Je vaš otrok vnovič prehlajen? Tolažba, da je to normalno, otroku prav nič ne pomaga. Še manj – zaviranje bolezni.  Spoznajte učinkovita naravna pomočnika, ki se težav lotita pri vzroku. Šele tako se boste lahko izvili iz primeža nenehno ponavljajočih se okužb.

Oh, ti nadležna sluz!

V ozadju prehladnih težav je pogosto sluz, ki jo opazimo, ko otrok kašlja ali smrka. Zdravnik običajno predpiše kapljice za nos ali sirup proti kašlju. Oboje težavo hitro odpravi, a se ta lahko zopet ponovi. Zaviranje bolezni s sinteznimi zdravili tako ni vedno najboljša rešitev.

Sirup namesto kapljic za nos

Nosni dekongestivi pa imajo še to slabost, da jih otroci le stežka dobro sprejemajo. Prav zato je zdravilo v obliki sirupa veliko prijaznejša rešitev. Sinupret sirup za otroke je primeren že za malčke od drugega leta starosti. Njegova druga velika prednost pa je ta, da zastalo slug odstranjuje na povsem naraven način. Sinupret sirup namreč deluje z močjo kar petih zdravilnih rastlin, ki zmanjšajo otečeno sluznico nosu (in sinusov), zato otrok lažje zadiha. Sirup obenem mehča zgoščeno sluz, ki se tako tudi lažje izloči. Ob tem popusti tudi bolečina v predelu glave in sinusov. 

Pravočasno pozdravljen nosek lahko prepreči vnetje srednjega ušesa

Pri otrocih je položaj evstahijeve cevi bolj raven kot pri odraslih, prav zato so tudi vnetja srednjega ušesa toliko pogostejša. Če je otrok nahoden, se ta rada vname, kar lahko vodi v bakterijsko okužbo srednjega ušesa. Če to pravočasno preprečimo, se lahko izognemo marsikateremu antibiotiku!

Ostali ukrepi za preprečevanje prehlajenih noskov

Otroku večkrat dnevno nos izpirajte z fiziološko raztopino. Zmehčano slug bo otrok lažje izločil. To je posebej pomembno pri dojenčkih, ki ne smejo prejemati drugih zdravil. Nisita fiziološka raztopina je primerna tudi za dojenčke.

Za zgornja dihala so zelo primerne tudi inhalacije. Uporabljate lahko vročo slano vodo ali kakovostna eterična olja. Izvrstna protiprehladna kombinacija je združena v mešanici Po-Ho olje. S temi kapljicami lahko tudi nežno odišavite prostor.

Kako ukrepati pri kašlju?

Kašelj je pogost prehladni spremljevalec, posebej pri otrocih.  Pomembno je, da je otrok dovolj hidriran, da spije dovolj vode. Voda gosto sluz v pljučih razredči, zato se bo otrok lažje izkašljal. Kašlja torej ne zaviramo, temveč organizmu pomagamo, da ga lažje izloči.

Tudi že omenjena terapija s Po-Ho oljem je učinkovit način za dosego lažjega dihanja, posledično pa tudi odpravo kašlja. Pri malem otroku jo najlažje izvedemo tako, da se skupaj z otrokom pokrijemo z večjo brisačo in se prepustimo zdravilni pari. 

Posebno pozornost pa namenite izbiri sirupa za kašelj. Naj bo takšen, ki kašlja ne zavira. Prospan sirup izkašljevanje olajša, saj redči gosto sluz, ki jo tako otrok lažje izkašlja, obenem pa širi dihalne poti in tudi tako pripomore k lažjemu izkašljevanju. Namenjen je otrokom od 2. leta starosti.

Ob vsem tem ne pozabiti krepiti otrokovega imunskega sistema!

Vsakodnevne izbire v veliki meri pripomorejo k temu, kako zelo bo vaš otrok dovzeten za okužbe. Poskrbite za to, da bo otrok dovolj spal, se vsak dan gibal na svežem zraku in užival zdravo hrano. Omogočite mu čim več sproščene igre in smeha. Sonce, zrak, zemlja in vaša ljubezen naj bodo na meniju prav vsak dan. 

Napisala Sabina Topolovec

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki