V tem članku boste izvedeli:

 • Jejte hrano za energijo
 • Vključite redno vadbo
 • Redno se hidrirajte
 • Posvetite čas sami sebi
 • Preživite čas zunaj

Utrujajoč padec energije po kosilu vas čisto drugače zadene kot starša, kajne? Nočete več tretje skodelice kave. Ne morate zadremati. Ampak otroci pa tečejo v krogu in skačejo.

Če se želite znebiti padca energije, je treba narediti še nekaj več kot vključiti kavo in spanje. Torej, kakšna je alternativa? Če želite ohraniti svojo energijo enakomerno od zgodnjega jutranjega prebujanja do pravljic za lahko noč, vam lahko pomaga nekaj preprostih sprememb življenjskega sloga.

Jejte hrano za energijo

Izberite hrano, ki je bogata z vitamini in minerali, kompleksnimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Beljakovine ne le pomagajo pri popravljanju mišic, pomagajo pri okrevanju in podpirajo zdravje imunskega sistema, ampak tudi poganjajo vaš metabolizem za ohranjanje energije – tako da lahko sledite napornemu dnevu.

Dobra novica je, da vam ni treba iskati visoko in nizko možnosti, ki ustrezajo vašemu zaposlenemu življenjskemu slogu. Beljakovine dokazano dvigujejo raven energije. Beljakovinski šejki ali smutiji vas lahko velikokrat rešijo v polnem urniku.

 • Naredite si beljakovinski smuti za okusen in priročen zajtrk na poti.
 • Naredite si smuti s svežim sadjem, špinačo in merico beljakovin v prahu za okusen popoldanski prigrizek.
 • Vrzite proteinsko ploščico v svojo torbo, da se po vadbi napolnite z energijo.
 • Ne pozabite na sladico! V mikser dodajte banano, merico beljakovin, kokosovo vodo za elektrolite in merico superživil v prahu. To bo odlična in energetsko polna sladica. Če jo prelijete v modelčke za sladoled, pa bo še toliko boljša.

Vključite redno vadbo

Če imate težave s spanjem vso noč, poskusite biti bolj aktivni čez dan. In ne pozabite, vadba je lahko različnih oblik: od kardio vadbe do obiska telovadnice do uživanja v sprehodu po soseski, najboljša vadba je katerakoli metoda, ki vam ustreza.

Da bi občasna vadba postala prava navada, lahko pomaga ustvariti ritual okoli nje:

 • Izberite dneve, ki so optimalni za vadbo, in svojo vadbo vnesite v svoj koledar.
 • Večer prej pripravite oblačila in obutev.
 • Pred vadbo pripravite beljakovinski šejk, poln beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki vam bo pomagal preživeti in kar najbolje izkoristiti vadbo.

Redno se hidrirajte

Eden od prvih znakov dehidracije je utrujenost – in blaga dehidracija se vam lahko prikrade precej hitro. Še posebej, če ste zaposleni z otroki, lahko zlahka izgubite več tekočine iz telesa, kot jo popijete v istem obdobju.

Čeprav je rešitev tako preprosta, kot je pitje več vode čez dan, je za mnoge od nas težava v tem, da se tega navadimo. Za začetek poskusite imeti s seboj plastenko z vodo – na mizi, v previjalni torbi, v avtomobilskem držalu za skodelico in tako naprej. Pomaga lahko tudi malo eksperimentiranja. Nekateri imajo raje ledeno mrzlo vodo, medtem ko drugi ne motijo ​​temperaturnih nihanj. Nekateri ljudje radi pijejo na slamico, drugi pa iz kozarca. Nekateri imajo radi malo dodatka okusa, drugi pa samo vodo.

Posvetite čas sami sebi

Izgorelost staršev je resnična stvar in poznana izkušnja večine staršev. Zato je skrb zase nasprotje sebičnosti. To je način, da izboljšate svoje zdravje, oblikujete pozitivne prakse za svojo družino in povečate svojo energijo. Tudi »majhni« rituali samooskrbe lahko veliko pripomorejo k izboljšanju vaše energije.

Od kratke vodene meditacije do telefonskega klica s prijateljem, lahko skrb zase za vsakogar izgleda drugače. Če je iskanje časa ovira, poiščite priložnosti za povečanje učinkovitosti pri drugih opravilih čez dan – na primer, da imate lahko dostopno zalogo sadja, beljakovinskih ploščic ali napitkov, tako za vas kot za vaše otroke. Manj časa za pripravo hrane pomeni več časa za skrb zase.

Preživite čas zunaj

Imate 20 minut časa? Poskusite ga preživeti zunaj. Mnoge raziskave kažejo, da lahko že malo sončne svetlobe in narave izboljša vaše razpoloženje in raven energije, tudi ko se vrnete noter. To je deloma posledica dejstva, da bivanje zunaj lahko zniža raven kortizola, hormona, ki je povezan s stresom.

Pozitivni učinki se prenesejo tudi na večer. To je zato, ker je na prostem tudi odlično za uravnavanje notranje ure vašega telesa, kar pride prav, ko ste resnično pripravljeni zaspati.

Spanje!

Morda najpomembnejši nasvet je – spite! Če težko spite ponoči (ker se otroci zbujajo) potem dodajte čez dan kakšen dremež, ali vsaj poizkusite ležati z zaprtimi očmi 15 min. Spanje najbolj pripomore k več energije, ker se med spanjem spočijejo možgani in očistijo čustvenega in fizičnega balasta, spanje je neke vrste detox za možgane.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki