Ko imaš otroke, se lahko življenjski stroški dvignejo v višave. Podatki kažejo, da v Sloveniji vzgoja otroka do 18. leta stane skoraj 50.000 EUR. To je količina, ob kateri se zarosijo oči.

Spodaj je tabela podatkov statističnega urada in šolskega ministrstva. To so podatki brez pretirane razsipnosti, najema varušk, nakupa dragih igrač, plačila počitnic. Za vse to morajo starši še dodatno razvezati mošnjiček.

Strošek1 leto
Hrana & pijača1.086 €
Oblačila & obutev448 €
Pohištvo140 €
Šola700 €
Dodatni stroški480 €
SKUPAJ:2.854 €

Ni čudno, da je toliko družin v stiski. Ko gre za družinski proračun, vsaka malenkost šteje, zato smo zbrali nekaj najboljših nasvetov za varčno porabo in prihranek denarja. Majhne spremembe lahko sčasoma naredijo veliko razliko. Zato beri naprej in odkrij načine, kako lahko resnično spremeniš svoje družinske finance.

Prihrani pri hrani

1. Načrtovanje obrokov

To je tisto, kar bi lahko najbolj vplivalo na tvojo mesečno porabo. Zahteva nekaj vnaprejšnjega načrtovanja, a če lahko izbereš obroke za naslednji teden, lahko prihraniš majhno bogastvo. Ko si izdelala tedenski načrt obrokov, lahko narediš podroben seznam sestavin, ki jih boš potrebovala za vsak obrok. Na tak način boš med nakupovanjem veliko bolj osredotočena. Naredi načrt, napiši seznam in se ga drži.

Ne pozabi na svoj seznam in ne začni brskati po trgovinah z oblačili in gospodinjskimi pripomočki. Kupuj samo tisto, kar je na seznamu in imela boš nadzor nad svojo porabo. Ko imaš vse izdelke, ki jih potrebuješ za tedenske obroke, to pomeni tudi, da se med tednom lažje izogneš obisku dražjih trgovin, saj ne boš potrebovala nakupiti sestavin v zadnjem trenutku.

2. Kupuj večje količine

Prihrani denar z nakupom večjih količin izdelkov. To je praktično, če imaš velik zamrzovalnik in veliko prostora v omari. Bodi pozorna na ponudbe tipa »kupite enega, dobite enega brezplačno« in posebne ponudbe ter kupuj večje količine izdelkov, ko lahko.

Na ta način kupuj samo artikle, ki se ne pokvarijo in stvari, ki jih uporabljaš ves čas, kot npr. toaletni papir, pločevinke, čajne vrečke …

3. Prepovej si kupovanje kave “to go” ali pač kave v lokalu

Vsi vemo, da je kava življenjsko pomembno gorivo za mame, vendar lahko prihraniš tako, da si prepoveš nakup hrane za s seboj. Zjutraj si pripravi steklenico kave in jo odnesi s seboj.

Skodelica kave na dan v povprečju nanese na 469 EUR na leto. To je skoraj 1.800 EUR v 5 letih. Če imaš rada kavico v lokalu, si jo privošči kot petkovo poslastico.

4. Podvoji in zamrzni

Ko kuhaš, pripravi dvojno porcijo in polovico obroka zamrzni. Na ta način lahko vedno hitro in enostavno vzameš obrok iz zamrzovalnika. Denar boš prihranila, ker se boš izognila dodatnim izdatkom, ki ju prinašata hrana za s seboj ali drag, a nujen izlet v trgovino na vogalu, če v hladilniku nimaš ničesar za malico.

Pametno nakupovanje

1. Postani kraljica rabljenega

Otroci tako hitro prerastejo oblačila in igrača, da je smiselno prihraniti denar z nakupom rabljenih izdelkov. Bodi pozorna na skoraj nove razprodaje, vintage sejme in pobrskaj po trgovinah z rabljenimi oblačili. Trgovine z rabljenimi oblačili imajo pogosto na voljo pester izbor rabljenih puloverjev in blazerjev, ki bi stali zelo veliko, če bi jih kupili nove.

Odpri omaro in vse otroška oblačilca zloži na posteljo. Kar je premajhno podari naprej. Vprašaj prijateljice, če imajo kaj za menjavo.

2. Kupi številko večje

Ko se začnejo razprodaje, kupi oblačila, ki so številko prevelika, saj bo otrok prav hitro zrastel. 

3. Izposojaj ali menjaj knjige, ne kupuj jih

Naj bo izlet v lokalno knjižnico tedenski dogodek za izposojo knjig. Na knjižničnem oddelku z igračami si lahko celo izposodiš igrače same, knjižnice pa pogosto prodajajo tudi rabljene knjige, ki so smešno poceni.

4. Pravilo dveh dni za nakupovanje

Kadarkoli želiš kupiti nov predmet, sledi pravilu dveh dni (razen v primeru hrane in nujnih potrebščin). Če želiš v trgovini nekaj kupiti ali dodaš nekaj v svojo spletno nakupovalno košarico, tega ne kupi takoj.

Vzemi si dva dni časa, da razmisliš o nakupu. Če izdelek po tem času še vedno resnično potrebujš ali želiš, ga lahko kupiš. Pogosto lahko razdalja spremeni tvoje mnenje o tem, koliko dodatnega denarja zares želiš porabiti.

Prihrani nekaj denarja za hude čase

1. Ustvari kozarec denarja

Se spomniš, ko je babica govorila: »Pazi na centke in evri bodo sami poskrbeli zase«? Imela je prav. Izberi velik kozarec, kamor vsak dan odvržeš ves drobiž, ki ga imaš. Od centov do evrov, vanj vrzi čisto vse. Ko je kozarec poln, drobiž odnesi na banko in presenečena boš, koliko si zbrala.

2. Ustvari pravilo “prepovedane valute”.

Lahko si postaviš pravilo, da so vsi bankovci za 5 EUR prepovedana valuta. Ne smeš jih porabiti in shraniti jih moraš v posebno škatlo ali torbico. V kratkem času boš ugotovila, da si prihranila veliko denarja.

Če si ne moreš privoščiti pravila 5 EUR, za prepovedano valuto izberi 2 EUR.

3. Nastavi tedenski sistem ovojnic

Enostaven način za sestavo finančnega načrta, ki se ga lahko držiš je, da vsako nedeljo vzameš gotovino in v kuverte položiš določen znesek, ki ga nato porabiš za različne stvari. V prvo ovojnico lahko daš denar za hrano. Ta denar potem uporabiš za tedenski nakup. V drugo ovojnico daš denar za tedenske stroške, kot so klubi in tečaji, v tretjo daš denar za sladkarije.

Če imaš v kuverti vsak teden točno določen znesek, je manj verjetno, da boš porabila preveč za svoje tedenske stroške.

Varčevanje denarja doma

1. Zmanjšaj nastavitev termostata

Prihrani denar tako, da znižaš termostat. Če premakneš gumb za 1 stopinjo navzdol, bi lahko svoj račun za ogrevanje zmanjšaš za do 10 odstotkov in prihraniš med 80 in 160 EUR na leto. Razlike v temperaturi pa sploh ne boš zaznala. 

2. Izdelaj čistilna sredstva za gospodinjstvo

Denar lahko prihraniš tako, da narediš svoja čistila iz nekaj preprostih sestavin, namesto da bi plačevala za tiste, ki jih kupiš v trgovini. Ta čistila tudi enako, ali celo boljše delujejo. Če želiš narediti večnamensko čistilo, v steklenico z razpršilcem stresi 4 žlice sode bikarbone in steklenico napolni z vodo.

Lahko pa zmešaš del belega kisa z enim delom vode, dodaš naribano limonino lupinico in vejico rožmarina. Namesto limone pa lahko dodaš tudi citronko. Mešanica dobro očisti površine, odlično diši in, kar je najboljše – prihrani denar.

3. Prenehaj s kupovanjem daril

Ne glede na to, kako zelo se trudiš prihraniti denar, se boš decembra zaradi grozečih božičnih stroškov želela zjokati. Z leti nam postane običajno kupovati darila za veliko število družinskih članov. Ker se razširjena družina povečuje, je lahko tvoj trenutni seznam dolg kot tvoja roka.

Postavi pravilo, kjer boste vsi kupovali darila samo za otroke. Če se ti to zdi malo neusmiljeno, se igrajte Skrivnega Božička, tako da bo tudi vsak odrasel dobil majhno darilo, hkrati pa mora vsak kupiti samo eno odraslo darilo.

4. Odreži grlo embalaže, da iz nje iztisneš še zadnjo kapljico

Ko kupiš toaletni pribor v plastični steklenici ali tubi, na dnu vedno ostane veliko izdelka, ki ga preprosto ne moreš izkoristiti. Če želite biti res učinkovita, prereži embalažo na polovico ugotovila boš, da je na dnu dovolj izdelka za še nekaj uporab.

Vedno naokrog

1. Hodi, hodi, hodi

Hodi, kadarkoli lahko. Ne uporabljaj avta ali avtobusa, če ni nujno. Pogosto nas navada ali lenoba zvabi v topel avto ali avtobus, namesto da bi šli kam kar z nogami. Vendar je hoja brezplačna, odlična vadba za vsakogar in pogosto boš ugotovila, da so pogovori globlji, če se sprehajaš v družbi. 

2. Omeji število prostočasnih dejavnosti

Družinski izleti na prostem te lahko stanejo majhno premoženje. Tudi izlet v kino te lahko stane kar nekaj denarja, izlet v živalski vrt ali zabaviščni park pa je sploh velik strošek. Prav tako se lahko zabavaš na brezplačnih družinskih dnevih v parku, na plaži, v muzeju ali na sprehodu.

Naj bodo drage izkušnje rezervirane za rojstne dneve in praznike ter kot posebna poslastica. Otroci se bodo med skakanjem po blatnih lužah v parku verjetno zabavali prav toliko, kot bi se v živalskem vrtu.

Upamo, da smo ti z zgornjimi nasveti pomagali!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki