Moja porodna zgodba se začne 18.07.2020 ob 04.45, ko mi je odtekla plodovnica. 15 minut prej je prišel sedaj starejši bratec k nama s partnerjem v posteljo in sem mu odšla iskat še kozarec vode. Ko sem se ulegla nazaj v posteljo se je zgodilo. Ker sem bila takrat noseča 36 6/7 sem bila, kar malo šokirana, kljub temu da sem vsem (in sebi) govorila, da bom rodila prej. Seveda sem imela v mislih kakšne par dni prej in ne cele 3 tedne. Po glavi mi je rojilo milijon vprašanj in skrbi (večina se jih je nanašala na prvorojenca), s katerim do takrat nisva bila narazen več kot en dan. Po 10 minutnem premišljevanju sem zbudila partnerja in skupaj smo poklicali njegovega očeta, da pride varovat vnuka. Tako sva oba s partnerjem imela eno skrb manj.

Sama sem medtem poklicala dežurnega zdravnika v zdravstveni dom, za nadaljnja navodila. V šoli za starše namreč učijo, da je ob odtekanju plodovnice potreben prevoz do porodnišnice z rešilcem. Zdravnik me je vprašal kakšne barve in vonja je plodovnica ali imam kaj popadkov in če normalno čutim otroka. Ker je bila plodovnica bistra in brez vonja, popadkov nisem imela in tudi otroka sem normalno čutila sem dobila navodila, da se lahko sama odpravim do želene porodnišnice. Ko je partnerjev oče prispel, sva bila s partnerjem pripravljena. Poslovila sem se od sina, mu povedala da se nekaj dni ne vidiva in s solzami v očeh (zaradi ločenosti) odšla v porodnišnico Ljubljana.

Ob sprejemu sem dobila masko

Partner me je odložil pred vhodom in sam odšel na parkirišče počakat nadaljnja navodila, saj je bil postopek zaradi COVID-19 drugačen. Sama sem na vhodu izpolnila vprašalnik o COVID-19, dobila masko, prav tako pa so mi izmerili tudi temperaturo. Odšla sem do sprejemne ambulante, kjer so mi najprej posneli CTG, ter me potem še izprašali in pregledali. Ker sem bila odprta 0,5 cm in še vedno nisem imela popadkov sem bila prejeta na E oddelek, kjer sem čakala da se akcija začne. Protokol je tak, da če ti odteče plodovnica in nimaš svojih popadkov, na oddelku čakaš 24h (vmes ti na vsake 6h snemajo CTG eno uro) in potem ti po 24 urah sprožijo porod. Partner je medtem odšel domov in bil ves čas v pripravljenosti.

Pravijo, da naj bi v drugo šlo hitreje, vendar priznam, da se mi to na začetku nikakor ni tako zdelo. Dan je potekal precej mirno, v sobi sem bila še s tremi drugimi mamicami, iz sobe nismo smele (zaradi COVIDA-19), razen če smo odšle na pregled-takrat smo potrebovale masko. Okoli 21.00 me je pregledala še zdravnica in ugotovila, da sem odprta 1cm in da se zna ponoči porod začeti. In res, ni mi bilo potrebo čakati celih 24h, saj so se moji popadki začeli okoli 23.00 (18h po odtekanju plodovnice). Medicinska sestra (babica) mi je na večerni viziti naročila, da, če se popadki začnejo, naj jo po 45 minutah rednih popadkov pokličem. To sem tudi storila in potem me je medicinska sestra (babica) pregledala. Bila sem odprta 3cm in tako sem odšla v porodno sobo.

Partner je lahko prišel v porodno sobo

Po protokolu (sprejem, klistir, tuširanje, namestitev v sobo) sem se odločila za epiduralno analgezijo. Med čakanjem na prosto sobo sem poklicala partnerja, kateri je potem po ustavitvi epiduralnega katetra (med postopkom je v porodni sobi čim manj ljudi, saj se poizkuša zagotoviti čimbolj aseptično okolje) lahko pri porodu. Po nastavitvi epiduralnega katetra je v porodno sobo lahko prišel partner, katerega so oblekli v plašč za enkratno uporabo, »copate« za čez čevlje in seveda masko za obraz. Dobila sem tudi umetne popadke in priznam, da ko se enkrat začne aktivna faza poroda gre v drugo res lažje in hitreje. Sama sem namreč rodila prej kot v 2 urah in v naročje dobila deklico, ki nikakor ni delovala da je rojena 3 tedne prezgodaj (čeprav se otroci od 37 tedna naprej smatrajo za donošene).

Maske med porodom nisem potrebovala, obiski niso bili dovoljeni

Vsi postopki in pregledi so potekali popolnoma normalno, osebje je ves čas imelo maske, prav tako tudi moj partner. Sama maske med porodom nisem potrebovala (sem jo imela gor pa ves čas priprave-torej od izstopa iz sobe na oddelku do v porodne sobe).

S partnerjem smo bili potem še 3 ure skupaj v porodni sobi, kjer smo se dojili, crkljali in predvsem veliko slikali 🙂 Ko sva s hčerko odšli na oddelek, je partner odšel domov in naju naslednjič videl šele čez dva dni, ko sva odšli domov. Obiskov namreč ni bilo.

Primerjava s prvim porodom

Posebnost v primerjavi s prvim porodom (dve leti in pol prej), je vsekakor ta, da ni obiskov in tudi ne izhodov iz sobe (če ti niso nujni in kava ni nujna -s čimer se sicer ne strinjam, ampak to sem samo jaz). Prav tako je bilo potrebno vnaprej razmisliti kaj bom za odhod iz porodnišnice imela oblečena jaz in kaj hčerka, saj sem nama vse nesla že s seboj. Seveda lahko to dostavi tudi kdo drug kakšen dan pred odhodom domov, ampak samo do varnostnika in potem on to odnese naprej do sobe. Na dan odhoda je partner prišel okoli 13.00 z avtosedežem, ga oddal varnostniku, ki ga je prinesel do naju. Midve sva se napakirali in skupaj s pomočjo sestre iz oddelka odšli proti izhodu.

Doma naju je pričakal presrečen starejši bratec (ki je sestrico prej dva dni videval po video klicih), ki je komaj čakal, da lahko sestrico končno prime v naročje in, ki ni preveč pogrešal mamice (ne glede na to koliko je mamica pogrešala njega).

Mamica Diana


Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki