Na trgu je veliko probiotikov, kako torej izbrati najboljšega? Vse je odvisno od tvojih ciljev in razlogov za jemanje probiotikov. Probiotiki so žive bakterije in kvasovke, ki jih najdemo v prehranskih dodatkih in fermentirani hrani. Ti mikrobi imajo veliko koristi za naše zdravje. Vsi vemo, kako napolnjene so police na oddelku s prehranskimi dopolnili. Ponujajo nam neverjetno izbiro. S tem člankom ti bomo vsaj malo pomagali zožiti izbiro. 

Kaj mora probiotik vsebovati

Probiotiki po navadi vsebujejo eno ali več različnih vrst bakterij. V človeškem telesu najdemo več sto različnih vrst. Vsak vrsta ima posebno funkcijo. Je pa že veliko stvari, ki jih o probiotikih razumemo in smo jih raziskali. Vemo tudi, kako jih je najbolje uporabljati, da so za zdravje najbolj koristni. 

Na embalaži probiotikov je navedenih nekaj različnih stvari. To so:

 • vrsta bakterije, ki je v prehranskem dopolnilu,
 • število organizmov v enoti kronske kolonije,
 • odmerek,
 • če obstaja, certifikat tretje osebe,
 • oblika probiotika: tableta, kapsula, tekočina, prah.

Pomembno je, da pred nakupom razumeš in veš, katero vrsto bakterije iščeš glede na cilj jemanja. Na primer, če si ženska in iščeš probiotik, ki ti bo pomagal pri vaginalnem zdravju, potem ti probiotik, ki pomaga pri prebavi, ne bo v pomoč. Preden se odpraviš v trgovino, malo razišči, kaj potrebuješ. Tako boš lažje izbrala probiotik, ki ti odgovarja.  

Kako izbrati najboljši probiotik, ki ti odgovarja

Pri izbiri najboljšega probiotika zase moraš biti pozorna na:

Prava vrsta bakterije

Pomembno je, da izbereš vrsto, ki bo pomagala pri zdravstvenem problemu, ki ga imaš, in bo narejena za tvojo ciljno skupino. Vsaka vrsta probiotika deluje na točno določeni način. Zato je pomembno, da vzameš točno določeno vrsto za točno določeni zdravstveni problem, ki ga hočeš pozdraviti.

Kolonijske enote (CFU)

Ta podatek ti pove število živih bakterij v izdelku. Večina prehranskih dopolnil vsebuje med 5 in 20 milijardami živih bakterij, nekatere celo več. Ni vedno nujno, da je večje število bakterij bolj učinkovito. Količina bakterij je odvisna od vrste bakterije, ki je v probiotiku.

Klinične raziskave

Ker so probiotiki ponavadi prehranska dopolnila, proizvajalec ne sme navajati indikacij za uporabo. Četudi imajo učinke dokazane v kliničnih raziskavah. V tem primeru je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. Najboljši izdelki imajo za seboj veliko kliničnih raziskav, kjer so dokazana delovanja.

7 kriterijev za določanje kakovosti probiotika

V nadaljevanju si preberi, kateri probiotiki so najboljši za določeno starost ali težave.


Za dojenčke: Biogaia protectis baby

Kapljice BioGaia Protectis Baby so prehransko dopolnilo za varno, preprosto in učinkovito vzdrževanje ustrezne koncentracije bakterij v črevesju. Kapljice lahko damo na žlico ali dodamo mleku, vodi ali kateri koli drugi primerni pijači ali hrani, zato so idealne za dojenčke in majhne otroke ali tiste, ki ne morejo jemati tablet. Samo pet kapljic dnevno zagotavlja priporočeni dnevni odmerek 100 milijonov bakterij Limosilactobacillus reuteri Protectis, ki dopolnjujejo mikrofloro v prebavnem traktu.


Najboljše za ceno: Bio-kult

Bio-Kult kapsule so prehransko dopolnilo s 14 sevi mlečno kislinskih in drugih bakterij. Brez glutena, umetnih barvil, arom in konzervansov. Primerno za vegetarijance.


Največ sevov + mikrohranila: Multi EM ferment

Multi EM ferment® je pripravljen po načelih tehnologije EM (Effective Microorganisms), kjer je združeno poglobljeno znanje o mikroorganizmih, njihovih kombinacijah in vplivu na mikrobiom ter s tem posledično na zdravje celega telesa. Prednost Multi EM fermenta® je v tem, da vsebuje s strani strokovnjakov izbrano kombinacijo sevov dobrodejnih bakterij, ki imajo medsebojno harmonično delovanje s potenčnim učinkom – to preprosto pomeni, da so skupaj še »močnejše in učinkovitejše, saj druga drugo podpirajo«. S priporočenim dnevnim odmerkom Multi EM fermenta® (20 ml) telesu zagotovimo 20 milijard skrbno izbranih 31 blagodejnih sevov bakterij (EM) na dan.

Poleg blagodejnih bakterij Multi EM ferment vsebuje tudi biodostopna hranila iz 31 raznovrstnih rastlinskih virov, antioksidante, vitamine in minerale.


Vaginalni probiotiki: Gynofit

Gel z mlečno kislino Gynofit se uporablja za stabilizacijo fiziološkega pH vaginalnega okolja in s tem za normalizacijo vaginalne flore.

 • Za preprečevanje in kratkotrajno zdravljenje (običajno 6-12 dni) bakterijske vaginoze in vaginalne glivične okužbe.
 • Za zdravljenje bakterijske vaginoze v kombinaciji z antibiotiki.
 • Obnavlja vaginalno floro in uravnava pH-vrednost.
 • Zmanjša neprijeten vonj in izcedek.
 • Nudi takojšnje lajšanje draženja, pordelosti, pekočega občutka in srbenja.

Kratkotrajna uporaba pri bakterijski vaginozi in vaginalni glivični okužbi. V primeru neprijetnega vonja izcedka, draženja, pordelosti, pekočega občutka in srbenja v predelu nožnice.


Tamponi s probiotiki: Natura femina

Tamponi s probiotiki Natura Femina by ellen® so zanesljiva zaščita v času menstruacije in so primerni za dneve z blago do srednjo krvavitvijo. Tamponi Natura Femina by ellen® vsebujejo probiotike, ki so naravno prisotni v zdravi nožnici in ščitijo nožnično mikrofloro, vzdržujejo njeno pH vrednost ter zmanjšajo neprijetnosti kot so srbenje, draženje, povečan izcedek in neprijeten vonj. 


Za prebavne težave: Enterosgel

Enterosgel niso probiotiki, temveč odličen medicinski pripomoček, ki se svetuje ob jemanju antibiotikov in pri bakterijskih ali virusnih obolenjih črevesja. Enterosgel je peroralni črevesni sorbent (enterosorbent). Temelji na organskem mineralu s sposobnostjo adsorpcije nekaterih strupenih in škodljivih snovi v črevesju (endotoksini, enterotoksini), katere fizično veže na svojo površino, zmanjša pogostost odvajanja in skrajša trajanje diareje. Enterosgel se iz telesa izloči z blatom skupaj z vezavnimi strupenimi in škodljivimi snovmi, kar je lahko koristno za zdravljenje indiciranih stanj akutne diareje in kronične diareje, ki je posledica sindroma razdražljivega črevesja (IBS).

Enterosgel tvori na sluznici zaščitno plast, vendar se vanjo ne absorbira ali jo prehaja. Vpliva na črevesno mikrofloro in vzpostavi ugodno okolje po spremembah z bakterijskimi ali virusnimi okužbami. Široko področje uporabe, varnost, učinkovitost, enostavna uporaba ter veliko število znanstvenih študij naredi Enterosgel primeren za podporo pri zdravljenju mnogih bolezni.


Za nosečnice: Viridian Mother and Baby

Viridian Mother and Baby je Probiotik za dojenčke, doječe mame, nosečnice. Probiotik LRGG Viridian zmanjšuje simptome razdražene kože, občutljivost na določeno hrano, izboljša prebavo in rast ter razvoj otrok ter deluje protivnetno. Probiotik vsebuje najbolj proučevani sev na svetu, Lactobacillus rhamnosus GG, ki so ga preučevali in njegovo izjemno delovanje dokazovali v več kot 760 znanstvenih in 260 kliničnih študijah! Probiotik pa ni primeren le za dojenčke in nosečnice, temveč tudi za vse ostale ljudi, ki želijo okrepiti svoje zdravje, saj deluje izjemno protivnetno in krepi imunski sistem ter črevesje. Lactobacill rhamnosus GG namreč povezujejo z izboljšanjem različnih zdravstvenih stanj; zmanjšuje simptome razdražene kože, občutljivost na določeno hrano, izboljša prebavo in rast ter razvoj otrok ter deluje protivnetno.


Za imunski sistem: Biogaia z D3 vitaminom

Tablete BioGaia Protectis z okusom pomaranče in vitaminom D3 vsebujejo L. reuteri Protectis, edinstveno in patentirano mlečnokislinsko bakterijo, ki se je med evolucijo prilagodila na življenje v človeškem organizmu. Dodan imajo vitamin D3, ki je potreben za normalno rast in razvoj kosti in prispeva k delovanju imunskega sistema.

• Učinkovitost in varnost točno določenega bakterijskega seva morata biti dokazani v kliničnih raziskavah (z enakim izdelkom, kot ga lahko kupite v lekarni).
• Proizveden je po načelih dobre proizvodne prakse (ang. GMP).
• Ima analizne certifikate, ki dokazujejo, da tudi ob koncu roka uporabe število bakterij ustreza deklarirani vrednosti.

Vsak bakterijski sev ima specifične lastnosti. Dobra bakterija L. reuteri Protectis je eden od najbolj raziskanih sevov. S tem patentiranim bakterijskim sevom je bilo narejenih več kot 140 kliničnih študij pri približno 15.000 posameznikih vseh starosti, rezultati študij o L. reuteri Protectis pa so bili objavljeni v več kot 160 člankih v različnih znanstvenih revijah. L. reuteri se je izkazal kot učinkovit sev pri dopolnjevanju črevesne mikroflore in je dokazano varen za otroke in odrasle.


Pri atopičnem dermatitisu: LactoDerma® Junior

LactoDerma® Junior pomaga vašemu otroku ali mladostniku izboljšati in vzdrževati dobro stanje njegove kože. Še posebej, če ima pogoste težave, kot na primer z atopijskim dermatitisom.

Poleg pozitivnega delovanja na samo težavo s kožo, se je izkazalo, da LactoDerma® Junior posredno vpliva še na pogoste pridružene dejavnike, kot so na primer:

 • težave z zbujanjem,
 • pordelost kože,
 • srbenje.

S posebnim delovanjem na imunski sistem vpliva tudi na uravnavanje znakov preobčutljivosti.


Ustna flora in dihala: Bactoblis®

V ustni votlini se nahaja druga največja mikroflora v našem telesu. Sestavljena je iz mikroflore žrela, ust, nosu in ušes. Mikroflora ust ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja posameznika. Njeno neravnovesje lahko vodi do različnih težav.

Bactoblis® vsebuje patentirano bakterijsko kulturo Streptococcus salivarius K12, ki je naravno prisotna v človeškem telesu, v mikroflori žrela, ust in ušes. S. salivarius K12 je edinstvena bakterija, ki jo je odkril profesor Tagg pri otrocih.

Ena tableta za počasno raztapljanje v ustih Bactoblis® vsebuje vsaj 1×109 bakterijskih kultur S. salivarius K12.

Ta odmerek je najučinkovitejši, kot pomoč pri premagovanju težav z neravnovesjem mikroflore žrela, ust in ušes pri otrocih, mladostnikih in odraslih.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki