Materino mleko je živa tekočina, ki se spreminja glede na naraščajoče potrebe in razvoj vašega dojenčka. Kolostrum oziroma mlezivo je prva tekočina po rojstvu dojenčka, ki jo proizvedejo mlečne žleze v dojkah in se po sestavi razlikuje od materinega mleka. Poleg hranilnih snovi vsebuje tudi imunske faktorje in rastne dejavnike, ki so izjemnega pomena za novorojenčkovo odpornost, vitalnost in rast. Materino mleko pa vsebuje več tisoč različnih sestavin, kot so na primer vitamini, encimi, voda, minerali in še mnogo več. Prav tako so pomembni tudi proteini, ki jih je v mleku več kot 1000, več kot 200 prebiotikov in maščoba, ki jo je v človeškem mleku približno 4%.

  1. Materino mleko spodbuja rast možganov, saj vsebuje bistvene sestavine za optimalen razvoj. Možgani so najtežji organ v telesu! Masa možganov se skoraj podvoji v prvih 6 mesecih in pri 2 letih starosti doseže približno 80 % mase možganov odrasle osebe. 
  1. Vau, celice se lahko spreminjajo! Materino mleko vsebuje žive celice, ene od njih so tudi matične celice. Te celice se lahko usmerijo v druge vrste telesnih celic, kot so kosti, maščobe, jetra in možganske celice in lahko delujejo kot tako imenovani “notranji popravljalni sistem”. Ali ni to zanimivo?
  2. Prsi so organ, ne le del telesa. Prsi so žlezni organ s specifično funkcijo: proizvajanje mleka za dojenje, hrane za dojenčka.

Medela – znamka, ki ji zaupajo tako mamice, kot zdravstveno osebje

Švicarsko podjetje Medela je vodilna znamka na področju prsnih črpalk. Zaupajo ji zdravniki, zdravstveno osebje in mamice po vsem svetu. Je podjetje z globalno prisotnostjo v Evropi, Ameriki in Aziji. Z več kot 1800 zaposlenimi, z znanjem strokovnjakov, razvojem inovativnih proizvodov, dovršeno tehnologijo, servisom, podporo strokovnjakom in mamicam skrbi za zdravje mamic, dojenčkov in pacientov. Medela ustvarja za mamice že več kot 60 let.

Medeline črpalke so razvite s pomočjo inovativne tehnologije, v več kot 20 letnih raziskav, da lahko omogočajo kar najbolj efektivno, udobno in kvalitetno črpanje mleka. Cilj črpanja mleka s pomočjo črpalk so zadovoljne in zdrave mamice ter njihovi dojenčki. Za ohranjanje laktacije sta zelo pomembna dva faktorja: stimulacija prsi in črpanje mleka v ritmu kot je naravno otrokovo dojenje. Tako lahko z dobro črpalko ohranjamo laktacijo. 

Kakšne so prednosti uporabe prsne črpalke za mleko? 

Prednost uporabe prsne črpalke je v tem, da si mama povečuje laktacijo in ohranja svoje mleko kljub temu, če ne doji. Tako dojenček še zmeraj dobi materino mleko, ki je najboljša hrana dojenčkov. Le-ta ga  ščiti pred okužbami in mu zagotavlja vse hranljive snovi.

Predstavljamo vam dve zelo dobri črpalki: enojno Solo Flex in dvojno Symphony

Priporočamo visokozmogljivo električno črpalko, ki črpa brez vlečnega občutka električno črpalko SOLO s flex vrtljivim nastavkom in polnilno baterijoIma kar 9 stopenj jakosti črpanja v obeh fazah črpanja. Prične se s prijetno masažo, da se vzpodbudi pretok mleka, nato pa črpa s premori kot jih ima tudi dojenček, ki pri dojenju vmes diha in požira. S tem črpalka posnema naravno otrokovo dojenje. Dvofaznost spodbuja nastajanje in ohranjanje mleka. Črpalka po 1 minuti, fazi izmenja sama, lahko pa ju menjamo kadar koli tudi sami s pritiskom na gumb. PersonalFit Flex nastavek za na dojko je ovalne oblike, z mehkim, gladkim, prožnim obodom in mehkim platiščem, zavrti se lahko za kar 360° in ne pušča sledi črpanja na dojki ter se ji tudi lepo prilagodi.

S časom dojka spreminja obliko in velikost tako v času dojenja kot tudi, ko je bolj ali manj polna. Na voljo so nastavki za dojko v različnih velikostih (S,M,L). Črpalki je  priložen nastavek v velikosti  M, ki odgovarja večini mamic. Napaja se iz omrežja ali s polnilno baterijo. Tako lahko črpalka potuje z vami kamorkoli. Ima USB konekt. Dovršen konektor-koleno pa omogoča, da mleko ne priteče v druge dele črpalke ali motorček. Črpalka mami omogoča črpanje v pol ležečem položaju. Je enostavna, zmogljiva, tiha in udobna ter črpa brez vlečnega občutka. Črpalka z lučkami različnih barv mami vizualno sporoča nekatera stanja črpalke. Prsna črpalka se sama ugasne po 30 minutah, če v tem času ni bila uporabljena.

Mamicam je na voljo tudi izposoja profesionalne črpalke Symphony Medela

Profesionalno črpalko Symphony, narejeno prav za porodnišnice, ima tudi večina slovenskih porodnišnic. Je izredno zmogljiva, učinkovita, udobna, enostavna, tiha in primerna za dolgotrajno uporabo več mamic in pogosta izčrpavanja. Črpalko si mamice lahko izposodijo na dom. Tudi električna črpalka Symphony ima dvofazno izčrpavanje. V obeh fazah se lahko nastavi več stopenj moči izčrpavanja. S prvo fazo črpalka dojko zmasira in s tem pripomore k večji laktaciji in k večjemu pretoku mleka. S tem se tudi izogne, da bi bile dojke trde, zatekle ali boleče. Druga faza pa izčrpava mleko na način kot je naravno otrokovo dojenje. S kvalitetno črpalko si mama mleko obdrži daljše obdobje. Mama si lahko črpa mleko iz obeh dojk hkrati.

Prednosti črpanja iz obeh dojk hkrati so naslednje:

  • Mama porabi pol manj časa
  • Dokazano si načrpa 18 % več mleka, če črpa iz obeh dojk hkrati
  • Tako izčrpano mleko ima višjo energijsko vsebnost kar je še posebej pomembno pri nedonošenčkih

Več informacij o izposoji črpalke Symphony lahko najdete na tej povezavi.

Za nakup, izposojo in vse ostale dodatne informacije lahko obiščete Medela spletno stran ali pokličete na telefonsko številko: 03 746 11 50 in z veseljem vam bodo svetovali.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki