S tem, ko smo ravnokar vstopili v poletje, se začenja tudi obdobje, ko otroci največ časa preživijo zunaj. Ker so po naravi radovedni, navdušeno raziskujejo svet, zato lahko hitro pride do ran ali ureznin. Ne glede na to, ali gre za manjše, površinske rane ali globlje ureznine, je rana za majhnega otroka lahko travmatična, vseeno pa poznavanje osnov zdravljenja ran lahko prihrani slabo voljo.

Tukaj je nekaj pomembnih korakov pri zdravljenju ran pri otrocih:

1. Umij si roke

Pomembno je, da si pred oskrbovanjem rane umiješ roke, saj boš s tem zmanjšala možnost okužbe.

2. Zaustavi krvavenje 

Če otrokova rana ne neha krvaveti sama od sebe, na krvavečo rano pritisni s sterilnim povojem, čisto krpo, kosom oblačila ali kar s prsti. Takšen neposreden pritisk na rano je najbolj učinkovit način ustavljanja krvavitve. Priporočljivo je, da si prej nadeneš čiste medicinske rokavice. Poškodovan del delesa drži v pokončnem položaju in ustvarjaj pritisk na rani 15 minut. Pri obsežnih krvavitvah pokliči zdravniško pomoč in do prihoda na ta način z neposrednim močnim pritiskom na rano zaustavljaj krvavitev.

3. Očisti rano

Da preprečiš okužbo, področje rane drži nekaj minut pod hladno vodo. Če niste v bližini vode iz pipe, uporabi steklenitčko z vodo ali otroške robčke, dokler ne pridete do kopalnico. Izogibaj se uporabi drgnjenja z alkoholom, vodikovim peroksidom in podobnimi sredstvi za razkuževanje rane, saj lahko povzročijo draženje in bolečino.

4. Nanesi antiseptično kremo

Ko je rana popolnoma očiščena, nanesi antiseptično kremo, ki bo pomagala preprečiti okužbe. Na poškodovano mesto jo nanesi v tankem sloju enkrat do trikrat na dan.

5. Rano prekrij s povojem

Če je rana vašega malčka izpostavljena zraku, se lahko naravni proces celjenja upočasni. Poskrbi, da povoj na prizadeto mesto naneseš takoj, ko je rana čist in suh. Povoj bo otroku tudi preprečil praskanje poškodovanega predela ali kraste.

6. Otroku ponujaj čim bolj hranljivo, raznovrstno prehrano

Zdrava prehrana bo otrokovemu telesu dala hranila, ki jih potrebuje za celjenje rane. V tem primeru se priporoča predvsem piščanca, ribe, fižol, agrume, temnolistnato zelenjavo, oreščke in polnozrnat kruh.

7. Rano pozorno spremljaj, da se ne razvije v okužbo

Najpogostejši simptomi okužbe rane vključujejo neprijeten vonj poškodovanega mesta, rumeno skorjo okoli poškodbe, povečano bolečino in velike količine izcedka. Če misliš, da je rana vašega otroka okužena, se takoj obrni na zdravnika.


Preberi še: 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki