Moja nosečnost je potekala skoraj brez težav. Skozi celotno nosečnost sem jemala folno kislino ter tablete Magnesol proti krčem, zato so bili vsi izvidi pri ginekologu odlični ali brez posebnosti vse do osmega meseca nosečnosti, ko mi je začelo primanjkovati železa.

Ginekolog mi je takrat priporočil naj preventivno jemljem železo v sirupu, ki se ga dobi na recept. Vendar pa mi je bilo po tem sirupu zelo slabo, imela pa sem tudi težave z zaprtjem, zato sem ginekologa prosila, če lahko namesto sirupa predpiše železo v obliki tablet.

Tablete z železom sem jemala zadnji mesec in pol nosečnosti in lahko trdim, da so me na nek način rešile pred še hujšimi težavami in zapleti med in po porodu.

Pri porodu sem namreč izgubila več kot liter krvi, vendar pa so se naslednji dan zdravniki čudili mojemu stabilnemu počutju, saj so pričakovali, da bom po vseh težavah in zapletih še šibkejša.

Zato sem še bolj prepričana, da je k izboljšanju mojega počutja pripomoglo tudi jemanje železa v zadnjih dveh mesecih nosečnosti.

Kljub temu pa sem imela še več mesecev po porodu težave s slabim počutjem ter s pomanjkanjem železa. Med drugim sem morala tudi na čiščenje maternice zaradi ostanka posteljice, posledično pa sem imela velike izgube krvi ob mesečnem perilu.

Obenem pa sem bila še več mesecev zelo utrujena kljub temu, da se nisem ukvarjala z nobenimi težjimi deli. Preprosto sem bila preveč utrujena še za igro s hčerko zato sem bila večkrat tudi pri zdravnici ter pri ginekologu. In na vsak način sem želela izvedeti zakaj se vsak dan počutim tako utrujeno.

Saj preprosto nisem mogla verjeti, da bi bila lahko po vseh teh letih dobrega počutja kar naenkrat tako zelo utrujena. Še vedno sem počela vse kot prej – bila cel dan s hčerko, pospravljala sem in kuhala ampak ob koncu dneva sem bila popolnoma izčrpana. Še dobro, da sta mi občasno pri različnih opravilih pomagala tudi moj partner in moja mami.

Enostavno pa nisem mogla verjeti, da sem lahko tako izčpana le zaradi porodniškega dopusta. Saj sem prejšnja leta delala bistveno več v različnih službah ampak vseeno nisem bila tako zelo utrujena. Pa tudi hčerka ni bila tako zelo naporna, saj je bila zelo pridna. In tudi ni bil problem v tem, da bi premalo spala, saj sem vsako noč spala vsaj 8 ur. Tako, da sem morala problem iskati drugje.

In tako smo z zdravnico pomislile tudi na to, da mi morda še vedno primankuje železa. Zato me je poslala tudi na različne preiskave. Saj si na noben način nisem mogla narediti zaloge železa v telesu. Četudi sem kar nekaj mesecev jedla tablete z železom.

Dogovorili pa sva se tudi, da zaradi mojega slabega počutja ne načrtujem naslednje nosečnosti dokler ne uredimo problemov z zdravjem. Saj mi je povedala, da bi lahko imela zaradi vsega skupaj probleme že v nosečnosti, med ali po porodu ter da je zato bolje, da sploh ne tvegamo dodatnih zapletov. S tem sem se seveda strinjala.

Zelo sem se tudi trudila, da bi čimveč železa vnesla v telo s hrano, vendar to preprosto ni bilo dovolj, zato sem se po nasvetu prijateljice odločila, da preizkusim še Floradix Floravital sirup kot zadnjo možnost za izboljšanje mojega počutja. Priporočila ga je na podlagi izkušenj njenih prijateljic, ki so ga jemale med nosečnostjo.

Sprva sem bila malce skeptična glede tega sirupa, zato sem si prebrala še kar nekaj mnenj na različnih spletnih straneh in v skupinah ter si najprej naročila le vzorček tega sirupa. Po preizkusu vzorca pa so se moji dvomi in pomisleki že po nekaj dneh uporabe razblinili. Takoj mi je bil zelo všeč okus sirupa hkrati pa tudi učinek, saj nisem bila več tako zelo izčrpana in utrujena.

Sirup Floradix Floravital sem kasneje jemala še dva meseca in lahko rečem, da sem v tem času dejansko občutila njegov učinek, počutje je občutno izboljšalo, rezultat pa je bil viden tudi na laboratorijskih izvidih. In predvsem nisem bila več tako zelo utrujena kot prej, kar mi je bilo seveda najbolj pomembno.

Sirup pa mi je všeč tudi zato, ker je naraven in ker vsebuje tudi druge pomembne vitamine, med drugim vitamine B1, B2, B6, B12 in C.

Kot sem zasledila pa je priporočljivo, da jemljete železo skupaj z vitaminom C zaradi boljše absorbcije v telo. Sama namreč tega v svoji nosečnosti nisem vedela in predvidevam, da se tudi zato železo ni tako dobro absorbiralo v telo.

Poleg prenatalnih kapsul s folno kislino, bom sirup zagotovo naročila tudi v naslednji nosečnosti in če bo potrebno ga bom začela jemati že na začetku nosečnosti. Žal mi je le, da zanj nisem izvedela že prej, saj bi si prihranila kar nekaj težav.


Avtor: Klavdija Vidic, www.izberimodro.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki