Niso vsi partnerji pripravljeni biti v porodni sobi. Razlogi za to so številni:

  • težko gleda svojo partnerico v bolečinah
  • strah pred krvjo (omotica, slabost, bruhanje in nezavest)
  • je morda mnenja, da bo partnerici bolje, če bo sama

Kaj lahko narediš ti nosečka?

1. POZITIVNE MISLI

Svoje misli naravnaj samo na POZITIVNE, tako boš zmanjšala svoje strahove in negativna čustva, ki te spravljajo v krč. Napetost znotraj tvojega telesa ne prinaša koristi tebi in otroku ne sedaj in ti ne bo pomagala pri rojevanju. S strahovi boš v svojo porodno izkušnjo privlačila še več strahu, ne podporne ljudi in neugodne situacije. Z zaupanjem in krepitvijo svoje notranje moči in vedenja pa boš privlačila podporne ljudi, pozitivne situacije in čudovit porod!

2. POVEŽI SE

V kolikor ne moreš sama utišati svojih misli, strahov in dvomov glede poroda, se poveži z podpornimi , čutečimi in strokovnimi ženskami (dobrimi prijateljicami, ki so imele pozitivno porodno izkušnjo, dulami, psihoterapevtkami). Sedaj imaš veliko podpore preko online predavanj, delavnic, meditacij, vizualizacij. Izkoristi podporo, pojdi po pomoč in okrepi svojo MOČ!

3. DOBRO SE PRIPRAVI

Iz izkušenj ti lahko potrdim, da si porodno izkušnjo v večini kreiraš sama. Kaj se bo dogajalo med porodom s tvojim telesom, je odvisno od tvojim misli in čustev. Telo jim bo sledilo v sproščeno ali napeto stanje. S kvalitetnim in uporabnim ZNANJEM, boš vplivala na svoj UM in ČUSTVA, zmanjšala boš strahove in okrepila zaupanje. Telo jim bo sledilo.

4. PREKO UMA PRIPRAVI TELO NA POROD

Že sedaj lahko poslušaš vizualizacije, ki bodo tvoj um in telo dobro pripravile na porod. Telo bo sledilo pozitivnim sporočilom uma. Poslušala jih boš lahko tudi med porodom, da te bojo pomirjale in vodile v pravo smer.

5. TELEFON

Danes je telefon postal naš neizbežni spremljevalec. Sedaj ga res lahko uporabiš z RAZLOGOM. Pokliči, spodbudno prijateljico, doulo ali partnerja, da se boš počutila bolj VARNO, da te bo nekdo spodbujal, pomirjal in ti vlival MOČI, ko se boš med porodom znašla v trenutkih šibkosti (to je popolnoma normalno).

6. PLONK LISTKI

Se še spominjaš šolskih dni, ko smo si delali plonke po rokah, jih pritrdili pod obleko, skrivali na pisalih itd. Zakaj si glavnih OPOMNIKOV, ki ti bojo pomagali skozi porod, ne bi napisala kamorkoli, kjer ti bodo na dosegu rok. Npr. že sedaj si lahko izdelaš PORODNE KARTICE (s slikico porodnega položaja ali pomembno vzpodbudo ali  napotek za lažje premagovanje popadkov. Prišij ali prilepi jih na torbico, obleko, steklenico z vodo, itd. Bodi izvirna in ustvarjalna ter olajšaj si porod in rojstvo otroku!

Lahko pa si porodne afirmacije kupiš in prilepiš na steno, vzameš s seboj v porodnišnico. Če bi rada manjši format, lahko izbereš tudi porodne kartice.

7. OSTANI DOMA, DOKLER JE ŠE MOŽNO

Ni razloga, da bi v porodnišnico hodila že ob prvih znakih poroda. Ostani doma, dokler se popadki ne zgostijo, postanejo redni in močnejši (trajajo na 5 min vsaj 1h). Če nisi prepričana kdaj bo pravi čas vzemi telefon in vprašaj. Dule imajo na voljo SOS telefon 24 ur na dan.

8. SPRAŠUJ IN PROSI

Ne zapiraj se vase. Sprašuj, poizveduj, pridobivaj znanje o delovanju tvojega telesa med porodom. Nauči se, kako lahko podpreš porodni proces  in kako ti lahko pomaga partner, dokler si še doma. V porodnišnici prosi babice, da so do tebe spoštljive in da ti pomagajo z masažo lajšati porodno bolečino, te pomirijo, so ves čas ob tebi in ti že v naprej razložijo razlog določenih postopkov in posegov. Pomoči okrog tebe je na pretek, samo odpreti se moraš zanjo, prositi za pomoč in do tebe bo prišla v taki ali drugačni obliki.

Kaj lahko naredi tvoj partner?

1. JE ČUSTVENA PODPORA ŽE SEDAJ

Zelo pomembno je, da se nosečnica in otrok v njej počutita dobro že sedaj. Partner  je lahko v veliko čustveno podporo –  prisluhne, jo pomiri, s partnerko naredi plan, kako bo v primeru, da ne bo mogel z njo v porodnišnico.

2. SE TUDI ON IZOBRAŽUJE O PORODU

Skupaj s partnerko se udeleži online priprave na porod. Se nauči tehnik lajšanja bolečine, da bo lahko partnerki pomagal, dokler bo še doma. Spozna podporne »stebre« poroda, da bo na dan poroda lahko pomiril in razumel svojo partnerko. Spozna faze poroda, da ga ne bo po nepotrebnem strah, da je kaj narobe z otrokom ali partnerko.

3. OHRANJA STIK PREKO TELEFONA

Se že sedaj zmenita, kako se bosta slišala, bo to video klic ali samo avdio, se bosta slišala že med porodom ali samo, ko se bo otrok rodil. S svojim mirnim glasom, lahko pomirite partnerko med rojevanjem, ji govorite ljubeče, spodbudne besede, ki jo bodo sproščale in pomirjale. Tako bo porod lažje napredoval. Že sedaj pomislite, kdo bo slikal v porodni sobi otroka, da boste lahko poslali slikice partnerju.

4. SE POVEŽE Z OTROKOM

Pred porodom si vsak dan vzemite čas za partnerko in otroka. Usedite ali uležite se v miren prostor, položite roki na trebuh in se pogovarjajte z otrokom. Pripovedujte mu, da ne boste mogli biti ves čas ob njemu in mami med porodom, da pa boste v mislih ves čas povezani z obema. Zapojte mu pesmico ali podarite poljubček. Isto pesmico otroku lahko zapojete tudi preko telefona, ko se bo rodil. Tako, boste kljub fizični odsotnosti, prisotni ob rojstvu in navezovale prve dragocene stike z vašim otrokom.

5. PARTNERKI PODARI SIMBOLIČEN PREDMET

Za srečo in za opomnik na vašo ljubečo prisotnost, podarite partnerki za na porod vašo ruto, predmet, ki vama obema nekaj pomeni, posnetek vaših spodbudnih besed, sliko, itd.  Vedno, ko bo med porodom partnerka prijela vaš predmet, ga pogledala ali povonjala, vas bo čutila veliko bližje, kar ji bo omogočalo občutek varnosti in zato lažjega rojevanja.

Pridruži se 21-dnevnemu izzivu in premagaj strah pred porodom!

Se soočaš s strahom ali tesnobo ob misli na porod? Nisi edina! 

V naslednjih treh tednih te bomo naučili kako razumeti in določiti svoj strah, spoznali te bomo s tehnikami premagovanja strahu in bolečine in te opremili z vsem potrebnim znanjem o porodu.

Zate imamo pripravljen zdravstveno priznan 21-dnevni program.

Skozi naš program boš učinkovito premagala strah pred porodom – v 21 dnevih! 

 


Avtor: Tita Tušar, univ. dipl. pedagoginja, andragoginja in doula

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki