Materino mleko je živa tekočina, ki se spreminja glede na naraščajoče potrebe in razvoj vašega dojenčka. Kolostrum oziroma mlezivo je prva tekočina po rojstvu dojenčka, ki jo proizvedejo mlečne žleze v dojkah in se po sestavi razlikuje od materinega mleka. Poleg hranilnih snovi vsebuje tudi imunske faktorje in rastne dejavnike, ki so izjemnega pomena za novorojenčkovo odpornost, vitalnost in rast. Materino mleko pa vsebuje več tisoč različnih sestavin, kot so na primer vitamini, encimi, voda, minerali in še mnogo več. Prav tako so pomembni tudi proteini, ki jih je v mleku več kot 1000, več kot 200 prebiotikov in maščoba, ki jo je v človeškem mleku približno 4%.

 1. Materino mleko spodbuja rast možganov, saj vsebuje bistvene sestavine za optimalen razvoj. Možgani so najtežji organ v telesu! Masa možganov se skoraj podvoji v prvih 6 mesecih in pri 2 letih starosti doseže približno 80 % mase možganov odrasle osebe. 
 1. Vau, celice se lahko spreminjajo! Materino mleko vsebuje žive celice, ene od njih so tudi matične celice. Te celice se lahko usmerijo v druge vrste telesnih celic, kot so kosti, maščobe, jetra in možganske celice in lahko delujejo kot tako imenovani “notranji popravljalni sistem”. Ali ni to zanimivo?
 2. Prsi so organ, ne le del telesa. Prsi so žlezni organ s specifično funkcijo: proizvajanje mleka za dojenje, hrane za dojenčka.

Medela – znamka, ki ji zaupajo tako mamice, kot zdravstveno osebje

Švicarsko podjetje Medela je vodilna znamka na področju prsnih črpalk. Zaupajo ji zdravniki, zdravstveno osebje in mamice po vsem svetu. Je podjetje z globalno prisotnostjo v Evropi, Ameriki in Aziji. Z več kot 1800 zaposlenimi, z znanjem strokovnjakov, razvojem inovativnih proizvodov, dovršeno tehnologijo, servisom, podporo strokovnjakom in mamicam skrbi za zdravje mamic, dojenčkov in pacientov. Medela ustvarja za mamice že več kot 60 let.

Medeline črpalke so razvite s pomočjo inovativne tehnologije, v več kot 20 letnih raziskav, da lahko omogočajo kar najbolj efektivno, udobno in kvalitetno črpanje mleka. Cilj črpanja mleka s pomočjo črpalk so zadovoljne in zdrave mamice ter njihovi dojenčki. Za ohranjanje laktacije sta zelo pomembna dva faktorja: stimulacija prsi in črpanje mleka v ritmu kot je naravno otrokovo dojenje. Tako lahko z dobro črpalko ohranjamo laktacijo. 

Kakšne so prednosti uporabe prsne črpalke za mleko? 

Prednost uporabe prsne črpalke je v tem, da si mama povečuje laktacijo in ohranja svoje mleko kljub temu, če ne doji. Tako dojenček še zmeraj dobi materino mleko, ki je najboljša hrana dojenčkov. Le-ta ga  ščiti pred okužbami in mu zagotavlja vse hranljive snovi.

Predstavljamo vam dve zelo dobri črpalki: enojno Swing Flex in dvojno Symphony

Visokozmogljiva dvofazna enojna črpalka za izčrpavanje materinega mleka na elektriko ali baterije z vrtljivim nastavkom za na dojko. Prsna črpalka Medela Swing Flex™ je visokozmogljiva, dvofazna črpalka za izčrpavanje materinega mleka na elektriko ali baterije z izpopolnjenim konektorjem in nastavkom za dojko.

Zahvaljujoč edinstveni kombinaciji 2-Phase Expression tehnologije in Flex™ tehnologije si lahko izčrpate še več mleka. Črpalka je majhna in enostavna za uporabo in transport, saj jo lahko enostavno pospravite v torbico in vzamete s seboj, kamorkoli se odpravite.

2-Phase Expression® tehnologija oponaša otrokov naravni ritem dojenja s svojo dvofaznostjo izčrpavanja. Črpalka najprej dojko nežno zmasira, da mleko priteče, v drugi fazi pa črpa z rahlimi premori, kot to počne dojenček pri naravnem dojenju, ko vmes diha in požira. Dvofaznost spodbuja nastajanje mleka za daljše obdobje in zagotavlja optimalen pretok mleka. Črpalka fazi izmenja sama, lahko pa ju tudi sami s pritiskom na gumb.

Nastavek za dojko PersonalFit Flex™ ima mehko platišče, ovalno obliko in se lahko vrti za 360°. Nastavek ima mehak, gladek in prožen obod za naraven in prijeten občutek.  Nastavek lahko postavite v položaj, ki se najbolje prilega vašim dojkam.

Dovršen konektor (koleno)  je učinkovitejši, saj je oblikovan pod kotom 105° in zato zagotavlja boljše prileganje, preprečuje stiskanje mlečnih žlez, kar pospešuje pretok mleka ter dokazano izčrpa 11% več mleka. Sestavljen je iz manjših in večjih delov, kar olajša čiščenje. Poleg tega ima konektor črpalke vgrajeno zaščito pred uhajanjem mleka v enoto motorja. Zahvaljujoč tej zaščiti, ob pravilni uporabi črpalke mleko ne more priti nazaj v črpalko in lahko črpate v položaju, ki vam najbolj ustreza, torej tudi v udobnejšem – pol ležečem.

Lastnosti Medele Swing Flex™:

 • majhna, lahka, tiha in prenosna,
 • deluje na baterije in na elektriko,
 • enostavna za upravljanje (4 gumbki) in čiščenje,
 • ima 360° vrtljiv nastavek za dojko, ki ima mehak obod
 • priložena ima 2 velikosti nastavka za dojko (S in M)
 • dvofaznost izčrpavanja,
 • 11 stopenj jakosti vakuuma (nastavljiv v obeh fazah),
 • brez BPA,
 • teža: 220 gramov,
 • garancija 1 leto.

Prsna črpalka Medela Swing Flex™ vključuje:

 • enota z motorjem,
 • adapter,
 • cevka,
 • konektor z membrano,
 • nastavek za dojko PersonalFit Flex™ velikosti S (21 mm),
 • nastavek za dojko PersonalFit Flex™ velikosti M (24 mm),
 • steklenička 150 ml s pokrovom,
 • podstavek za stekleničko,
 • navodila.

Mamicam je na voljo tudi izposoja profesionalne črpalke Symphony Medela

Profesionalno črpalko Symphony, narejeno prav za porodnišnice, ima tudi večina slovenskih porodnišnic. Je izredno zmogljiva, učinkovita, udobna, enostavna, tiha in primerna za dolgotrajno uporabo več mamic in pogosta izčrpavanja. Črpalko si mamice lahko izposodijo na dom. Tudi električna črpalka Symphony ima dvofazno izčrpavanje. V obeh fazah se lahko nastavi več stopenj moči izčrpavanja. S prvo fazo črpalka dojko zmasira in s tem pripomore k večji laktaciji in k večjemu pretoku mleka. S tem se tudi izogne, da bi bile dojke trde, zatekle ali boleče. Druga faza pa izčrpava mleko na način kot je naravno otrokovo dojenje. S kvalitetno črpalko si mama mleko obdrži daljše obdobje. Mama si lahko črpa mleko iz obeh dojk hkrati.

Prednosti črpanja iz obeh dojk hkrati so naslednje:

 • Mama porabi pol manj časa
 • Dokazano si načrpa 18 % več mleka, če črpa iz obeh dojk hkrati
 • Tako izčrpano mleko ima višjo energijsko vsebnost kar je še posebej pomembno pri nedonošenčkih

Več informacij o izposoji črpalke Symphony lahko najdete na tej povezavi.

Za nakup, izposojo in vse ostale dodatne informacije lahko obiščete Medela spletno stran ali pokličete na telefonsko številko: 03 746 11 50 in z veseljem vam bodo svetovali.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki