Ti misel na kampiranje z dojenčkom vzbuja strah in trepet? Nisi sama. Mnogi starši dojenčkov in malčkov domnevajo, da morata mami in oči pozabiti na dogodivščine na prostem, vse dokler otroci ne odrastejo.

Pa ni tako. Ne pozabi: ljudje že več deset tisoč let tovorijo majhne dojenčke s sabo po različnih koncih sveta. Dojenčki so bolj trdoživi, kot je sprva videti, in gozdovi ter gore so z določenega zornega kota starodavni, že mnogokrat preizkušeni vrtec.

Seveda kampiranje z dojenčkom zahteva veliko priprav, drugačen seznam potrebščin in, kar je najpomembneje, zdravo rezervo potrpljenja. Malo verjetno je, da bo tvoja rutina kampiranja ali potovanja z nahrbtnikom enaka kot takrat, ko otročka še ni bilo. Potovala boš počasneje, ogledala si boš manj pokrajine in zelo verjetno je, da boš tudi spala veliko manj.


Kljub temu je veselje lahko neizmerno. Intimen tempo in prostor, ki ga ustvari kampiranje z dojenčki, lahko povzroči, da boš vsrkala več podrobnosti pokrajine, kot bi jo lahko med hitrejšim potovanjem. Tu je seveda še nenadomestljiva izkušnja tega, da svojega malčka seznaniš z naravnimi čudesi in aktivnostmi na prostem, ki so ti tako blizu.

Torej – kako začeti kampirati, če si del mlade družine? Oglejmo si zelo osnoven seznam potrebščin za kampiranje z dojenčki, ki vključuje enake zaloge splošnih potrebščin, ki jih potrebuješ tudi doma, le da so le-te prilagojene (ali pomnožene) za bivanje na prostem.

Plenice
Pa ja nisi mislila, da bi začeli s čim drugim, kajne? Plenice iz blaga so občudovanja vredna vsakodnevna izbira, vendar se mnogim staršem pri kampiranju in pohodništvu zdijo plenice za enkratno uporabo nekoliko bolj praktične. Kot nam je zaupala  priznana vplivnica Urška Ahac, tudi sama pred vsakim izletom v hribe svojega sinčka Maksa najraje opremi z vpojnimi in udobnimi Lupilu pleničkami.


Torba ali nahrbtnik za plenice
Če kampiraš ali potuješ z nahrbtnikom, boš zagotovo potrebovala vrečke za shranjevanje in pakiranje rabljenih plenic, ki so nepremočljive in dobro tesnijo. Popotniki z dojenčki bi morali ohranjati v mislih očitno: rabljene plenice je treba ponoči pravilno hraniti v vreči za mokre plenice ali za to namenjeni posodi.


Krpice, robčki, brisače, idr.
Veliko število robčkov, krpic za umivanje ter drugih krp in brisačk je potrebno imeti na zalogi tako doma kot tudi med kampiranjem. Dojenčki in malčki imajo izjemen smisel za to, da se umažejo, potem pa z zemljo, blatom in sokom divjine umažejo še vas. Ko boste kupovale vlažilne robčke, se prepričajte, da so le-te biorazgradljivi.


Kampiranju prijazne otroške nosilke
Nosilke za dojenčke ali kengurujčki so lahko za naše najmanjše tabornike neprecenljiv pripomoček. Dojenčku velikokrat ustreza pomirjujoč ritem pohodništva ali opravljanja nalog v kampu. Ko dojenček doseže določeno težo, ga boš verjetno želela nositi v nahrbtniku. To je odlična rešitev za daljše pohode, prinaša pa še dodatno prednost, saj te ohranja v formi!

Otroški stolčki in stajice
Opravljanje številnih tabornih nalog je z dojenčkom, pripasanim nate, lahko težje. Tudi kobacajoči malček bi lahko imel veliko težav, če bi se prosto plazil po kampu. Dandanes so na trgu na voljo številni modeli otroških stolov za kampiranje. Razmisliš lahko tudi o prenosnih otroških stajicah, da svojemu malčku zagotoviš nekaj omejenega prostora za premikanje po kampu.

Hrana
Pri otrocih, ki se še dojijo, je načrtovanje obrokov za kampiranje precej preprosto, pri hranjenju po steklenički pa se lahko malce zaplete. Nered in možnost okužbe lahko zmanjšaš tako, da s seboj prineseš stekleničke s predhodno pripravljeno hrano, s katerimi boš poskrbela za popotne obroke. Glede na malčkove prehranske potrebe in preference, lahko otroku v zmečkani obliki sama pripraviš hrano ali pa si poenostaviš delo in v trgovini kupiš že pripravljene kašice.


Posteljnina
Pred pravim kampiranjem poskusi z otrokom testno spati v šotoru in ko gre zares ne pozabi s seboj vzeti zadostno količino odejic, da bo otroku tudi v šotoru karseda udobno.

Oblačila
Na taborjenju boš morala poskrbeti za termoregulacijo dojenčka – ne pozabi, da je bolj občutljiv na nizke in visoke temperature kot ti. Topla kapa je bistvenega pomena, prav tako veliko plasti oblačil, izdelanih iz sintetične ali merino volne. Za vroče razmere prinesi ohlapnejša oblačila. Ne pozabi na otroško sončno kapo za svetle dni, obsijane s soncem.

Na Lupilu izdelke prisegata tudi Urška Ahac in njen sin Maks


Krema za sončenje
Ne ustavi se pri klobuku za sončenje: s seboj vzemi veliko kreme za sončenje za dojenčke, saj izpostavljenost UV žarkom predstavlja resnično tveganje za dojenčka, ki nekaj dni preživi na prostem.


Voziček
Če kampiraš v avtokampu, je voziček lahko zelo priročno prevozno sredstvo za pomoč pri postavljanju in razstavljanju opreme. Ko otroka nosiš v nosilki ali kengurujčku, ti voziček olajša vleko zalog v in iz kampa. Seveda lahko (z upoštevanjem ustreznih varnostnih ukrepov) otroka tudi odložiš vanj za kratke izlete po kampu.

Pripomočki za udobje in tolažbo
Del izziva pri kampiranju z dojenčki je tudi to, da je izkušnja zanje nova, okolje pa jim je nepoznano. Odvisno od razpoloženja se dojenček v kampu ali šotoru lahko sprva počuti nelagodno, lahko pa se tudi resnično prestraši. Ta izkušnja ga lahko tudi tako vznemiri, da se težko umiri in zaspi. Zato je dobro imeti pri roki nekaj znanih predmetov iz domačega kraljestva, ki mu lahko nudijo hitro tolažbo. V otroško opremo za taborjenje zato vključi nekaj njegovih najljubših igrač ali plišastih živali, priljubljeno odejico ali kateri koli predmet, na katerega je malček navezan. Morda te bo zamikalo, da bi s seboj zvlekla celotno škatlo z igračami, vendar ne pozabi, da je za dojenčka že narava sama dovolj navdušujoča. Polsenca, veter v krošnjah dreves, potrkavanje žoln, skakajoče veverice, žuborenje potočkov – dojenček opazi vse te lepe stvari. Tvoj dojenček bo po vsej verjetnosti polno zaposlen s prizori in zvoki iz narave in morda bo kazal nekoliko manj zanimanja domače igrače. So pa kakšne knjigice ali vadnice vedno dobrodošle, da se dojenček ali malček lahko zamotita, ko je sonce močno in smo v senci, ali kadar starša potrebujeta nekaj časa zase.


Filter za vodo
Pri kampiranju je zagotovo dobro imeti pri roki visokokakovosten filter za vodo. Poleg prekuhavanja ti ta pripomoček pomaga sterilizirati vodo, ki jo boš potrebovala za umivanje in čiščenje otroka. S patogeni, ki se prenašajo z vodo, se namreč ni dobro igrati.Najtežji del kampiranja z dojenčki predstavlja prvi korak. Nesrečam in zmešnjavam se ne boš mogla izogniti, a če boš razmišljala pozitivno, obstaja velika verjetnost, da bodo stvari dejansko šle bolj gladko kot bi pričakovala. Dobila boš tudi milijon idej za natančnejšo prilagoditev seznama pripomočkov za kampiranje, ki ga boš lahko uporabila tudi ob naslednji priložnosti!


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki