Pozorno branje deklaracij na živilih je ena od veščin, ki jih moramo mame danes vsekakor obvladati. Domov hočemo vendar prinesti zdravo hrano za svojo družino! Pripravili smo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste dešifrirali skrivnostne simbole na nalepkah, s katerimi proizvajalci opremijo otroško hrano.

Kupujte živila z razumljivimi deklaracijami

Podjetja, ki cenijo potrošnike in obvladajo svoj posel, na škatlice, lončke in kozarčke nalepijo besedilo, ki je kljub strogo predpisanim strokovnim izrazom povprečnemu potrošniku razumljivo in olajša nakupno odločitev. To je še posebno pomembno za otroško hrano. Pravzaprav evropska zakonodaja proizvajalcem hrane strogo predpisuje jasno, razumljivo in čitljivo označevanje živil. Potrošnikom morajo zagotoviti možnost »ozaveščene izbire živil, ki jih uživajo, ter preprečiti vse postopke, ki bi lahko potroš­nika zavajali.«

Zaupanja vredna podjetja se držijo pravil

Tistim, ki pripravi deklaracij za prehrambene izdelke ne posvečajo veliko pozornosti, pa mame sporočamo, da se med branjem nerazumljivega besedila na embalaži otroške hrane sprašujemo, ali je proizvajalec tako »šlampast« tudi pri proizvodnji in predelavi hrane – ter tak izdelek za vsak primer raje vrnemo na polico, saj hočemo svojim otrokom ponuditi res zdravo in kakovostno hrano.


Katera vprašanja si mora torej zastaviti mama, ko bere deklaracijo na otroški hrani?

☑ Kaj izdelek vsebuje? Sestavine morajo biti navedene v padajočem vrstnem redu, torej je prve sestavine v izdelku največ. Če na njem piše, da vsebuje jabolka, banane in borovnice, je v izdelku več jabolk kot borovnic.

☑ Koliko kalorij ima? Bodite pozorni na energijsko vrednost živil, ki je vedno navedena na deklaraciji, in ne izbirajte izdelkov, ki imajo veliko kalorij in malo koristnih hranil.

☑ Koliko koristnih hranil vsebuje? Izberite izdelke za sestavo takega jedilnika, da boste vsi družinski člani vsak dan zaužili dovolj vitaminov, beljakovin, vlaknin, kalcija in železa. Hranilne vrednosti morajo biti podane v tabeli, navedene v točno določenem vrstnem redu in z določeno dikcijo.

☑ Koliko dodanega sladkorja vsebuje? Če je živilu dodan sladkor, mora biti naveden med sestavinami. Izogibajte se nakupu hrane z visokim deležem dodanega sladkorja, ki se skriva pod različnimi imeni: saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza, dekstroza, koruzni sirup, sladkorni sirup, melasa … Sadne kašice vsebujejo večji delež sladkorja enostavno zato, ker je v njih veliko sadja. Kakovostni proizvajalci na izdelek, ki mu ni dodan sladkor, to tudi jasno pripišejo: »Brez dodanih sladkorjev (vsebuje naravno prisotne sladkorje)«.

☑ Koliko slabih maščob vsebuje? Izogibajte se nasičenih maščob in transmaščob – skrivajo se v hidrogeniziranih rastlinskih oljih (palmovo, sojino, sončnično…) – beseda »hidrogenizirano« je znak za alarm, izdelek naj raje ostane v trgovini.

☑ Koliko soli in natrija vsebuje? Odrasel človek potrebuje le 1,4 grama soli dnevno, otroci en gram, dojenčki pa samo pol grama. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ne predstavlja tveganja za zdravje, je 5 gramov za odrasle, 3 grame za predšolske otroke in samo gram za dojenčke. Z nekaterimi priljubljenimi prigrizki torej hitro presežemo zgornjo mejo. Bodite pozorni na razliko med natrijem in soljo – večino natrija sicer zaužijemo s soljo, nahaja pa se tudi v vrsti aditivov za živila, npr. v ojačevalcih okusa (pogosto je dodan pri predelavi mesnih izdelkov ter v različnih omakah in juhah). Nekatera živila natrij vsebujejo naravno (jajca, ribe in meso, v manjših količinah pa tudi sadje, zelenjava in žitarice). Izbirajte torej izdelke z zagotovilom, da jim sol ali natrij nista dodana.

☑ Koliko škodljivih dodatkov vsebuje? Potrošniki se vse bolj zavedamo nevarnosti živil z veliko dodanimi E-ji, zato proizvajalci pogosto raje uporabljajo polna imena posameznih aditivov, ki so za povprečnega potrošnika neznanka: emulgatorji, stabilizatorji, sredstvo za glaziranje – kaj je to? Ne pustite se speljati na led! Živilom s sestavinami, ki jih ne poznate ali njihovih imen ne razumete, se je najbolje izogniti. Mnogi izdelki vsebujejo sicer povsem neškodljive snovi, ki olajšajo pripravo in polepšajo videz izdelka, kot na primer škrob (prepreči razslojevanje živila). Dejansko pa te snovi niso potrebne in jih kakovostni proizvajalci ne uporabljajo, predvsem v otroški hrani ne. To potrošnikom sporočajo tudi na deklaraciji, recimo takole: »Brez gostil – če se vsebina razsloji, premešajte.« Zakaj dodajati nepotrebno snov, če lahko isti učinek dosežemo s preprosto uporabo žlice?

☑ Katere alergene sestavine vsebuje? Jasno označevanje alergenov je predpisano z zakonom, tako da so ti navedeni v odebeljenem ali podčrtanem tisku. A mame otrok alergikov raje izbiramo med živili, na katerih deklaracija jasno in na vidnem mestu sporoča, da je izdelek denimo brez glutena ali oreščkov. Če pa otrok z alergeni nima težav, mu ponudimo pestro hrano iz raznovrstnih živil, tudi tistih, ki vsebujejo alergene.

☑ Za koga je izdelek primeren? Zaupajte tistim proizvajalcem, ki so tudi vaši svetovalci pri hranjenju: na izdelek pripišejo, za kakšno starost otroka je primeren.

☑ Kaj zagotavlja ta trditev? Je to res? Na deklaracijah se lahko uporabljajo le tiste prehranske in zdravstvene trditve, ki jih je potrdila Evropska agencija za varnost hrane. Denimo: »Vsebuje alfa-linolensko omega-3 kislino, pomembno za razvoj možganskih in živčnih celic.« Staršem so torej lahko v veliko pomoč. Nikakor pa ne smejo biti zavajajoče!

☑ So navodila za uporabo in shranjevanje jasna? Zaupanje vreden proizvajalec poskrbi, da so navodila kratka in jasna, ne pa podobna tistim za izstrelitev rakete v vesolje.

☑ Preverite datum uporabe! Vakuumsko pakirani izdelki so sicer užitni tudi po izteku roka, torej niso mikrobiološko oporečni, a po navedenem roku se poslabšujejo senzorične lastnosti (vonj, okus in aroma). Zato otrokom ponudimo le hrano, ki ji ni potekel rok uporabe.

Pozor – naj vas ne zavedejo izrazi »bio«, »eko«, naravno… Vsi ekološki izdelki morajo imeti poleg izraza »bio« ali »eko« na deklaraciji tudi logo v obliki zelenega lista (evrolist) in številko neodvisnega kontrolnega certifikacijskega organa.


Obvezni test: preden izdelek položite v nakupovalno košarico, pozorno preverite embalažo – je gotovo nepoškodovana? Preizkusite pokrovček kozarčka: na sredini mora biti rahlo upognjen navznoter in se pod pritiskom ne sme vdati. Ne uporabite hrane iz kozarčka, ki ima pokrovček upognjen navzgor!


Kako so se odrezali izdelki na naših policah?

Obiskali smo dve različni trgovini v Ljubljani in pregledali deklaracije. Izbrali smo pet najpogostejših znamk in jih primerjali. Preberi naše ocene.

Upamo, da smo vam uspeli razjasniti misterije branja deklaracij, saj znajo biti v veliko primerih, zaradi agresivnega marketinga, zavajujoči. Če se boste držale teh pravil, boste med vsemi izdelki na trgovinski polici izbrale najkakovostnejšega za vašega malčka.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki