Čiščenje otroškega noska je težava, s katero se sreča prav vsak starš. Okužbe dihalnih poti so najpogostejši razlog za bolezen pri najmlajših otrocih. Bolezni so izpostavljeni predvsem tisti malčki, ki obiskujejo vrtec, saj so zaradi velikih skupin povzročiteljem bolezni tudi zelo pogosto izpostavljeni. Hkrati se imunski sistem pri najmlajših še vedno razvija, kar dodatno pripomore k hitremu širjenju bolezni.

Zamašen nos pri otrocih

Zamašen nosek je zato pri otrocih zelo pogost pojav, majhni otroci in dojenčki pa si sami še ne znajo čistiti nosu. Pri tem si lahko pomagamo z izpiranjem nosne votline s fiziološko raztopino, vedno bolj pa so priljubljeni pripravki na podlagi morske vode. V primerjavi s fiziološko raztopino ima morska voda pomembni prednosti: fiziološki pH in minerale, ki sodelujejo pri obrambi nosne sluznice. Izdelki iz morske vode najpogosteje vsebujejo razredčeno morsko vodo, obstaja pa tudi poseben postopek obdelave morske vode z elektrodializo. S tem se zmanjša le količina soli, količina ostalih mineralov v izdelku pa ostane enaka kot v prvotni morski vodi. Po teh izdelkih pogosto posežemo, ko je otroški nos že zamašen, kljub temu, da je čist nos del dnevne higiene.

Predvsem pri starših velja prepričanje, da uporaba pršil majhnim otrokom povzroča neprijeten občutek in nelagodje. Skupino znanstvenikov je zanimalo, ali to tudi zares drži. V nasprotju s prepričanji staršev so dokazali, da otroci izpiranje nosu dobro prenašajo. Sledili so navadam otrok, ki so si lahko že samostojno izpirali nos. Ugotovili so, da so se otroci držali predvidenega režima izpiranja nosne votline, kar kaže na to, da so uporabo izdelkov dobro sprejeli.

Anketa med italijanskimi zdravniki je pokazala, da tudi zdravniki prepoznajo prednosti čistega nosu. Večina pediatrov je svojim pacientom priporočala izpiranje nosne votline pri predšolskih otrocih. Zavzemali so se za uporabo izotoničnih raztopin z izdelki v obliki spreja. Strinjajo se, da je čiščenje nosne votline zdrava navada, saj s tem lahko zmanjšamo število prehladnih obolenj. Anketa je pokazala, da so v boju proti prehladom pediatri priporočali uporabo 3-krat do 4-krat tedensko.


Preberi še: Težave s suho nosno sluznico


Preventiva

Na uporabo izdelkov se spomnimo predvsem takrat, ko se pojavijo simptomi, kljub temu pa je uporaba smiselna tudi pri preventivi. S spiranjem površine nosne sluznice utekočinimo in odstranimo odvečno sluz, alergene, trdne delce iz ozračja in patogene. Tako lahko zmanjšamo število prehladov in spremljajočih zapletov za polovico.

To potrjuje tudi klinična študija, kjer je raziskovalce zanimalo, ali lahko uporaba pršil prepreči sezonske bolezni. Izjemno pozitivni rezultati so se pokazali po treh mesecih dnevne uporabe pršilnikov. Otroci, ki so nos redno čistili s pršili, so jemali kar 73% manj zdravil in bili 65% manj odsotni v šoli.

Poleg tega, da otroku redno čistimo nos, lahko obolenja preprečimo tudi tako, da redno umivamo otrokove roke. Otroci se namreč pogosto dotikajo oči, nosu in dajejo roke v usta, s čimer lahko prenesejo okužbo. Prav tako je pomembno, da umivamo igrače.

Lajšanje simptomov

S spiranjem noska odstranimo odvečno sluz, s tem pa nosni sluznici omogočimo optimalno delovanje. Ta ima namreč odličen obrambni sistem, ki ga sestavljata dve vrsti celic. Prve so celice z izrastki, ki jim rečemo migetalke. Druga vrsta celic izloča sluz, ki se ujame na migetalkah. Sluz zadrži viruse, bakterije, alergene in delce iz ozračja, migetalke pa nato z utripanjem odstranijo vse tujke iz nosne votline.

Kljub temu pa včasih virusi in bakterije napadejo sluznico in porušijo ravnovesje. V tem primeru lahko s čiščenjem nosu dopolnilno lajšamo simptome pri spodaj opisanih stanjih.

Prehladna obolenja

V prvih mesecih svojega življenja novorojenček diha skorajda samo skozi nos, da se lahko hkrati hrani in diha. Zamašen nosek je tako večja težava kot pri odraslih, saj oteži dihanje, spanje in hranjenje. Iz nosne votline pa se virus lahko širi tudi proti ušesom, sinusom, grlu in pljučem ter tako povzroči zaplete. Hkrati je v tem času tudi nosna sluznica oslabljena in posledično je podvržena napadu bakterij, ki povzročijo še dodatne zaplete.

Običajno se pri otrocih viroze zdravijo simptomatsko. Ena izmed prvih stvari, ki jo moramo narediti je, da očistimo otrokov nos in tako sprostimo dihalne poti. Izpihanje nosu je pri najmlajših težaven postopek, zato uporaba pršilnikov predstavlja preprost način čiščenja.
Poleg tega, da s spiranjem odpremo dihalne poti, se simptomi izboljšajo hitreje, hkrati pa se zmanjša tudi uporaba zdravil za njihovo lajšanje.

Vnetja zgornjih dihalnih poti pogosto vodijo do vnetja srednjega ušesa, saj se zapre prehod med ušesom in žrelom. S čiščenjem noska zmanjšamo količino sluzi in možnost, da se prehod med ušesom in grlom zapre.

Bronhiolitis

Bronhiolitis je okužba spodnjih dihalnih poti, ki je pri otrocih zelo pogosta. Večina to bolezen preboli doma s podpornim lajšanjem simptomov, med drugim to vsebuje tudi čiščenje nosu. Spiranje noska pripomore k zmanjšanju količine sluzi v zgodnjih dihalnih poteh, utekočini zasušen mukus in zmanjša oteklino. Študija, ki so jo italijanski raziskovalci izvedli pri otrocih, ki so bili hospitilizrani zaradi bronhiolitisa, je pokazala, da izpiranje nosne votline z izotonično tekočino izboljša znižano saturacijo pri otrocih, saj je ta posledica zamašenega nosu.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je bolezen, ki jo definirajo simptomi kot so srbečiča nosu, kihanje in zamašen nos. Ustaljen način zdravljenja zapoveduje izogibanje alergenom in jemanje zdravil iz skupine antihistaminikov ter topikalnih kortikosteroidov. Kot dopolnilno zdravljenje zdravniki pogosto priporočajo tudi izpiranje nosne votline, saj je že več študij pokazalo, da se simptomi ob spiranju izboljšajo. K izboljšanju to pripomore na dva načina – nosno sluznico očisti alergenov in sluzi ter pripomore k optimalnemu delovanju sluznice; hkrati pa s tem ko odstranimo sluz omogočimo zdravilom, da se lahko optimalno absorbirajo.


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki