Norice povzroča virus, imenovan varicella zoster. Ljudje s tem virusom imajo vročino in izpuščaje, ki so videti kot mehurji. Lahko dobijo tudi izcedek iz nosu, začnejo kašljati in imajo bolečine v želodcu.

Prenaša se kapljično, z zrakom in z neposrednim stikom. Norice uvrščamo med tako imenovane otroške bolezni. Ker so izjemno nalezljive, jih do 15. leta preboli 90 % otrok. Bolniki so kužni dva dni pred pojavom prvega izpuščaja in ves čas svežih izpuščajev. Ko se vsi mehurčki posušijo, otrok ni več kužen.

Od okužbe do pojava bolezni lahko mine tudi do 30 dni, najpogosteje pa se bolezen pojavi med 14. in 16. dnevom po okužbi. Za bolezen so značilni mehurčkasti izpuščaji na koži, pa tudi na sluznici in spolovilu. Običajno bolezen spremlja tudi rahlo do srednje povišana telesna temperatura. Pri zdravih otrocih bolezen praviloma poteka brez zapletov in v razmeroma blagi obliki, pri odraslih pa je potek bolezni običajno hujši.

Specifičnega zdravila za norice ni, lajšamo le simptome bolezni. Povišano temperaturo znižujemo z antipiretiki, denimo s paracetamolom (ne z aspirinom), srbenje pa olajšamo z uporabo antihistaminikov. Bolnika umivamo samo z mlačno vodo, brez uporabe mil ali gelov za tuširanje. Po umivanju z brisačo samo popivnamo odvečno vodo. Bolnik mora med prebolevanjem noric počivati in ostati doma, dokler je kužen. Če se pojavijo zapleti ali hujša oblika bolezni, bolnik sodi v bolnico.

V Sloveniji so izbruhi najpogostejši v poznih zimskih in zgodnjih pomladnih mesecih, a seveda lahko zbolimo tudi poleti ali jeseni. Prebolele norice povzročijo imunost za vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči pasovec oziroma herpes zoster.

Slednji najpogosteje prizadene starejše, lahko pa tudi mladostnike in otroke. Najpogostejši in najnadležnejši zaplet pasavca, ki dolgoročno lahko močno okvari kakovost življenja in ljudi pripelje na rob obupa, je huda bolečina, ki jo imenujemo postherpetična nevralgija. Žal jo je težko obvladati, saj protibolečinska zdravila ne pomagajo.

Ker ni mogoče predvideti, kateri izmed otrok bo imel težji potek noric in morebitne zaplete ob njihovem prebolevanju, je namerno izpostavljanje otrok noricam, da bi jih čim prej preboleli, nevarna praksa. Boljša odločitev je zaščita s cepljenjem. To namreč učinkovito preprečuje okužbo z varicella-zoster virusom ter tako preprečuje norice in herpes zoster.

Kakšni so znaki noric oziroma vodenih koz?

Norice lahko na začetku izgledajo kot prehlad: morda imaš izcedek ali zamašen nos, kihaš in kašljaš.

Po enem ali dveh dnevih pa se pojavi izpuščaj, pogosto v skupinah madežev na prsih in obrazu. Od tam se lahko hitro razširi po celem telesu – včasih se izpuščaji pojavijo celo v ušesih in ustih.

Verjetno si že slišal(-a), da izpuščaji srbijo. Res je! Mehurčki so majhni in se nahajajo na območju pordele kože, ki je lahko velika kot radirka za svinčnik ali cent.

Sprva je izpuščaj videti kot rožnata pika, na vrhu katerega se hitro razvije majhen mehurček (mehurček je izboklina na koži, ki se napolni s tekočino). Po približno 24 do 48 urah tekočina v mehurjih postane motna in nastajati začnejo kraste.

Pri noricah se mehurčki pojavijo v valovih. Torej, ko se namesto določenih mehurčkov začnejo pojavljati kraste, se lahko pojavi nova skupina madežev. Običajno traja 10–14 dni, da se vsi mehurji posušijo. Takrat oseba preneha biti nalezljiva.

Kako se norice širijo?

Norice so nalezljive, kar pomeni, da jih lahko nekdo, ki jih ima, zlahka prenese na nekoga drugega. Oseba z noricami je najbolj nalezljiva v prvih 2 do 5 dneh po bolezni. To je običajno približno 1 do 2 dni, preden se pojavi izpuščaj. To pomeni, da bi norice lahko širil(-a) naokrog, ne da bi se tega sploh zavedal(-a)!

Oseba z noricami jih lahko prenese na druge s kašljanjem ali kihanjem, zaradi pršenja drobnih kapljih iz ust ali nosu. Te kapljice so polne virusa noric. Enostavno jih je vdihniti ali jih dobiti na dlan. Še preden se zaveš, je virus noric okužil nekoga novega.

Srbi me, praskal bi se!

Če si ravno ti ta nesrečnik/nesrečnica z noricami – lahko kako preprečiš, da bi se ti zaradi noric zmešalo? Srbijo, vendar jih ne smeš praskati. Praskanje mehurčkov lahko raztrga kožo in pusti brazgotine. S praskanjem vanjo vstopajo tudi mikrobi, zaradi česar se mehurčki lahko okužijo.

Ti nasveti ti lahko pomagajo zmanjšati srbenje:

  • Bodi na hladnem, saj izpuščaji bolj srbijo na vročini in če se znojiš. Morda boš na zelo prizadeta mesta želel(-a) položiti krpo, namočeno v mlačno vodo.
  • Pristrizi si nohte. Če se boš praskal(-a), ne boš raztrgal(-a) kože.
  • Namoči se v mlačni kopeli. Če v vodo za kopanje dodaš nekaj ovsenih kosmičev, ti to lahko pomaga pri lajšanju srbečice.
  • Mama ali oče naj ti pomagata nanesti sprej s cinkovim oksidom (pediatri najbolj priporočajo pršilo A-Derma Cytelium), ki pomirja srbenje.

Če se vročina poviša in del kože postane resnično rdeč, topel in boleč, nemudoma obvesti odraslo osebo. Moral(-a) boš k zdravniku, ker je mogoče, da se je mehurček okužil. 

Kaj lahko naredim za boljše počutje?

Pri noricah ti lahko zdravilo proti bolečinam pomaga pri boljšem počutju – pri tem naj ti pomagajo starši. V pomoč so lahko tudi zdravila in kreme, ki zmanjšujejo srbenje.

Ne jemlji aspirina, ker lahko povzroči redko, a resno bolezen pri otrocih, imenovano Reyejev sindrom.

Večina otrok nima večjih težav in stanje se v tednu ali dveh izboljša. Ko se na vseh mehurčkih pojavijo kraste, nisi več nalezljiv(-a) in se lahko vrneš v vrtec ali šolo! V nekaj dneh bodo kraste odpadle. Otrok, ki zboli za noricami, verjetno za njimi ne bo zbolel nikoli več.

Cepivo odrasle in otroke po 1. letu starosti

Da bi preprečili hujši potek bolezni, je cepljenje priporočljivo za vse starejše od 12 mesecev, ki še niso preboleli noric. Kdor ne ve, ali je norice že prebolel, se lahko pozanima pri osebnem zdravniku, saj bi moral zapis o prebolelih otroških boleznih biti v zdravstvenem kartonu. V posameznih primerih si lahko pomagamo tudi s krvnimi testi, ki pokažejo ali je oseba prebolela norice ali ne. Podatek o prebolelih noricah je zelo pomemben za ženske v rodni dobi, saj lahko okužba v nosečnosti privede do hujših zapletov.

Zaradi pričakovanega hujšega poteka je cepljenje še posebej priporočljivo naslednjim skupinam ljudi, ki še niso preboleli noric:

  • ljudem vseh starosti, ki so v remisiji akutne levkemije ali so pri njih indicirani visoki odmerki kortikosteroidov ali imunosupresivnih zdravil zaradi bolezni ledvic, težke astme ali drugih bolezni ali pred presaditvijo organov ter po presaditvi krvotvornih matičnih celic
  • ženskam v rodni dobi, ki niso noseče,
  • ljudem, katerih družinski člani in druge bližnje kontaktne osebe imajo okrnjeno imunost,
  • dijakom in študentom zdravstvenih programov,
  • zaposlenim, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni okužbi. Cepljenje je zlasti pomembno za zaposlene v zdravstvu, ki pri svojem delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno na oddelkih za bolnike z oslabljeno imunostjo.

Cepijo se lahko tudi ljudje, ki so bili izpostavljeni noricam. Cepljenje v 3 dneh po izpostavitvi lahko prepreči okužbo ali spremeni potek bolezni.

Cepivo se injicira v mišico ali pod kožo. Potrebna sta dva odmerka v razmiku 4 do 6 tednov. Cepimo se pri izbranem osebnem zdravniku.

Cepljenje je samoplačniško, razen ko cepljenje odredi zdravnik ustrezne specialnosti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki