Z nosečniškimi pregledi, tako obveznimi kot tudi dodatnimi, se vsaka bodoča mamica sreča že v zgodnji nosečnosti. Govorimo o ultrazvočnih pregledih, meritvi nuhalne svetline ter o invazivnih testih s pomočjo katerih izvemo več o genetskem zdravju našega otroka.

Glavna razlika med invazivnimi in neinvazivnimi testi je ta, da invazivne metode (na primer amniocenteza ali biopsija horionskih resic) zaradi invazivnosti posega predstavljajo 1-2% tveganje za splav ali druge zaplete v nosečnosti  medtem ko pri neinvazivnih presejalnih testih to tveganje ne obstaja. Več informacij o predrojstvenih testih v nosečosti lahko najdete tukaj. 

Zagotovo najboljši in najbolj kompleten neinvazivni predrojstveni presejalni test na svetu je NIFTY test, ki je varen, natančen in zanesljiv.

Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

Nosečnice se za NIFTY test najpogosteje odločijo po ultrazvočnem pregledu nuhalne svetline. Na dan testiranja vas v izbrani ambulanti pričaka ginekolog, ki vam pojasni vse lastnosti in omejitve NIFTY testa. Pred samo izvedbo boste izpolnili potrebne obrazce o podrobnostih vaše nosečnosti in podpisali privolitveno izjavo za opravljanje testa.

Postopek je enostaven, nič drugačen od najbolj navadnega odvzema krvi za osnovne biokemijske analize. Razlika je le v tem, da pri odvzemu krvi za NIFTY test ne rabite paziti, ali ste na ta dan že kaj pojedli, saj to ne vpliva na analize, ki jih opravljamo z NIFTY testom. Vzorec krvi je nato z vso pripadajočo dokumentacijo poslan v certificiran laboratorij, kjer je analiziran v skladu z najvišjimi standardi. Rezultati testa so pripravljeni v roku od 6 do 10 dni po odvzemu krvi. Takrat vas o njih obvesti izbran ginekolog, kasneje pa vse rezultate analize prejmete tudi po pošti.

Redko je za analizo vzorca potrebnih tudi več dni, vendar to nikakor ne pomeni, da je rezultat slab in prav tako ne predstavlja nobenega razloga za skrb. Zahvaljujoč naši genetiki je vsak izmed nas drugačen, zaradi česar je včasih potrebno opraviti dodatne postopke in analize, da bi se prepričali, da je vaš NIFTY rezultat kvaliteten in zanesljiv.

Testirane nepravilnosti NIFTY Basic NIFTY Standard NIFTY Plus NIFTY Twins
PROMOCIJSKE CENE 
v februarju in marcu
350 € 390 € 590 € 390 €
TRISOMIJE        
Downov sindrom (trisomija 21) DA DA DA DA
Edwardsov sindrom (trisomija 18) DA DA DA DA
Patauov sindrom (trisomija 13) DA DA DA DA
ANEUPLOIDIJE SPOLNIH KROMOSOMOV        
Turnerjev sindrom (monosomija X)   DA DA  
Klinefelterjev sindrom (trisomija XXY)   DA DA  
Trojni X sindrom (trisomija X)   DA DA  
XYY sindrom
(trisomija XYY)
  DA DA  
INFORMACIJA O SPOLU        
deklica / deček DA DA DA Informacija o prisotnosti kromosoma Y
TRISOMIJE        
Trisomija kromosoma 9     DA  
Trisomija kromosoma 16     DA  
Trisomija kromosoma 22     DA  
60 DELECIJ IN DUPLIKACIJ*     DA  
CENA TESTIRANJA 445 € 495 € 650 € 495 €

Rezultati NIFTY testa so več kot 99% zanesljivi za tri najpogostejše trisomije, ki so prisotne ob rojstvu in sicer za Downov, Edwardsov in Patauov sindrom. Prav tako je s NIFTY testom mogoče preveriti pristotnost še nekaterih drugih genetskih nepravilnosti, ki jih povzročajo dodatne ali manjkajoče genetske informacije v otrokovi DNK. Izvedeti je možno tudi spol otroka.

Več na: www.niftytest.si

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki