Novorojenček spi 20 ur na dan, zato je zelo pomembno, da poskrbita za varno ležišče. Upoštevajta naslednja navodila, da bosta zagotovila varno ležišče in preprečila sindrom smrti v zibki. Navodila upoštevajta doma in povsod drugje, kjer bo otrok spal. Podnevi in ponoči. Z navodili seznanita tudi vse ostale, ki bodo varovali vajinega otroka

1. POLOŽAJ
Dojenček naj spi na hrbtu ali na boku, v prvih tednih odsvetujemo spanje na trebuhu, razen pod nadzorom (npr. pri vas na  prsnem košu).

2. VZMETNICA
Podlaga mora biti trda. Na varni vzmetnici naj bo rjuha primerne velikosti. Mehke podlage, kot so odeje in ovčja koža, niso primerne.

3. IGRAČE
Odeje, blazine, igrače naj ne ležijo po postelji. Če je otrok med spanjem zavit, poskrbita, da ni pretesno zavit in da nima rokic prekrižanih na prsnem košu. Oboje otežuje dihanje. Po dveh mesecih, ko je otrok že bolj aktiven in si odejo lahko povleče čez glavo, raje uporabita spalno vrečo.

4. KAJENJE
Ne dovolita kajenja v bližini dojenčka.

5. SPANJE SKUPAJ
Za kvalitetno spanje dojenčka je naprimerneje, če ima svojo spalno površino. Nevarno je skupno spanje na kavču.

6. OBLAČILA
Dojenček se med spanjem ne sme pregreti. Oblečen naj bo v lahka oblačila, temperatura v sobi mora biti primerna – priporoča se temperatura ne višja od 20 stopinj Celzija.  Oblečen in pokrit naj bo v skladu s temperaturo v prostoru, preprečiti je potrebno pregrevanje, saj le-to poveča nevarnost za smrt v zibki.

7. KREPITEV MIŠIC
Ko je dojenček buden, naj v skladu s svojo starostjo in sposobnostmi preživi nekaj časa tudi na trebuhu in krepi vratne mišice.

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja