S prvo hrano ponudimo dojenčku osnovo za celo življenje. Brez dvoma je, da je materino mleko najboljša hrana za dojenčka v njegovih prvih mesecih življenja. Po začetnem izključnem dojenju, naj dojenček uživa pripravljeno hrano z izčrpanim mlekom. Kašica je prva stopnja prehoda na hranjenje s čvrsto hrano. 

Malčki in majhni otroci so v obdobju hitre rasti in razvoja. V prvih letih življenja se razvijata malčkov imunski in živčni sistem, zato potrebuje zadostne količine hranil tudi njeno optimalno sestavo. Pri malčkih in otrocih se moramo zavedati, da so potrebe po energiji in hranilnih snoveh velike, poskrbeti je potrebno, da so obroki redni, pogosti in optimalno sestavljeni. 

Dobro uravnotežena in energijskim potrebam prilagojena prehrana je osnovnega pomena za zdrav razvoj vašega otroka. Zato vanjo vključite široko pestro izbiro živil. Sveži, doma pripravljeni obroki iz kakovostnih ekoloških sestavin, zanimivega videza, vonja in okusa so najboljša izbira za malčkovo prihodnost. 

Za otroke kuhajmo domače, to pa pomeni, da doma skuhamo jedi iz svežih živil, brez umetnih dodatkov. Za otroke kuhajmo jedi, primerne njihovim letom. Hrana naj ne bo težka in premočno začinjena. Otrokom pripravljajmo preproste, sezonske, naravne, predvsem pa doma pripravljene jedi. 


Izberite lokalno in sveže

V LIDLU svežino sadja in zelenjave zagotavljajo z nenehnim izboljševanjem logistične verige. Pri pestri izbiri sadja in zelenjave iz konvencionalne in ekološke pridelave pa je še posebej pomembno to, da so vsi pridelki po obiranju čim prej tudi na vašem krožniku. V raziskavi Brand Tracker, ki jo je decembra 2021 za podjetja Lidl Slovenija izvedla neodvisna raziskovalna hiša IPSOS, so ugotovili, da ima Lidl na področju sadja in zelenjave med vsemi trgovci največji delež zadovoljnih kupcev. Več kot 80 % anketirancev je odgovorilo, da so s svežino sadja in zelenjave najbolj zadovolji prav v Lidlu.


Kdaj je pravi čas za uvajanje?

Čas za uvajanje hrane se naj prične tedaj, ko se otrok prične premikati – ko dela obrate, se plazi in sedi ter raziskuje svojo okolico. V tem času se pojavi tudi povečano izločanje sline, kar pomeni, da je otrok pripravljen na uvajanje  bolj čvrste hrane. Če otroka dojimo je najbolje, da ga do 6. meseca dojimo, potem pričnemo z uvajanjem hrane. Otroci, ki jih ne dojimo pa lahko seveda kakšen mesec prej. Vsekakor pa opazujte otroka in njegove želje, vi ga poznate najbolje.

Svetujemo, da dojenčku pričnete z uvajanjem zelenjave, ker ima nevtralen okus od sadja, sicer se vam lahko zgodi, da boste imeli z uvajanjem novih živil težave, dojenček jih bo odklanjal, ker si je zapomnil sladek okus sadja in bodo imela zanj druga živila premalo izrazit okus. Raje začnite z zelenjavo kot s sadjem, da bi dojenčkom privzgojili okus za manj sladke okuse. Zavedajte se, da tudi materino mleko je sladko.

Na začetku, je najbolje pričeti s korenovkami, še zlasti s korenjem, ki je naravno sladko. Veliko katera zelenjava je močnega specifičnega okusa – tako na primer brokoli. Dojenčki namreč ne marajo premočnih okusov. Prva živila morajo biti prebavljiva in tako bodo malo verjetno povzročila alergijsko reakcijo. Korenovke, kot npr. korenje, sladki krompir in koleraba, so pri majhnih dojenčkih zelo priljubljene zaradi svojega naravno okusa in mehke zgradbe, ko jih pretlačimo. Najboljše vrste sadja, s katerimi začnemo pri dojenčkih so jabolko, hruška, … vendar je pomembno, da izberemo zrele, sezonske sadeže

Otrok ima pravico do svojega okusa

Otrok ima pravico reči ne tudi pri hranjenju. To ni izsiljevanje ali razvajenost, kot si mi odrasli pogosto razlagamo. Izbirčnost ni prava beseda za odklanjanje hrane, dokler ne ugotovimo vzrokov. Preveč pikantna ali celo pekoča hrana, prepozno navajanje na določeno živilo ali jed, premalo časa ali potrpljenja in številni drugi vzroki lahko pripeljejo do tega, da otrok nekatere jedi zavrača. Pripravimo zelenjavo v različnih oblikah – iz zelenjave izdelamo različne figurice in jih skupaj pohrustamo. Zelenjavne juhe zmiksamo in dodamo zdrave zakuhe. Uživajmo v hranjenju sami in seveda bo otrok tudi to opazil in pričel z poskušanjem. 

Včasih otroci po našem mnenju zaužijejo premajhno količino hrane. Če je otrok zdrav, nam ni potrebno skrbeti. Vzroki za to so lahko različni, otrok je lahko preutrujen ali žalosten, morda pa preprosto ni lačen. Prijazne besede, kot so: izvoli, hvala, prosim, najpogosteje pomagajo. Če samo eden od naštetih vzrokov ni izpolnjen, otrok ne bo jedel. 

Kaj pa sladkarije?

Čokolado kupujmo le izjemoma, saj je nevaren vir maščob in sladkorja. Sladkane pijače nadomeščajmo s pitno vodo; če jo popijemo mi, jo bodo tudi otroci. Porabo belega sladkorja, bele moke, soli in čokolade zmanjšajmo na spremenljivo mejo.

Doma pripravimo piškote in pecivo. Pripravite zdrave pirine piškote, korenčkove žepke … Pri tem pa naj otroci pacajo in ustvarjajo. Zdravo in še domače. Z veseljem bodo pojedli svoj piškot, ki so ga izdelali in seveda še kako ponosni bodo. Na mizo, pa v posodico dodajte različno vrsto suhega sadja in oreščkov in seveda nehote bo tu pa tam kakšen košček šel v lačna usta vaših otrok. 

Mleko in mlečni izdelki

Glede mleka in mlečnih izdelkov, če ni alergij ni potrebe po izključevanju. Tudi kruh in žita – privoščite si bolj zdrave alternative kot je pira, ajda, proso. Jaz sama obožujem domač kruh, ki ga spečem iz pirine moke in tudi moj partner je navdušen. Mleko pa seveda obožujem rastlinsko – ovseno in kokosovo. Nikakor pa, če ni alergij, mleka in mlečnih izdelkov ne izključujte. Z izključevanjem mleka lahko pride tudi do izzova alergije kasneje. Kupujte domačo ekološko mleko in moko pri mlinarju. Sebi in svojim otrokom privoščite le najboljše. 

Namigi za zdrave prigrizke

Večkrat razmišljamo, kaj bi si privoščili zdravega, kot prigrizek. 

  • Banane so hranljive in enostavne za prenašanje, otroci jih radi lupijo in obožujejo. Jaz sama jih obožujem, ni dneva, da ne bi pojedla eno, ali pa dve. 
  • Krekarji so prav tako primerni, lahko jih vaš malček poje s sadjem.
  • Sendvič, ki ga namažite s sirnim namazom.
  • Naravni sadni napitki brez dodanega sladkorja so bolj nasitni kot sadni sok.
  • Koruzni kruhki so neke vrste slani mafini in idealni za na pot, za malico
  • Korenčkove kroglice, le tako boste vtihotapili zelenjavo v zdrav prigrizek. Korenček zmešajte s sladkimi datlji in naredite kroglice.

Raziskava* je pokazala, da ima Lidl Slovenija na področju svežine sadja in zelenjave med vsemi trgovci največji delež zadovoljnih kupcev. 68 % anketirancev je odgovorilo, da so s svežino sadja in zelenjave najbolj zadovoljni pri Lidlu Slovenija.

V nekaterih prigrizkih se skriva veliko sladkorja in drugih škodljivih stvari, zato morda posezite po bolj zdravih različicah ali jih sami pripravite. 

Zdravi otroci se veliko gibljejo na svežem zraku, pri sončni svetlobi in se kakovostno prehranjujejo. Poskrbite svojim otrokom in sebi vse najboljše. 


Za konec pa še nekaj trikov, kako na enostaven način pripravimo sadje in zelenjavo:

* V raziskavi Brand Tracker, ki jo je julija 2020 za podjetje Lidl Slovenija izvedla neodvisna raziskovalna hiša IPSOS, je bilo vključenih 1876 anketirancev. Anketirance so povprašali, kako so zadovoljni s svežino sadja in zelenjave pri različnih slovenskih trgovcih (Mercator, Spar, E. Leclerc, Hofer, Lidl, Eurospin in Jager). V raziskavi so bili zajeti anketiranci, ki so pri posameznem trgovcu kupovali v zadnjih 3 mesecih.


Avtor: Marjetka Kovač, strokovnakinja za nosečnisko in otrokovo prehrano

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki