Ali razmišljaš o tem, da bi imela še enega otroka, vendar te skrbi sprememba financ, ki pride z večjo družino? Vzgoja otroka je nedvomno draga in čeprav se za otroka ne boš odločala na podlagi evrov in centov, je kljub temu pomembno, da razmisliš o tem, kako bi prihod še ene štručke lahko vplival na tvojo družino, in poiščeš ustvarjalne načine, da se bo vse skupaj finančno ugodno izšlo.

Mesečni prihodek

Ni skrivnost, da je gospodarstvo v težavah, zato bodi iskrena do sebe – kako zanesljiv je tvoj mesečni dohodek? Ali imaš dovolj prihrankov, s katerimi bi pokrila za šest mesecev stroškov, če bi ti ali tvoj soprog izgubila službo?

Dodatna zaposlitev s krajšim delovnim časom morda ne zveni idealno, vendar je vredno razmisliti, kako daleč bi te lahko pri varčevanju pripeljala druga plača. Če to ni mogoče, poišči kreativne načine za povečanje svojega dohodka, na primer prodajo predmetov na spletu ali varstvo otrok.

Poleg tega poišči še majhne načine s katerimi lahko prihraniš denar doma, na primer z uporabo varčnih žarnic, uporabo lokalne knjižnice za izposojo knjig in filmov ter ustvarjanje obrokov doma, namesto da bi jedli zunaj, domače vadbe doma namesto fitnesa. Prihranki se bodo res povečali!

Skrb za zdravje

Katere nosečniške stroške krije tvoje zdravstveno zavarovanje? Med nosečnostjo boš morala večkrat obiskati ginekologa, na srečo v Sloveniji država krije večino pregledov, določene teste (recimo NIPT) pa je potrebno doplačati. Ne pozabi na nosečniške vitamine in druge dodatke, ki jih boš morda morala jemati. 

Seveda z večjo družino pridejo tudi večji stroški za razne prehranske dodatke in dopolnila, katera vedno bolj priporočajo tudi pediatri: probiotiki, D vitamin, C vitamin, cink, železo, …

Stvari za dojenčka

Samo plenice te lahko stanejo okoli 90 EUR na mesec. Temu dodaj še stroške mleka v prahu, če ga potrebuješ – vse skupaj se sešteje v zajeten mesečni račun. Dobra novica je, da si za naslednje otroke (še posebej, če imaš še enega istega spola) verjetno že založena s tonami otroške opreme in oblačil, tako da boš tokrat lahko prihranila.

V trgovinah z izdelki iz druge roke poišči pohištvo ali druge velike predmete, ki jih potrebuješ. Če imaš prijateljico ali članico družine, ki je noseča z naslednjim otrokom, razmisli o menjavi oblačil, da osvežiš omaro svojega otroka, ali pa si naredi zalogo oblačil za nasprotni spol, če jih potrebuješ.

Vseeno ne pozabi, da boš morda morala zamenjati nekaj opreme. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) in tudi v Evropi se priporoča izogibanje starejšim, rabljenim avtomobilskim sedežem, s čimer zagotoviš maksimalno zaščito otroka. Na večini je natisnjen rok uporabnosti, če pa ni, je dobro upoštevati pravilo šestih let od datuma proizvodnje. 

Stanovanje ali hiša

Vprašanje ni, ali se želite preseliti, temveč, ali bi se morali preseliti. Če je tako, si lahko privoščite dodatne stroške novega stanovanja in selitve?

Verjetno boš potrebovala (še) kakšen kredit, da si boš lahko privoščila večji dom. Če se odločata za kredit, preglejta možnosti pri vseh bankah, kjer ponujajo stanovanjske kredite in se odločita za najboljšo možnost. Priporočamo ti sestanek z mobilnim svetovalcem NLB ([email protected]), s katerim bosta skupaj pogledala tvoj mesečni proračun in pretehtala kreditne možnosti, ki bi bile zate najboljše.

Če se odločiš za najem, razmisli, koliko denarja boš potrebovala ob podpisu najemne pogodbe. Večina najemodajalcev ali družb za upravljanje zahteva najemnino za prvi in ​​zadnji mesec, pa tudi varščino in včasih tudi plačilo stroškov nepremičninskega posrednika.

Poleg stroškov selitve je lahko tudi opremljanje večjega doma drago. Namesto nakupa novega pohištva, poišči enostavne načine za cenovno ugodno preurejanje doma. Tudi otroci naredijo svojo škodo, dokler ne odrastejo, zato so rabljeno pohištvo ali Ikea opcije odlične za tistih nekaj let.

Vozila

Če je avto že poln, razmisli, kakšen avto boste potrebovali. Nakup rabljenega avtomobila, lizing ali kredit lahko prinesejo velike mesečne prihranke. Z malo raziskovanja boš morda lahko dobila večji avto za enak znesek, kot ga porabiš za svoj trenutni avto. Hkrati lahko poiščeš še novo (morda bolj ugodno) avtomobilsko zavarovanje.

Dnevno varstvo

Če je tvoj otrok v privatnem vrtcu, veš, da so stroški lahko osupljivo visoki. Če na seznam dodaš še enega otroka, tudi, če je iz iste družine, to le redko prinese kaj popusta. Povprečni stroški dnevnega varstva za enega otroka v Sloveniji znašajo okoli 400 EUR na mesec. 

Če je tvoj otrok v javnem vrtcu gre pa strošek po lestvici (ponavadi od 50 do 300 EUR na mesec). 

Poišči kreativne načine za zmanjšanje stroškov dnevnega varstva. Prosi sorodnika, naj en dan v tednu popazi na otroka, preuči možnost deljenja varuške s sosedo ali se pogovori s svojim delodajalcem o prilagodljivem urniku, da se bosta z zakoncem lahko uskladila glede varstva otrok. Vse to ti lahko prinese velike mesečne prihranke.

Denar, namenjen zabavi

Kot veš, dojenček najde način, da zmoti tvoje načrte o eksotičnih potovanjih in divjih nočnih druženjih. Kljub temu, da večino časa preživiš doma, morda že vidiš luč na koncu tunela. Si želiš spremembe? Morda boš morala postati bolj ustvarjalna pri svojih prioritetah in pri tem, kako v svoje življenje vključuješ zabavo (in čas za svojega zakonca).

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki