Za mnoge mamice zaradi številnih nalog v dnevu, ki jih prinaša materinstvo, ta nova vloga postane preobremenjujoča. Vsak dan se zdi kot neskončen seznam opravil, ki jih je treba narediti v prekratkem času. To ne pomeni, da svoje družine nimajo rade, vseeno pa se kdaj vprašajo, če ima to, kar počnejo cel dan, sploh kakšno vrednost.

Pri preobremenjenosti, sploh, če traja dlje časa, slej ko prej pridemo do točke, ko ne zmoremo več. Enostavno nimamo več moči, ki je potrebna, da z veseljem in kvalitetno opravljamo svoje različne vloge.

Izgorelost definiramo kot izgubo navdušenja, energije, perspektive in namena. To je stanje popolne izčrpanosti – fizične, duševne in duhovne -, ki jo povzroči stres. Vendar, če priznamo, da smo izgoreli, še ne pomeni, da nismo dovolj dobri. Nasprotno, pogosto so k izgorelosti najbolj nagnjene matere, ki poskušajo biti konstantno najbolj skrbne.

Kaj povzroča preobremenjenost

Tako, kot se vsaka mamica razlike med sabo, je tudi pot do preobremenjenosti različna od osebe do osebe. Spodaj so omenjeni najpogostejši razlogi, ki pripeljejo do tega stanja. 

Matere imajo pogosto ideje o materinstvu, ki niso realne. Nerealistična pričakovanja se pogosto kažejo v obliki izjav “naj” in vključujejo ponotranjena prepričanja o tem, kaj bi morale mamice biti in storiti. Ta prepričanja so pogosto nerealna in celo škodljiva. Tu je nekaj primerov.

“Mame bi morale predvideti vse potrebe njene družine.”

“Mame bi morale biti sposobne poskrbeti za vse.”

“Mame, ki si vzamejo prosti čas, so lene.”

“Mame se nikoli ne smejo jeziti.”

Perfekctionizem zaradi svojega otroštva

Najpogostejši razlog za nerealna pričakovanja je perfekcionizem. Če meniš, da moraš vse stvari dobro opraviti ali da najboljše ni nikoli dovolj dobro, ti grozi, da boš izgorela. Znano je, da so mame, ki so doživele zlorabe v otroštvu, še posebej nagnjene k perfekcionizmu, zlasti kar zadeva starševstvo. Tako zelo se trudijo biti dobre matere, da se jim zdi, da ne smejo narediti napak in, hkrati, da morajo biti tudi njihove misli vedno ljubeče in prijetne.

Perfekcionizem zaradi sporočil družbe in kulture

Nerealna pričakovanja povzročajo tudi mediji. Ženske danes so dnevno obkrožene s stotinami sporočil. Za prodajo izdelkov nam oglaševalci poskušajo vzbuditi občutek, da so slabe ženske in matere. Ta sporočila so tako razširjena, da tudi če obstajajo številni dokazi o nasprotnem, ženske verjamejo v te nerealne ideale. Samo premisli, koliko žensk poznaš, ki imajo brezhibna telesa, ki jih vidimo v oglasih? Koliko družin poznaš, ki živijo v vedno popolnoma pospravljenem in čistem domu? Verjetno ne ogromno, kaj?

Kako si lahko pomagaš?

Prvi korak na poti stran od nerealnih pričakovanj je, da se jih začneš zavedati. Naslednjič, ko se boš počutila slabo zaradi sebe ali svojega življenja na splošno, zapiši, kaj razmišljaš. Za tem pomisli in se vprašaj, če je to res ali obstaja možnost, da si samo preveč stroga sama do sebe, ker poskušaš dosegati ideale s socialnih omrežij in drugih ljudi. V pomoč ti bo zagotovo tudi pogovor z drugimi mamami. Ugotovila boš, da nisi edina s takimi skrbmi in spoznala, da že sedaj opravljaš vsakodnevne naloge in vloge po svojih najboljših močeh. In to velja več, kot obdelane fotografije mamic na spletu, kjer pogosto zraven upodobljeni otroci niso niti njihovi.

Več različnih zaposlitev v eni osebi

Nerealna pričakovanja pa so le del problema. Drugi del je, da je samo materinstvo – če narediš vse, kar zahteva naša kultura – skorajda nemogoča naloga. Mamica je lahko preobremenjena zgolj zato, ker je fizično izčrpana. Zagotovo si že slišala za rek: “Moški dela od jutra do večera, delo ženske pa nikoli ni opravljeno.”

K slabemu občutku, da delo mame ni pomembno, pripomore predvsem, da se le-to nikoli ne konča. Pomisli samo na pestrost zadolžitev, ki jih mama opravlja skozi ves dan, vsak dan sproti, več let zapored. Dejansko bi lahko rekli, da opravlja več poklicev naenkrat – in to življenjsko pomembnih.

Načrtovalec jedilnikov. Ena izmed ključnih nalog je, da mame poskrbimo za preživetje svoje družine z rednimi obroki. Tudi, če kakšnega ne skuhaš sama, si verjetno ti tista, ki sestavi nakupovalni seznam, nakupi hrano in določi jedilnik, včasih tudi za več dni vnaprej.  

Notranji oblikovec in gostitelj. Pogoste pade na mamo tudi odgovornost, da dom deluje prijetno in domače. Zavedaš se, da je pomembno kakšen občutek v stanovanju ali hiši ima celotna družina. Kadar se pri vas oglasijo prijatelji ali sorodniki, seveda poskrbiš tudi za njihovo dobro počutje.

Učitelj. Običajno mame skrbijo za komunikacijo z učitelji, obveščajo o otrokovih odsotnostih iz šole in vrtca, hodijo na govorilne ure in istočasno poskrbijo, da je domača naloga pravočasno narejena. Če otroku kakšna tematika ni razumljiva, mu jo poskusi razložiti in pomagati, da mu približajo temo. Poleg tega otroku tudi pripravi malico in kupi šolske potrebščine.

Koordinator aktivnosti. Navadno so mame tiste, ki se skupaj z otrokom odločajo o popoldanskih aktivnostih otrok kamor jih pogosto tudi same peljejo, zato ni čudno, da imajo več let občutek, da so taksistke.


Namig: Lahko noč otroci (podcast s pravljicami)


Odgovorna oseba za zdravje in varnost. Kadar je otroke potrebno peljati k zdravniku ali zobozdravniku ali ostati doma zaradi bolnega otroka, so to običajno mame. Hkrati skrbijo tudi za živali, sobne rastline in vrt, so pozorne, da ne zmanjka zobne paste, wc papirja in zdravil za lajšanje simptomov prehlada. Poleg tega skrbijo, da otroci pojedo dovolj sadja in zelenjave. Z drugimi besedami, zdravje družine je praktično v njenih rokah. 🙂 

Načrtovanje počitnic in družabnih dogodkov. Mame so tiste, ki razmišljajo o preživljanju dopusta in se dogovarjajo za rezervacijo dopusta, odgovorne pa so tudi za praznike skozi leto. Tako so one tiste, ki kupijo barvo za barvanje pirhov, poskrbijo izrezovanje buče in okrasitev novoletne smrekice.

Skrb za pozornosti za ohranjanje dobrih odnosov z drugimi družinami. Ko nekdo praznuje, mame običajno darilo kupijo in ga zavijejo, včasih tudi predajo slavljencu v imenu družine. Mamice so tiste, ki si zapomnijo (ali zapišejo) rojstne dneve in napišejo čestitko. Na rojstnih dnevih so “dežurne fotografinje”, saj vedo, da si bo slike kasneje rada ogledovala celotna družina. Poskrbi pa seveda tudi za družinske slike, jih razvija in razvršča v albume.

Nega otrok. Že res, da imajo otroci, ko so bolni, najraje v bližini svojo mamo. Seveda se razveselijo, če je tvoj obraz prvi, ki ga zagledajo zjutraj, ko se zbudijo in zadnji, ko ležejo spat. Pa vendar je tudi tvoje počutje pomembno, saj boš sama ostala brez energije in dobrega počutja, če boš vedno ti tista, ki bi poskrbela za nego in uspavanje otrok. Prosi partnerja, da si čim bolj enakomerno razdelita te nalogi, otroci se bodo zagotovo hitro prilagodili.

Otroci s posebnimi potrebami in zahtevnejšimi karakterji. Vsi otroci se ne rodijo z enakimi potrebami in karakternimi značilnostmi. Nekateri so bolj temperamentni, imajo močno voljo, drugi se srečujejo z učnimi težavami ali hiperaktivnostjo. Otroci s posebnimi potrebami staršem še dodatno podaljšajo seznam dnevnih nalog in opravil. Taki starši pogosto povedo, da se zaradi tega počutijo izolirane od drugih ali kot, da opravljajo sizifovo delo, katerega nikoli ne zmanjka. Zaradi tega je še večja verjetnost, da pride do izgorelosti. 

Otroci z majhno razliko v starosti ali dvojčki. Otroci z majhno razliko v starosti zahtevajo veliko hkratnega usklajevanja. Kot, da že vsakodnevna skrb za lastno zdravje, hišo in trud za uspešnost v službi niso dovolj. Če imaš slučajno dvojčke, je tukaj še istočasno uvajanje hrane (zlasti alergene), odvajanje od plenic, uvajanje v vrtec, prigovarjanje k opravljanju domačih nalog, skrb za pravočasno vrnjeno gradivo iz knjižnice. Da ne govorijo o dvojnih rojstnih dnevih 🙂 Vse to so sicer luštne naloge, a bistveno raje in bolje jih boš opravljala, če si jih bosta razdelila s partnerjem. 

Kako si lahko pomagaš?

Kot vidiš, vloga mame zajema zelo širok spekter dejavnosti. Ni čudno, da katere izmed teh nalog ostanejo neopravljene ali pa niso narejene tako dobro, ko bi si mamica želela. Najprej bodi pozorni na to, kako preživljaš dneve. 

To ti lahko pomaga prepoznati delo, ki ga je mogoče odpraviti ali prenesti na druge. Preberi spodnje predloge, kaj morda spada v to kategorijo. Nekatere naloge so take, da jih opravljaš res z veseljem in to seveda ne pomeni, da se ji moraš odpovedati. Namen tega je le, da premisliš, če je nekaj resnično nujno narediti in kako zelo se mudi (oziroma se ne). Morda boš presenečena, ko boš ugotovila, da lahko veliko nalog, ki tebi vzamejo dodatno energijo in čas, prepustiš nekomu drugemu. Tako boš preostale naloge opravila lažje in z večjim veseljem.


Namesto pravljice včasih otroku predvajaj pravljice: Lahko noč otroci


Še nekaj koristnih predlogov

Obstaja pa še nekaj stvari, ki ti lahko pomagajo. Izgorelost je signal, da je nekaj narobe. Nesmisel bi bil prezreti ta opozorilni znak. Nekateri ljudje preživijo svoje življenje slabe volje, z osredotočenostjo na negativne plati življenja. Dobra novica je, da ni treba, da je tako.  

Prenehaj si zanikati, da si preobremenjena

Ko je oseba izgorela, tega pogosto niti ne prepozna. Če se zaradi pomanjkanja energije komajda prebiješ skozi dan, si priznaj, da si preobremenjena in začni razmišljati, kaj lahko storiš. 

Ne boj se vodene terapije

Depresija je lahko simptom in pokazatelj izgorelosti. Morda bodo pomagale že manjše spremembe v vsakdanu, mogoče pa se moraš čim prej odločiti za posvet s strokovnjakom. Najbolje, da svoje počutje opišeš osebnemu zdravniku in ga povprašaš za strokovni nasvet. 

Poskrbi za svoje telo

Najbolj podvržene izgorelost in preobremenjenosti so tiste ženske, ki si ne vzamejo čase, da bi poskrbele zase. Kot glavne prioritete si postavi dovolj časa za spanje, uravnoteženo prehrano in redno rekreacijo.

Prenehaj se mentalno še dodatno obremenjevati z negativnimi mislimi

Negativne misli in negativen način komunikacije same s seboj je nekaj, na kar moramo biti konstantno pozorne. Pogosto lahko, ko se počutiš utrujeno, stvari še poslabšaš, če misli nadaljuješ v smer, da je tvoje življenje zgolj napor in da tako ali tako nimaš v dnevu ničesar, česar bi se lahko veselila. To seveda ni res, a ko je oseba izgorela, stvari vidi dosti bolj črnogledo, kot dejansko so. Raje poskusi kreativno razmišljati o tem, kako lahko svoje počutje in situacije spremeniš in obrneš na bolje.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki