Nekatere ženske trdijo, da se je po cepljenju njihova menstruacija spremenila. Tako so se pojavile govorice, da cepivo vpliva na plodnost in proces razmnoževanja.  

Z naraščanjem cepljenih posameznikov, se širijo tudi zgodbe in anekdote o stranskih učinkih cepiva proti koronavirusu. Nekaj žensk je na družabnih omrežjih trdilo, da se jim je zaradi cepljenja spremenila menstruacija – menstruacije so postale močnejše, blažje, spremenil se je cikel … Da bi bolje razumeli te spremembe je Kate Clancy, profesorica antropologije na Univerzi v Illinoisu, naredila anketo, kjer so lahko ženske delile svoje izkušnje glede sprememb pri menstruaciji po cepljenju. 

Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov se je na podlagi nekaterih zgodb razširilo in sklepalo, da cepivo vpliva na plodnost in lahko povzroči spontani splav.  


Za strokovno mnenje smo povprašali tudi Katjo Miličevič, dr.med.spec. ginekologije, ki pravi:

“Po do sedaj znanih podatkih, ki jih ustrezne agencije spremljajo od samega začetka uporabe cepiva (cepivo mRNA), je bil pojav stranskih učinkov (kot so glavobol, bolečina v mišicah, vročina ali mrzlica) pri nosečnicah manjši v primerjavi z nenosečo populacijo enake starosti. Pojav spontanih splavov je bil 13,9%., vemo da v splošni populaciji pride do spontanega splava skoraj na vsako 5 nosečnost to je  okoli 20%. Pri otrocih rojenih mamam, ki so bile v nosečnosti cepljene, ni bilo razlik z zdravo necepljeno populacijo.

Pri nosečnicah, ki zbolijo  s SARS CoV-2, je tveganje za hujši potek bolezni 2-4x večje in se še povečuje, če ima nosečnica pridružene bolezni ali stanja (povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, debelost). Povečano je tveganje za carski rez in prezgodnji porod.

Na plodnost cepivo nima učinka, saj se v nekaj urah popolnoma razgradi v telesu. Večkrat omenjena sterilnost v zvezi z cepljenjem ni bila mišljena kot sterilnost v povezavi z neplodnostjo, ampak kot sterilnost nosno žrelnega predela- odsotnost zaznave virusa, v tem predelu,  po cepljenju. 

Tako je Združenje za Perinatalno medicino v Sloveniji sklenilo, da je m RNA cepivo varno za nosečnice, doječe matere in ženske, ki so v postopku OBMP.

Dnevno je okrog 800 milijonov žensk po vsem svetu, ki imajo menstruacijo. Kljub vseprisotnosti tega naravnega pojava, je menstruacija »nekaj, o čemer ne vemo dovolj,« je ginekolog in porodničar Hugh Taylor z Medicinske fakultete Univerze Yale povedal za New York Times. »Kot vse druge telesne tekočine je tudi menstruacija pomemben pokazatelj zdravja pri človeku.«  

Marsikaj o menstruaciji še je zmeraj neznanka, vendar ni dokazov, ki bi podpirali trditev, da cepivo proti koronavirusu lahko vpliva na plodnost in povzroča splav. 

»Cepivo proti koronavirusu ne more vplivati na proces razmnoževanja. Nič ne more vplivati na le-to,« piše ginekologinja in porodničarka Jen Gunter v svojem glasilu Substack, kjer velikokrat razkriva in odkriva napačne znanstvene trditve. »To je zato, ker je to cepivo in ne urok.«

PoliFact je ovrgel trditev, da cepivo na kakršen koli način vpliva na ženskin menstrualni cikel in plodnost. V članku citirajo pediatrinjo Riso Hoshino, ki tako kot Gunterjeva družabna omrežja uporablja za razkrivanje znanstvenih neresnic.  Razlaga, da v cepivu ni nobene take stvari, ki bi povzročala te probleme. 

»Odmerek cepiva vsebuje spike protein, ki je neškodljiv kos virusa in ne more škodovati ljudem,« piše Hoshinova v objavi na Instagramu, kjer tudi razlaga, kako delujejo cepiva, kot sta Moderna in Pfizer. »Odmerek cepiva je kot Snapchat – hitro izgine in ne bo dolgoročno ostal v telesu. Ta virus ni živ in zato ne more ostati v telesu – tam lahko ostanejo le živi virusi, kot je recimo SARS-CoV-2.« 

Čeprav se mora narediti še več raziskav in študij, zgodnji podatki kažejo, da te govorice niso resnične in so nosečnice ob prejemu cepiva varne. Po drugi strani pa znanstveniki opozarjajo na tveganja, kakšne posledice okužba s SARS-CoV-2 pusti pri razvijajočem se zarodku. 

Vir raziskave: PFIZER AND BIONTECH COMMENCE GLOBAL CLINICAL TRIAL TO EVALUATE COVID-19 VACCINE IN PREGNANT WOMEN

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki