Začnite s finančnim izobraževanjem že zgodaj. Varčevanje denarja je ključna življenjska veščina. Pomembno je, da se otroci naučijo varčevati, ko so še mladi. Če jih starši podučijo o odloženem zadovoljstvu, ko gre za denar, jim to lahko pomaga, da se zaščitijo pred nepotrebnim zapravljanjem in se naučijo ceniti dejstvo, da imajo nadzor nad svojim denarjem. Tukaj je 10 korakov, ki ti lahko pomagajo, da svoje otroke podpreš pri sposobnosti varčevanja.

Ključne ugotovitve:

  • Varčevanje je navada, ki jo starši lahko prenesejo na otroke že v mladosti.
  • Prvi korak je razložiti pomembne koncepte, kot so prihranki, proračun in cilji, nato pa se lahko dotaknemo še ostalih tematik.
  • Prejemanje žepnine lahko otroke nauči vrednosti denarja – in trdega dela, če je potrebno za zaslužek opravljati določena opravila.
  • Z mlajšimi otroki skupaj s prihranki polnite prašička, s starejšimi pa privarčevani denar skupaj polagajte na bančni račun in se z njimi pogovarjajte o varčevalnih ciljih.
  • Otroci se lahko naučijo, kako pomembno je živeti v okviru svojih zmožnosti, kar je eno od osnovnih načel varčevanja.

1. Pogovorite se o željah in potrebah

Prvi korak pri učenju otrok o pomembnosti varčevanja je, da jim pomagamo razlikovati med željami in potrebami. Pojasnite, da potrebe vključujejo osnove, kot so hrana, stanovanje, osnovna oblačila, zdravstveno varstvo in izobraževanje. Želje so vsi ostali dodatki – od vstopnic za kino in sladkarij do dizajnerskih superg, kolesa in najnovejšega pametnega telefona.

Da bi bolje razumeli namen naloge, lahko otroke povprašaš o predmetih, ki jih najdete doma. Na primer, izbereš lahko določene predmete, ki se nahajajo v otrokovi spalnici ali kuhinji in ga vprašaš,  ali je ta predmet resnično potreben ali pa je tam samo zaradi tega, ker si ga je nekdo zaželel. To ti omogoča, da otroku razložiš, da je pri zapravljanju denarja potrebno imeti prioritete in pustiti nekaj denarja za morebitne nepričakovane nujne potrebščine v prihodnosti.

2. Naj zaslužijo svoj denar

Po raziskavi Ameriškega inštituta certificiranih javnih računovodij (AICPA) sta dve tretjini staršev izjavili, da so v letu 2019 otrokom izplačevali žepnino, pri čemer otroci povprečno zaslužijo 30 dolarjev na teden za pet ur gospodinjskih opravil. Če želite, da vaši otroci postanejo varčevalci, jim omogočite, da denar zaslužijo in ga varčujejo ter se tako naučijo, kako ga uporabljati. Ko jim v zameno za opravila ponudite žepnino, se učijo vrednosti trdega dela.

3. Izberite varčevalne cilje

Otroku se morda zdi nesmiselno, če mu nekdo reče, naj varčuje, ne da bi mu pojasnil zakaj. Pomagati otroku pri izbiri cilja varčevanja je lahko dober način motivacije.

Če otrok ve, za kaj želi varčevati, mu pomagaj ta cilj razdeliti na obvladljive zalogaje. Če na primer želi kupiti video igrico za 45 EUR in vsak teden prejme 9 EUR žepnine, mu pomagaj ugotoviti, koliko časa bo rabil za dosego tega cilja na podlagi njihove stopnje prihrankov.


4. Odprita prvi varčevalni račun

Najbolje je, da otroka takoj navadiš na hranilnik (dobiš ga v večini bank), da bo tudi kot odrasel navajen vanj dajati denar za male prihranke. Privarčevani denar skupaj polagajta na njegov bančni račun. Pri malo starejših otrokih (npr. 9 let), pa ga lahko začneš uvajati v brezgotovinsko poslovanje in mu nakazuješ žepnino na njegov bančni račun. Razloži mu delovanje bančne kartice in bankomata. Pri določenih karticah, ki so na voljo, lahko dobite ob opravljenem nakupu obvestilo, ki bo otrokom pomagalo pri izpolnjevanju varčevalnih ciljev.

5. Naj spremljajo porabo

Del boljšega varčevanja pomeni vedeti, kam gre denar. Sledenje izdatkom je nekoliko lažje z aplikacijo za bančno ali debetno kartico, lahko pa to storiš tudi na staromoden način.

Če tvoji otroci prejemajo žepnino, jim to, da vsak dan zapišejo porabo ob svojih nakupih in zneske  seštejejo ob koncu tedna, lahko odpre oči. Spodbujaj jih, da razmišljajo o svoji porabi in o tem, koliko hitreje bi lahko dosegli svoj varčevalni cilj, če bi spremenili svoje vzorce porabe.

6. Ponudite jim spodbudo za varčevanje

Eden od razlogov, zakaj ljudje varčujejo v pokojninskem načrtu svojega delodajalca, je enakovredni prispevek podjetja. Le kdo ne mara brezplačnega denarja? Če imaš težave z motiviranjem svojih otrok za varčevanje, lahko uporabiš isto načelo, da se bodo začeli bolj truditi. 

Če si je tvoj otrok zastavil velik varčevalni cilj, na primer nakup tablice v vrednosti 360 EUR, mu lahko ponudiš denarni prispevek, ki se ujema z odstotkom njegovih prihrankov. Kot alternativo lahko ponudiš otroku nagrado, ko doseže nek varčevalni mejnik; npr. ko prihrani polovico, dobi 45 EUR bonusa.

7. Pustite prostor za napake

Del tega, da otrokom omogočimo nadzor nad lastnim denarjem, je, da se učijo iz svojih napak. Mamljivo je ukrepati in otroka odvrniti od potencialno drage napake, vendar je morda bolje, da napako uporabiš v poduk. Tako bo otrok v prihodnosti vedel, česa ni pametno storiti z denarjem.

8. Vedi se kot njihov upnik

Eno od osnovnih načel varčevanja je, da ne živimo preko svojih zmožnosti. Če si otrok nekaj želi kupiti, a je preveč nestrpen, da bi za to varčeval, lahko to, da se začneš obnašati kot upnik, otroka nauči dragocene lekcije o varčevanju.

Recimo, da želi tvoj otrok kupiti nekaj, kar stane 90 EUR. Lahko mu »posodiš« denar in zahtevaš plačilo iz žepnine, ki jo dobiva od tebe, skupaj z obrestmi. Razloži mu, da je to kredit, ki ga včasih v življenju za večje stvari, ki si jih drugače ne bi mogli privoščiti, sicer potrebujemo,  a moramo zanj plačati obresti. Nauk vsega skupaj je, da varčevanje pomeni, da bo za zadovoljstvo ob nakupu potrebno čakati dlje, vendar bo izdelek, ki ga želi kupiti, na koncu stal manj, če bo počakal.

9. Govorite o denarju

V raziskavi družbe T. Rowe Price iz leta 2021 je 41 % staršev izjavilo, da se s svojimi otroki ne mara pogovarjati o denarju, pri čemer so mnogi izrazili zadrego ob odpiranju te teme. Če želiš, da se otrok nauči varčevanja, je dobro, da si za pogovor vedno na voljo. Ne glede na to, ali načrtuješ redno tedensko srečanje za pogovor o denarju ali se o njem z otrokom pogovarjaš vsakodnevno, je ključno, da s pogovori nadaljuješ.

86 % odstotkov staršev mora bodisi povečati bodisi obnoviti fond za nujne primere po pandemiji COVID-19, glede na raziskavo podjetja T. Rowe Price iz leta 2021

10. Postavi dober zgled

Priprava lastnega sklada za nujne primere, odprtje varčevalnega računa ali preprosto povečanje plačila prispevkov so koraki, ki jih lahko narediš za spodbujanje varčevanja kot družinske dejavnosti. Lahko se tudi odločiš, da kot družina skupaj prihranite za določeno stvar, na primer za televizijo z velikim zaslonom, družinske počitnice ali bazen.

Kako lahko starši spodbudijo svoje otroke k varčevanju denarja?

Eden od načinov, kako otroke spodbuditi, da privarčujejo nekaj svojega denarja, je, da jim zagotoviš prostor za varčevanje. Mlajšim otrokom odpri bančni račun in jim podari hranilnik, s starejšimi pa skupaj pojdite v banko odpret račun in to naredite kot prijeten dogodek ter  jim razložite več o smislu varčevanja. Prvošolčku že lahko začneš dajati žepnino, da se bo lahko začel učiti razpolagati z denarjem. Glede na prihranke jim lahko tudi izplačuješ obresti, kar jih bo spodbudilo, da nadaljujejo z varčevanjem tudi v prihodnosti.

Kakšne so ovire pri učenju varčevanja?

Raziskave kažejo, da mnogi starši neradi govorijo o denarju s svojimi otroki. Raziskava družbe T. Rowe Price iz leta 2021 je pokazala, da se je 41 % staršev tem pogovorom izogibalo. Da bi se naučili zdravega vedenja v zvezi z denarjem, morajo mame in očetje najti način za razpravo o temi doma.

Kako lahko starši otroke naučijo razlikovati med potrebami in željami?

Starši lahko mlajše otroke sprašujejo o predmetih, ki jih je moč najti doma (od kuhinjskih pripomočkov in oblačil do igrač). So te stvari nekaj, kar družina dejansko potrebuje za preživetje ali so to preprosto uresničene želje? Tako otroci začnejo dobivati ​​občutek, da so nekateri nakupi pomembnejši kot drugi. 

Kaj pa višina žepnine?

Dokler so izdatki, povezani z otroci, vezani na splošne izdatke, kot so prehrana, oblačila ali bivanje, žepnine ni mogoče vezati na realne izdatke. V tem primeru predlagamo, da je žepnina visoka toliko, da lahko krije kakšno manjšo razvado. Če je otrok vajen, da ob obisku trgovine dobi čokoladico, naj bo žepnina tolikšna, da si jo bo lahko kupil sam in se začel zavedati denarja.

Po drugi strani nekateri priporočajo tudi, da naj bi otrok dobil toliko žepnine, kolikor je star. Petletnik 5 evrov, šestletnik 6 in tako dalje. A v prvi vrsti je pomembno, da žepnino prilagodite svojim zmožnostim. Če je pomembno, da se ob žepnini otroci učijo finančne odgovornosti, mora tudi njihova žepnina izhajati iz finančne odgovornosti staršev. Prav tako ni smiselno, da pri žepnini tekmujete z drugimi družinami iz okolice ali z otrokovimi vrstniki in sošolci. Tudi ko bo otrok odrasel, ne bo mogel v službi zahtevati višje plače samo zato, ker ima tudi njegov sosed višjo.

NASVET: Na tej povezavi si lahko prenesete odličen pripomoček za računanje višine žepnine.

Za zaključek

Če varčevanje postane redni del otrokove rutine, lahko postavi temelje za svetlo finančno prihodnost. Če se otroci naučijo zdravih navad že v mladosti, obstaja večja verjetnost, da bodo zrasli v odrasle, ki doživljajo veliko manj finančnega stresa kot ljudje, ki niso odraščali s tovrstnim učenjem.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki