Če nosečnica posluša klasično glasbo (najbolj priporočljiv je Bach), bo njen dojenček zagotovo umirjen, inteligenten, močnejši in bo hitreje razvil govor. Če pa bodoča mamica rada vrti heavy metal, bo otrok agresiven, rojen pred rokom in bo celo počasnejši v razvoju v samostojnega malčka. To lahko preberemo na spletu in v raznih nosečniških revijah ter knjigah in marsikatera nosečka je veliko bolj previdna pri izbiri glasbe kot prej. Pa je v teh trditvah kaj resnice?

Dejstvo je, da se sluhovod razvije v 16. tednu nosečnosti in da dojenček od takrat naprej vedno bolje spremlja dogajanje »od zunaj«. Plodovnica odlično prevaja zvok in otroček sliši svojo mamico in očija ter se različno odziva na različne zvoke. Pri 26. tednih nosečnosti se plodu pospeši srčni utrip, ko zasliši glasbo, pri 33. tednih pa zna že dihati po ritmu.

Narejene so bile manjše raziskave (FirstStart, Univerza v Helsinikih, dr. Frances Rauscher, Univerze v ZDA…), ki so vse potrdile, da dojenček v trebuhu zazna zvok, se na različne zvoke različno odzove, ob rojstvu prepozna mamičin glas in se še 4 mesece po rojstvu spominja glasbe ali pravljice, ki jo je poslušal v trebuščku. Prav tako naj bi se tisti, ki so bili v trebuščku izpostavljeni močnemu hrupu, rodili prehitro in počasi pridobivali na teži, tisti, ki so poslušali predvsem Mozarta, pa naj bi bili inteligentnejši in posebej nadarjeni za matematiko.

Vendar pa uradno še nobena od teh raziskav ni bila potrjena, saj na vsako nosečnost vpliva toliko različnih dejavnikov, da je nemogoče zaključiti, da je bila npr. prav klasična glasba tista, ki je tako ključno vplivala na npr. hiter razvoj govora pri dojenčku. Kljub temu, da ni uradne izjave o blagodejnih vplivih, se bodoči starši, ki seveda želijo za svojega otroka le najbolje, poslužujejo raznoraznih metod, ki naj bi njihovemu dojenčku pomagale pri razvoju v inteligentnega, boljšega posameznika. Obstajajo celo neke posebne slušalke, ki si jih nosečnica položi na trebušček, ker verjame, da s serijo skrbno dodelanih učnih ur (Babyplus), ključno pripomore k razvoju svojega otroka.

Ne glede na to v kaj kot bodoči starši verjamemo, je nemogoče zanikati, da glasba, že od prazgodovine naprej, igra pomembno vlogo v naših življenjih. Ljudje se s pomočjo glasbe sproščamo, izražamo čustva, govorimo zgodbe, se po njej gibljemo in ob njej nekaj občutimo. Glasba ima velik vpliv na naše dojemanje zunanjega sveta. Posledično lahko sklepamo, da tudi mali prebivalčki naših trebuščkov ob glasbi nekaj občutijo, pa naj bo to nežna pesmica iz maminih ust ali neznani glasni zvoki na rock koncertu.

Še večjo vlogo pa zagotovo igra počutje mamice ob nekem zvoku. Če se mamica počuti dobro in sproščeno na koncertu, bo tako občutil tudi njen dojenček, če jo Mozart živcira, bo vznemirjen tudi sam. Zato, drage bodoče mamice, poslušajte svoje telo in svoje želje, prisluhnite glasbi, ki vas sprošča in spravi v dobro voljo, sprostili se bodo hormoni sreče in z vašim dojenčkom bosta v teh trenutkih kot ena velika lepa srečna ljubezen, pa četudi na račun ”nadpovprečno naprednega” in ”super otroka”.  Vedeti morate namreč nekaj; vaš otroček najbolj intenzivno posluša – vas.


Avtor: Anja Oman, certificirana učiteljica pilatesa, strokovnjakinja za nosečniško in poporodno vadbo

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki