuspešen poskus VBAC poroda po carskem rezu povezan z več zapleti, vključno z rupturo maternice. Ruptura maternice je redka in se zgodi pri manj kot 1 % žensk, ki poskušajo poroditi po carskem rezu. Vendar je ruptura maternice življenjsko nevarna za mamo in otroka. Med rupturo maternice se brazgotina po carskem rezu na maternici odpre. Za preprečitev smrtno nevarnih zapletov je potreben nujni carski rez. Zdravljenje lahko vključuje kirurško odstranitev maternice (histerektomija). 

Kako se določi možnost VBAC poroda?

Upravičenost do VBAC je odvisna od številnih dejavnikov. Na primer:

  • Kakšna vrsta reza maternice je bila uporabljena za predhodni carski rez? Večina carskih rezov uporablja nizek prečni rez. Ženske, ki so imele nizek prečni ali nizek navpični rez, so običajno kandidatke za VBAC. Če ste že imeli visok navpični (klasični) rez, VBAC ni priporočljiv zaradi nevarnosti rupture maternice.
  • Ali ste kdaj imeli rupturo maternice? Če je tako, niste kandidat za VBAC.
  • Ali ste imeli druge operacije na maternici? Če ste imeli druge operacije na maternici, na primer za odstranitev fibroidov, VBAC ni priporočljiv zaradi nevarnosti rupture maternice.
  • Ali ste že imeli vaginalni porod? Vaginalni porod vsaj enkrat pred ali po predhodnem carskem rezu poveča verjetnost uspešnega VBAC.
  • Koliko carskih rezov ste imeli? Mnogi ponudniki zdravstvenih storitev ne bodo ponudili VBAC, če ste imeli pred tem več kot dva carska reza.
  • Kdaj si nazadnje rodila? Tveganje za rupturo maternice je večje, če poskusite VBAC manj kot 18 mesecev po prejšnjem porodu.
  • Ali imate zdravstvene težave, ki bi lahko vplivale na vaginalni porod? Carski rez je morda priporočljiv, če imate težave s placento, je vaš dojenček v nenormalnem položaju ali če nosite trojčke ali večkratnike višjega reda.
  • Kje boš rodila otroka? Načrtujte porod v porodnišnici, ki je opremljena za nujni carski rez. Dostava na dom ni primerna za VBAC.
  • Vas bo treba spodbuditi? Spodbujanje poroda zmanjša verjetnost uspešnega VBAC.

Preberi izkušnjo mamice: Moj prvi porod je bil CR, drugi naraven


Če razmišljate o VBAC, se zgodaj v nosečnosti pogovorite o možnosti, svojih pomislekih in pričakovanjih s svojim ginekologom ali izbrano babico. Prepričajte se, da ima vašo celotno zdravstveno anamnezo, vključno z zapisi o vašem prejšnjem carskem rezu in vseh drugih posegih na maternici. Vaš ginekolog lahko tudi izračuna verjetnost, ali boste imeli uspešen VBAC.

Načrtujte tudi porod v porodnišnici, ki je opremljena za nujni carski rez!

Predvsem poskušajte ostati prilagodljivi. Okoliščine vašega poroda bi lahko pomenile, da je VBAC jasna izbira ali pa se po posvetovanju vi in ​​vaš ginekolog lahko odločita, da bi bil kljub vsemu najboljši ponovni carski rez.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki