Timijan je odličen za krepitev imunskega in respiratornega sistema (dihal), hkrati pa tudi za prebavni in živčni sistem ter ostale telesne sisteme. Za zdravje je timijan lahko resnično blagodejen. Preverite le nekaj načinov, kako vam timijan lahko pomaga:

1. Ublaži boleče grlo

Timijanovo olje je eno najmočnejših antimikrobov in prav zaradi tega predstavlja močno zdravilo za boleče grlo. Zaradi svoje vsebnosti karvakrola se timijanovo eterično olje pogosto uporablja za blaženje bolečine v grlu.

V nedavni raziskavi (izvedeni na medicinski univerzi na Poljskem) so testirali odziv timijanovega olja na 120 različnih tipov bakterij, ki so jih odvzeli od različnih bolnikov z vnetjem ustne votline, dihalnega trakta in urinarnega trakta. Rezultati raziskave so pokazali, da timijanovo olje deluje izredno močno proti tem bakterijam. Ko vas bo bolelo grlo, dodajte malo timijana v juho in si pripravite blažilen timijanov čaj.

2. Niža krvni tlak in holesterol

Timijan deluje tudi kot antihipertenziv, zato je odličen za ljudi s previsokim krvnim tlakom. Nedavna raziskava (izvedena na živalih) je pokazala, da je timijanov izvleček močno znižal srčni utrip pri živalih z visokim krvnim tlakom. Timijanov izvleček znižuje tudi holesterol, trigliceride in slabi (LDL) holesterol, medtem pa dviguje vsebnost dobrega (HDL) holesterola. Namesto velike količine soli pri svoji vsakdanji kuhi zato raje uporabljajmo blagodejna zelišča kot je timijan.

3. Preprečuje zastrupitev s hrano

Timijan ščiti hrano pred kontaminacijo, hkrati pa lahko tudi očisti že kontaminirana živila. Številne raziskave (objavljene v reviji Food Microbiology) so pokazale, da lahko timijanovo eterično olje dekontaminira solato vcepljeno z nalezljivim organizmom Shigella, ki povzroča drisko in lahko vodi do resnih prebavnih težav. Umivanje solate v vodi, ki je vsebovala le 1 odstotek olja, je zmanjšalo število Shigella bakterij do točke, ko bakterij ni bilo več moč zaznati.

Z dodajanjem timijana v vaš naslednji obrok zmanjšate možnosti zastrupitve s hrano. Naslednjič, ko si boste pripravljali solato, dodajte še malo svežega timijana in uživajte v še bolj zdravem in varnem obroku!

4. Izboljša počutje

Vsebnost karvakrola v timijanu dokazano pripomore k boljšemu počutju. V raziskavi izvedeni leta 2013 so 7 zaporednih dni živalim vključenim v študijo odmerjali karvakrol in ugotovili, da je višal njihov nivo dopamina in serotonina (hormona ključna za dobro počutje). Timijan naj bi torej ob rednem uživanju blagodejno vplival tudi na naše počutje.

5. Deluje kot zaščita proti raku

Zaradi vsebnosti karvakrola (ki ima protitumorne lastnosti) je timijan blagodejno zelišče v boju proti raku. Nedavna raziskava izvedena na Kitajskem je dokazala, ima karvakrol potencial za preprečitev in zdravljenje raka debelega črevesa.

6. Naravno zdravilo za bronhitis

Timijan že stoletja uporabljamo za zdravljenje kašlja in bronhitisa. V nedavi nemški študiji so za zdravljenje bronhitisa uporabili mešanico timijana in navadnega bršljana. Skupina, ki je prejemala to zdravilo je dva dni pred placebo skupino doživela 50 odstotno znižanje kašlja, opazili pa niso tudi nobenih stranskih učinkov.


Hranilne vrednosti timijana

Timijan je zelišče iz družine ustnatic (Lamiaceae). Timijan pridelujejo po vsem svetu, njegove liste se najpogosteje posuši in uporabi kot začimbo. Timijanovi cvetovi privlačijo tudi čebele in sicilijanski timijanov med je priljubljen in znan že stoletja. Timijan poznamo v številnih različicah, najbolj pogost pa je francoski timijan.

Najpoglavitnejša sestavina timijanovega eteričnega olja je timol, ki ima antiseptične lastnosti, zato se timijanovo olje pogosto uporablja v ustnih vodicah in zobnih pastah. Timijanovo olje učinkovito pobija škodljive bakterija in vnetja v ustni votlini in ščiti zobe pred gnitjem in zobnimi oblogami. Timol uničuje tudi glive, zato ga dodajajo v protiglivične kreme.

Timijan vsebuje karvakrol in število različinih flavonoidov, ki krepijo njegove antioksidantične lastnosti.

28 gramov svežega timijana vsebuje približno:

 • 28 kalorij
 • 8 g ogljikovih hidratov
 • 1,6 g beljakovin
 • 0,5 g maščobe
 • 3,9 g vlaknin
 • 44,8 mg C vitamina
 • 1,330 IU A vitamina
 • 4,9 g železa
 • 0,5 mg mangana
 • 113 mg kalcija
 • 44,8 mg magnezija
 • 0,1 mg riboflavina
 • 0,2 mg bakra
 • 0,1 mg vitamina B6
 • 171 mg kalija

Timijanov sirup – recept

 • 3/4 skodelice sladkorja
 • 4 sveže timijanove vejice
 • 4 rezine organske limone
 • ¾ skodelice destilirane vode

V manjši kozici na srednji temperaturi zmešajte sladkor, vodo, timijan in limono. Ko se začnejo delati mehurčki, zmanjšajte temperature in pustite še 5 minut. Pustite, da se ohladi in precedite. Sirup hranite na hladnem do enega tedna.


Ko nimate časa pripravljati sirupov doma, vam priporočamo odlične slovenske sirupe

Lekovita je slovensko podjetje s tradicijo, ki pripravlja čudovite sirupe, točno take, kot so jih pripravljale naše babice – brez konzervansov, glutena, soje, umetnih barvil, arom in sladil. Vsebujejo le vodo, sladkor in čudežne zdravilne rastlinice. Vsi sirupi so primerni za nosečke in doječe mamice.

 

Lekotim – timijan in ameriški slamnik
Timijan ugodno vpliva na izločanje sluzi v predelu zgornjih dihalnih poti, olajša izkašljevanje ob suhem kašlju.

Lekoslez – z izvlečkom sleza
Sirup je primeren za uporabo pri vseh starostnih skupinah. Slez lajša težave v času razdraženega grla in žrela ter ugodno vpliva na glasilke.

Lekoplant – z izvlečkom trpotca
Trpotec lajša težave v času razdraženega grla in žrela ter ugodno vpliva na glasilke.

Lekotus – s slamnikom, islandskim lišajem in gozdnim slezom
Ameriški slamnik in gozdni slezenovec lajšata težave v času razdraženega grla in žrela ter ugodno vplivata na glasilke. Gozdni slezenovec pomirja suh kašelj, ki draži v predelu žrela, tudi v času začasne izgube glasu.

Sirupi so na voljo v specializiranih trgovinah (Tosama Bele štacunce, Sanatura …), v lekarnah in na spletu www.lekos.si.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki