Ko se enkrat obdobje nosečnosti zaključi, se za mamico in dojenčka prične novo življenje. Življenje polno intenzivnih čustev, ki so izredno pozitivna, včasih pa jih spremljajo tudi občutki žalosti, strahu, dvomov. Štručka je zelo majhna, nebogljena in velikokrat imamo občutek, da jo bomo z enim samim nepravilnim gibom zlomili. Ampak imam dobro novico, to se ne more zgoditi kar tako.

Kako in kdaj vemo, da ravnamo prav? Kako bomo prepričani, da svojemu dojenčku z dvigovanjem, polaganjem, držanjem, previjanjem, umivanjem in drugimi vsakdanjimi opravili ne bomo povzročili bolečine? V tem trenutku imam še eno dobro novico. Je bolj enostavno, kot se zdi.

Zaupaj svojemu občutku in opazuj otrokovo vedenje.

Otrok čuti negativne dražljaje in se nanje odzove z jokom. Takrat je lahko lačen, utrujen, ima polno pleničko, krčke ali pa si samo želi tvoje bližine. Njegov jok ti sporoča, da nekaj moraš spremeniti in ko ti to uspe, tudi jok potihne. To je vajina komunikacija na začetku njegovega življenja in dokler tako rešujeta, je vse prav. Še vedno pa lahko za njegov zdrav razvoj narediš še korak v pravo smer in se pri rokovanju z dojenčkom izogibaš teh 5 prijemov.

Baby Center  je otroška trgovina z največjo ponudbo avtosedežev, otroških vozičkov, oblačil, obutve, kozmetike, igrač, pohištva in ostalih potrebščin.

 

1. Dojenčka ne dviguj pod rameni

Mogoče se nam zdi najbolj logično in enostavno, da dojenčka čvrsto primemo pod pazduhe in ga samozavestno dvignemo. Vendar takšno dvigovanje ni priporočljivo, saj s tem vplivamo na neenakomeren gibalni razvoj. Prav je, da dojenčka dvigujemo z boka. Če opišem najprej dvigovanje z desne strani, se pravilno dvigovanje dojenčka izvaja tako, da dojenčka obrnemo na desni bok, svojo desno roko potegnemo med njegovimi nogami do desnega ramena, z levo roko pa damo podporo hrbtu in glavi, ter rahlo stisnemo. S tega položaja dvigujemo otroka v naročje.

2. Dojenčka ne dviguj samo na eno stran

Pomembno je, da dojenčka preko boka dvigujemo tako z leve kot z desne strani zaradi osvajanja pravilnih gibalnih vzorcev, ki so pomembni za simetričen gibalni razvoj. Ko dojenčka dvigujemo z leve strani, storimo tako, kot je opisano dvigovanje z desnega boka, le da dojenčka obrnemo na lev bok in potujemo s svojo levo roko med dojenčkovimi nogami, dokler z dlanjo ne končamo pri otrokovem levem ramenu. Desna roka podpre hrbet in glavico.

to.to otroško trdo milo je popolnoma naravno, po tradicionalnih postopkih narejeno trdo otroško milo smo razvili za umivanje še posebej nežne in občutljive kože. 

3. Med držo otroka naj rokica ne ostaja zadaj

Ko dojenčka držite v naročju, naj bodo njegove rokice v vseh položajih pred njim, to pomeni, da jih drži pred sabo in jih tako tudi lažje premika, z njimi raziskuje. Tako preprečimo, da se dojenček razvija neskladno, nesimetrično, hkrati pa mu nudimo možnost, da intenzivneje krepi svoje spretnosti.

4. Med previjanjem ne dvigni obeh nogic naenkrat v zrak

Najbolje je, da previjamo na takšen način kot otroka dvigamo.  Najprej pleničko odpnemo, potem dojenčka obrnemo na bok, mu na boku očistimo ritko in odstranimo pleničko. V tem položaju mu namestimo tudi čisto pleničko, ga zopet položimo na hrbet in pleničko zapnemo. Če ga želimo obleči, to počnemo tudi z boka.

5. Otroka ne polagaj na podlago tako, da ga držiš pod pazduho

Zelo je pomembno, da pri majhnem dojenčku podpiramo njegovo glavico, saj njegove vratne mišice še niso dovolj močne, da bi jo sam držal. Če dojenčka odlagamo tako, da ga držimo pod pazduhami, mu glava lahko vagne nazaj, dojenček pa se lahko tudi refleksno prestraši, kar povzroči primitivne gibe, ki niso zaželeni. Otroka odlagamo na bok tako, da ga držimo isto kot pri dvigovanju, s tem, da na podlago najprej položimo njegovo medenico, nato ramo in nazadnje glavico.

Brez panike in brez strahu.

Tudi, če se ti je kdaj zgodilo, da si izvajala nepriporočljive prijeme ali pa si jih do sedaj izvajala dostikrat, to še ne pomeni, da bo tvoj otrok čutil primanjkljaje na gibalnem področju kasneje v življenju. Lahko mu pa pomagaš in te možnosti zelo zmanjšaš, če to začneš upoštevati ZDAJ.

Opisani pravilni načini rokovanja dojenčku pomagajo tudi, da hitreje osvoji gibalne spretnosti, ki so pomembne v določenem obdobju.

Za pravilno dvigovanje dojenčka z boka si lahko ogledaš video na mojem YouTube kanalu Razvoj Otroka:

Tudi, če se ti je kdaj zgodilo, da si izvajala nepriporočljive prijeme ali pa si jih do sedaj izvajala dostikrat, to še ne pomeni, da bo tvoj otrok čutil primanjkljaje na gibalnem področju kasneje v življenju. Lahko mu pa pomagaš in te možnosti zelo zmanjšaš, če to začneš upoštevati ZDAJ.

Opisani pravilni načini rokovanja dojenčku pomagajo tudi, da hitreje osvoji gibalne spretnosti, ki so pomembne v določenem obdobju.

Za pravilno dvigovanje dojenčka z boka si lahko ogledaš video na mojem YouTube kanalu Razvoj Otroka:


Preberi še:


Avtor: Tina Hrabar, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki