Bruhanje pri otrocih, starih od 1 do 5 let, je pogost znak bolezni, težko pa je natančno določiti njegov vzrok. V splošnem je bruhanje simptom okužbe. Majhni dojenčki pogosteje bruhajo, zlasti če imajo težave z zgago.

Ko so bolni, otroci bruhajo pogosteje kot odrasli in nekateri otroci so bolj nagnjeni k bruhanju kot drugi. Čeprav je težko opazovati otroka, ki bruha, si večina izmed njih tako po bruhanju kot po bolezni prebavil hitro opomore.

Kaj lahko povzroči bruhanje pri otrocih?

 • Virusni gastroenteritis, ki ga običajno imenujemo »trebušna gripa«, je eden izmed najpogostejših vzrokov za akutno bruhanje pri otrocih, čeprav lahko bruhanje povzročijo tudi druge vrste okužb, kot sta prehlad ali okužba sečil.
 • Bruhanje lahko povzročita tudi zastrupitev s hrano ali alergija na hrano.
 • Močan kašelj lahko povzroči bruhanje, še posebej, če ima otrok zgago.
 • Napade bruhanja pogosto spremljajo tudi driska, povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje.
 • Nekateri otroci so nagnjeni k potovalni slabosti in bruhanju, kadar se peljejo v avtu ali vozičku.
 • Bruhanje je lahko tudi znak drugih, zapletenejših zdravstvenih stanj, kot je vnetje slepiča ali črevesna obstrukcija.

Katere druge simptome lahko ima otrok?

Bruhanje je lahko edini simptom, ki ga otrok ima, ko se slabo počuti, in prvi znak, da nekaj ni v redu. Nekateri otroci se pritožujejo nad slabostjo, preden bruhajo, lahko se zdijo brezvoljni in tihi. Otrokova starost in razvojna stopnja vplivata na to, kako dobro zna opisati svoje počutje.

Kako naj oskrbim bruhajočega otroka doma?

V večini primerov je nadvse dobrodošla nežna nega doma. Pomembno je, da otrok ostane hidriran in pije veliko tekočine. Otrok lahko uživa materino mleko, mleko v prahu za dojenčke in raztopino za peroralno rehidracijo, ne ponujaj pa mu pijač, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Otroci lažje prenašajo pogostejše pitje majhnih količin tekočine kot manj pogoste velike količine. Otrok morda ne bo želel jesti, vendar mu bo pitje vode in drugih tekočin pomagalo, da ostane hidriran.

Za rehidracijo sta odlični goveja juha ali kokosova voda.

Naj moj otrok ostane doma?

Bruhajoč otrok naj ostane doma. Tudi če sumiš, da vzrok za bruhanje ni nalezljiva bolezen, bo otrok potreboval nekaj mirnih dni, da si opomore. Pomembno je tudi, da narediš vse, kar je v tvoji moči, da podpreš njegov imunski sistem in mu pomagaš, da okreva. V pomoč mu bosta spanje in počitek ter veliko tekočine.

Kako lahko omejim širjenje klic?

Otrok naj bo čimbolj oddaljen od drugih ljudi. Ne uporabljajte njegovih skodelic ali krožnikov. Operi vso posteljnino, rjuhe, oblačila in brisače v vroči vodi.

Po čiščenju bruhanja si skrbno umij in posuši roke in med otrokovim bruhanjem poskusi zadržati dih. Za čiščenje bruhanja uporabi papirnate brisače za enkratno uporabo in površine ter tla razkuži z razkužilom v razpršilu.

Kaj storiti, ko otrok bruha

 • Ostani mirna in k težavi pristopi praktično. Tudi če si zaskrbljena ali ti ob opazovanju bruhanja postane slabo, je pomembno, da ostaneš zbrana.
 • Poskušaj oceniti kakšna je količina, ki jo otrok izbruha, v primerjavi količino popite tekočine.  Bodi pozorna tudi na barvo njegovega urina. Temno rumen ali oranžen urin je znak dehidracije.
 • Otroku ne dajaj zdravil za preprečevanje bruhanja, razen če jih je predpisal zdravnik.
 • Spodbujaj otroka, naj zadrema. Dokler ga je možno prebuditi in ne spi več kot nekaj ur skupaj, mu lahko spanec pomaga, da se želodec izprazni, kar bo ustavilo potrebo po bruhanju.

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

 • Če te za otroka skrbi.
 • Če se zdi, da se stanje ne izboljšuje. Verjetneje je, da otrok dehidrira po 12 ali več urah, zato spremljaj, kdaj je nazadnje bruhal.
 • Če ne more uživati tekočine in izbruha večino ali vso tekočino, ki jo popije in tekočine ne more zadržati. 
 • Če bruhanje vsebuje kri ali žolč (je zelene barve).
 • Če se zdi omotičen ali dehidriran.
 • Če ne lula, je videti bled in vitek, če se pri joku ne pojavijo solze in ima vdrte oči.
 • Če ima otrok kri na blatu.
 • Če ima bolečine v trebuhu in/ali zvišano telesno temperaturo.
 • Če se pritožuje zaradi glavobola ali izpuščaja.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki