Bodoče mamice so iz včerajšnjega mreženja Okroglih trebuščkov v kreativnem otroškem mestu Minicityju Ljubljana odšle s kupom uporabnih informacij.

Ljubljana, 21. marec 2018 – Skoraj sto nosečnic iz vse Slovenije se je včeraj udeležilo brezplačnega poučnega dogodka v okviru projekta Okrogli trebuščki, ki so ga že 6. pripravili v Minicityju Ljubljana. Deset strokovnjakov z različnih področij, jim je odgovorilo na še zadnja, neodgovorjena vprašanja, in s tem so nadgradile znanje, pridobljeno v šolah za starše. Za bodoče mamice pa je bilo nadvse koristno tudi, da so se preizkusile v praktičnih delavnicah in se srečala z desetimi strokovnjaki, povezanimi z nosečnostjo in materinstvom.

Med temami tokratnega dogodka Okrogli trebuščki so bili med drugim dojenje in dileme, alternativne priprave na porod, nega kože nosečnice in dojenčka, nega prvih zobkov in nasveti v zvezi s proračunom za bodočega družinskega člana, udeleženke pa so tudi prejele številne izdelke in pripomočke zase in novorojenčka. Namen srečanja je tudi navezovanje stikov med bodočimi mamicami in izmenjava nasvetov.

»Zelo me veseli, da imajo bodoče mamice v Sloveniji na voljo vedno več znanja o obdobju prehoda iz ženske v mamico. Tako prek raznih spletnih skupnosti in blogov kot tudi dejanskega druženja. Kot ustanoviteljica največje skupnosti nosečnic in mamic v Sloveniji dobro vem, s kakšnimi strahovi se bodoče mamice spopadajo in kako zelo potrebujejo tovrstno podporo. Okrogli trebuščki, ki jih organizira Minicity Ljubljana, so odlična priložnost za vse bodoče mamice, ker brezplačno ponujajo znanje, ki ga v šolah za starše ne podajo – izkušnje realnih mamic in nasvete “zdrave kmečke pameti”. Poleg tega pa se na teh dogodkih nosečnice iz vse Slovenije med seboj povežejo, delijo nasvete, med njimi nastanejo prijateljstva, ki njim in njihovim novim družinicam obogatijo življenje,« je dogodek pohvalila Danaja Oblak, ustanoviteljica spletne skupnosti Nosečka – www.nosecka.net.

Strokovni partner Minicityja Ljubljana je tudi Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna. Njen direktor Aleksander Merlo  pozdravlja organizacijo dogodkov, kot so Okrogli trebuščki, saj bodočim staršem približajo dejavnost porodničarstva in dopolnijo priprave na porod in materinstvo. »Pomembno je, da naše nosečnice vedo, da ni potrebe po odhodu na porod v tujino, saj 14 slovenskih porodnišnic zagotavlja varno porodništvo z manj kot 1 promilom mrtvorojenih otrok letno. Kljub bogati izbiri načinov rojevanja kot je porod v vodi, uporaba epiduralne analgezije, število carskih rezov raste, približno 20%«, je še dodal.

Pomen dojenja in materinega mleka kot najbolj naravne hrane za novorojenčka in dojenčka je predstavila Anja Špari Leben, bodočim mamicam, ki se sprašujejo, ali bo dojenje steklo, pa je predstavila tudi, kako so v Hippu mlečne formule približali materinemu mleku: »Kadar dojenje iz različnih razlogov ni mogoče, je seveda nujno le to nadomestiti. HiPP Raziskovalna ekipa za dojenje je več let preučevala sestavo materinega mleka in njegov pozitiven vpliv na otrokovo zdravje. Zlati standard za pripravo HiPP mlečne formule je torej materino mleko, zato je naša nova generacija mlečnih formul HiPP ORGANIC COMBIOTIC® tako podobna materinemu mleku, kot je to najbolj mogoče.«

Avtomobilski sedeži in varnost med vožnjo  je ena od vsebin, ki jim na Okroglih trebuščkih posvečajo veliko pozornost in izvajajo praktične vaje zapenjanja. Tokrat je o pomenu pravilnega in stalnega privezovanja otrok, lastnostih različnih avtosedežev in na kaj je treba biti pri izbiri avtosedeža pozoren, spregovorila Teja Oblak iz Recaro Slovenija: »Kljub spodbudnim podatkom, da je pripetost otrok narasla s 53,7 % pred začetkom izvajanja projekta Pasavček v letu 2005 na 80,1 % v letu 2009, se vsako leto skozi opazovanje dejanske pripetosti otrok v prometu na različnih vrstah cest v različnih časovnih terminih, opaža, da je še vedno kar dobra četrtina otrok, ki nima ustreznega varnostnega sedeža. Žal se to odraža tudi pri podatkih o mrtvih in poškodovanih v cestnem prometu, saj po navedbah Javne Agencije Republike Slovenije za varnost v prometu vsako leto umrejo 2-3  otroci kot potniki v avtomobilu do 7. leta starosti. Staršem priporočamo, da pri izbiri preverijo rezultate testiranj. Vsak otroški avtosedež, ki ga proizvajalec želi poslati na trg, mora namreč najprej prestati t.i. homologacijsko testiranje in pridobiti ustrezen mednarodni standard (trenutno sta v veljavi dva: ECE 44/04 ali R129, oz. t.i. i-Size). Standard zagotavlja, da so posamezni deli avtosedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste varnosti in se da ustrezno namestiti v osebni avto z isofix sistemom ali s tritočkovnim avtomatskim varnostnim pasom.«

»Okrogli trebuščki so eden od družbenoodgovornih projektov Minicityja Ljubljana, ki je za udeleženke popolnoma brezplačen in nadvse koristen. Tako ugotavljamo na podlagi velikega odziva več kot 3500 prijav nosečnic, kot tudi na podlagi navdušenih odzivov udeleženk prvih petih izdaj Okroglih trebuščkov, 350 od njih so danes že mamice,« pravi solastnica Minicityja Ljubljana Jasna Žaler Culiberg.

Jasna je napovedala, da že snujejo 7. dogodek Okrogli trebuščki, s še več strokovnimi predavanji in praktičnimi vajami, ki bo še pred poletjem.

Dogodek Okrogli trebuščki so tokrat strokovno in vsebinsko omogočili NLB, Moja galerija, HiPP, BIBI, Recaro Slovenija, Bayer z Bepanthen in Elevit, Biobanka, Moj škratek, Zobozdravstvo Praprotnik, Hajdi.si, Essentiq Slovenija in Bolnišnica Postojna.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki