Novorojenček spi 20 ur na dan, zato je zelo pomembno, da poskrbita za varno ležišče. Upoštevajta naslednja navodila, da bosta zagotovila varno ležišče in preprečila sindrom smrti v zibki. Navodila upoštevajta doma in povsod drugje, kjer bo otrok spal. Podnevi in ponoči. Z navodili seznanita tudi vse ostale, ki bodo varovali vajinega otroka

1. Položaj

Dojenček naj spi na hrbtu ali na boku, v prvih tednih odsvetujemo spanje na trebuhu, razen pod nadzorom (npr. pri vas na  prsnem košu).

2. Vzmetnica

Podlaga mora biti trda. Na varni vzmetnici naj bo rjuha primerne velikosti. Mehke podlage, kot so odeje in ovčja koža, niso primerne, prav tako ne blazine za zaščito ograje posteljice. Kljub temu, da so precej popularne in jim veliko mamic kupi še pred porodom, mnoge raziskave kažejo, da predstavljajo nevarnost zadušitve, zlasti v prvih mesecih, ko dojenček ni dovolj močan, da bi se odrinil od ograjice, če se bi ji slučajno preveč približal.

3. Igrače

Odeje, vzglavniki in igrače naj ne ležijo po postelji. Če je otrok med spanjem zavit, poskrbita, da ni pretesno zavit in da nima rokic prekrižanih na prsnem košu. Oboje otežuje dihanje. Po dveh mesecih, ko je otrok že bolj aktiven in si odejo lahko povleče čez glavo, raje uporabita spalno vrečo.

4. Svež zrak 

Ne dovolita kajenja v bližini dojenčka. Tudi sicer poskrbita, da je zrak v vašem stanovanju (in na sprehodih) čim bolj čist in svež. Prostore redno prezračite, takrat pa dojenčka seveda dovolj oblečite ali umaknite v drug prostor, da se ne prehladi.

5. Spanje skupaj

Za kvalitetno spanje dojenčka je naprimerneje, če ima svojo spalno površino. Tudi, če se odločite za skupno spanje, je odlična rešitev, da otrokovo posteljico pritrdite ob svojo. Tako ga vajino premikanje ne bo zbudilo, prav tako ne bo veliko verjetnosti, da ga po nesreči pokrijeta s svojo delo, vseeno pa bo občutil tvojo bližino, ki ga bo pomirjala.

6. Oblačila

Dojenček se med spanjem ne sme pregreti. Oblečen naj bo v lahka oblačila, temperatura v sobi mora biti primerna – priporoča se temperatura ne višja od 20 stopinj Celzija.  Oblečen in pokrit naj bo v skladu s temperaturo v prostoru, preprečiti je potrebno pregrevanje, saj le-to poveča nevarnost za smrt v zibki.

Zavedati se je potrebno, da hladne noge in roke niso najboljši pokazatelj otrokove telesne temperature. Temeraturo je zato najbolje preveriti na tilniku ali trebuščku. Koža mora biti na dotik hladna in suha; če sta vrat ali trebuh vroča ali lepljiva, je otroku pretoplo.

7. Krepitev mišic

Ko je dojenček buden, naj v skladu s svojo starostjo in sposobnostmi preživi nekaj časa tudi na trebuhu in krepi vratne mišice.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki