Ključne točke gnezdenja

  • Gnezdenje je povsem naravna želja. Tako se ženska psihično in praktično pripravi na porod, zlasti v pozni nosečnosti.
  • Če partnerka gnezdi, lahko tvoje sodelovanje pri pripravi pomaga okrepiti vajin odnos.
  • Svojo partnerko lahko podpreš tako, da si razumevajoč do njene potrebe po gnezdenju.

Vse o gnezdenju v nosečnosti

Ko se približuje rok poroda, boš morda opazil, da začne partnerka »gnezditi« tako, da prične čistiti in organizirati stvari v vajinem domu. Če si ugotovil, da preživiš boljši del svojih vikendov v iskanju pravega vozička ali pospravljanju shrambe, nisi sam.

Gnezdenje ni trend ali nekaj, kar bi si nosečnice izmislile. To je naravna potreba, ki ženskam pomaga, da se v svojem okolju počutijo varno, in je tudi ključni del priprave na porod. Gnezdenje se dogaja tudi v naravi; mnoge živalske matere si pripravijo brlog ali gnezdo, da bodo njihovi otročki na varnem.

Gnezdenje torej ni samo nakup otroških oblačil ali barvanje sten. Je tudi del psihične priprave partnerke na to, da bo postala mama in da bo vajin dom otroku prijazen.

Želja po gnezdenju se lahko okrepi v kasnejših mesecih nosečnosti.

Kako podpreti partnerko, ki gnezdi

Če tvoja partnerka gnezdi, lahko tvoje sodelovanje pri pripravi doma okrepi vajin odnos. Morda bo tudi cenila, če ji poveš, da dela dobro, ali da misliš, da bo odlična mama.

V vsakem primeru je razumevanje gnezdenja pomemben del podpore, ki jo ponudiš partnerki pred rojstvom otroka. Morda boš ugotovil, da si tudi sam želiš svoj dom pripraviti tudi na prihod otroka.

Moja partnerka je ves čas prestavljala pohištvo. Spomnim se, da sem pomislil: ‘Na koliko različnih načinov lahko prestaviš televizor, kavč in mizo?’ Na srečo sem vedel, kaj lahko pričakujem, saj sem o tem bral in se pogovarjal z drugimi, zato sem pomislil: ‘To je najbrž gnezdenje’. Razumel sem, da je preurejala življenjski prostor okoli sebe, da bi postal bolj udoben. Če na to ne bi bil pripravljen, bi se mi zdelo čudno.

– Marko, oče dveh otrok

Kaj lahko narediš

• Poskusi razumeti, zakaj partnerka čisti stvari, ki niso bile očiščene že leta, najame ali kupuje otroške predmete in pere otroška oblačila. To je del priprav na materinstvo.

• Če partnerka začne gnezditi, ji poskusi povedati, da misliš, da bo odlična mama in da ceniš, da pripravlja stvari za prihod otroka.

• Pomagaj ji pri pripravi doma za vajinega otroka.

Če si prebral ta članek, si super partner in boš tudi super očka. Hvala, ker se zavedaš, da nosečnost ni samo “stvar” tvoje drage, ampak si TI njen bistveni človek v tem obdobju.

Lepo nosečnost in čudovitno starševstvo vama želimo!


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki