Nosečnost je lahko na srečo nekaterih zelo lepa in enostavna, medtem ko pri ostalih ne gre vedno vse kot po maslu, zato v tem času potrebujemo ogromno podpore.  Vedno več žensk ima težave z zanositvijo zaradi takšnih in drugačnih vplivov, zelo si želijo, poskušajo več let in ko končno zanosijo jih lahko doleti strah pred samo nosečnostjo, porodom in sploh kako naprej, ko bo otrok enkrat tu. Lahko se zgodi, da ravno v tem čarobnem času, ko bi moralo biti najlepše pride do zapletov, ali izgubimo podporo od bližnjih. Zato je dobro v tem času biti v krogu ljudi, ki ti lahko priskočijo na pomoč z nasvetom. Vsekakor pa to ne pomeni, da se je potrebno vsakega držati kot ‘’pijan plota’’.

Ženske, ki bodo oz. so prvič mamice, velikokrat živijo v zmoti, da nekaj počnejo narobe, zato se rade prepričajo, če še katera počne enako ali podobno. Največkrat so v dvomih mamice prvorodke, saj misel na to, da gre za doživljensko nalogo, obvezo ter da se nikoli poprej s takšnimi stvarmi niso srečale v njih vzbuja strah. Ne vedo kaj vse potrebujejo za prihod otroka ali kakšno dokumentacijo je pred porodom potrebno urediti, zato imamo zdaj zahvaljujoče se Facebook-u rešitev in sicer skupine nosečk po mesecih od začetka do konca leta, glede na datum poroda.

Izbereš svojo skupino in se pridružiš. Tukaj so ženske, ki so že mamice od prej in te, ki bodo to postale prvič. Kar je super je to, da je skupina mešana, generacija mlajših in srednjih let, a vse z enakim ciljem. Mamice z različnimi izkušnjami in dobrimi nasveti. Ponavadi je pravilo, da se ob pridružitvi na kratko predstaviš, saj potem s tabo lažje navežejo stik ostale članice.

Primer Facebook skupine “Februarčki in Februarke 2018”

Znotraj skupine se delijo seznami potrebščin za dojenčka, fotografije trebuščkov, odkrivate spole in imena, ko se bolje spoznate morda tudi kakšen pozdravček z dopusta in vsekakor veliko dobrih receptov, ki se jih v tem času nihče ne upira. Skupaj korakate dan za dnem, do vašega meseca, datuma poroda in najlepšega dne v življenju. Delite si skrbi in radosti, ste si v oporo. Namen takšnih skupin je pomagati druga drugi, če le lahko. Tukaj so mamice, ki že imajo nekaj izkušenj in lahko morebitne strahove prvorodk pomirijo.

Saj veste kako je, če skupaj glavo tišči preveč žensk z različnimi mnenji, pa vendar kar šteje so tisti lepi trenutki in spodbudne besede, ki jih vse v tem času najbolj potrebujete. Morda se v času nosečnosti dogovorite za druženje ob kavici, se tako bolje spoznate in sklenete nova prijateljstva, kasneje pa to ponovite še z dojenčki.

Ideja o takšnih skupinah se mi zdi fantastična in mislim, da bi vsaka srečka nosečka lahko postala članica svojega meseca.


Avtor: Azra Sivac, facebook.com/mamitablogging

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki