Carski rez je poseg, pri katerem se nosečnici naredi kirurški rez v spodnjem delu trebuha skozi maternico in nato opravi izvlek plodu. Carski rez je lahko načrtovan v primeru zapletov med nosečnostjo, ali če je nosečnica že prej rodila s carskim rezom, v večini primerov pa se nuja za porod s carskim rezom pokaže šele med porodom. Informacije o postopku poroda s carskim rezom ti lahko pomagajo pri pripravi na porod.

Kdaj je carski rez nujen?

V nekaterih primerih je porod s carskim rezom varnejši od vaginalnega poroda. Ginekolog ti bo verjetno priporočal porod s carskim rezom v naslednjih primerih:

 • Zastoj poroda. Zastoj vaginalnega poroda je eden izmed najpogostejših vzrokov za carski rez. Zastoj poroda se lahko zgodi, če se tvoj maternični vrat ne odpira dovolj kljub popadkom.
 • Težave s srčnim utripom ploda. Če pride do velikih sprememb pri srčnem utripu ploda, se bo zdravnik morda odločil, da je carski rez boljša in varnejša izbira za porod.
 • Položaj ploda. Carski rez je pogosto varnejša izbira, če je plod obrnjen tako, da v porodni kanal najprej vstopijo nogice ali zadnjica, ali pa ramena.
 • Večplodna nosečnost. Pri dvojčkih bo carski rez potreben, če je prvi otrok v neobičajni legi, ali pa imaš tri ali več plodno nosečnost.
 • Težave s posteljico (placento). Če posteljica prekriva maternični vrat (placenta previa), je priporočljiv carski rez.
 • Prolaps popkovine. Prolaps popkovine se zgodi, če popkovina zdrsne v maternični vrat pred plodom. V tem primeru je priporočljiv carski rez.
 • Zdravstvene težave. Carski rez je priporočljiv pri nekaterih zdravstvenih težavah nosečnice, npr. pri srčnih ali možganskih okvarah. Carski rez je priporočljiv tudi, če ima nosečnica v času poroda aktivni genitalni herpes.
 • Fizične ovire. Carski rez boš morda potrebovala, če imaš v porodnem kanalu miome (miomi ali maternični fibroidi so nenevarni tumorji), nenavadno lego medenične kosti ali pa zaradi povečanega obsega plodove glavice (hidrocefalus ali vodenoglavost).
 • Ponoven carski rez. Če si že imela carski rez, je v naslednjih nosečnostih (odvisno od tipa reza in nekaterih drugih dejavnikov) vaginalni porod še zmeraj ena izmed možnosti, v nekaterih primerih pa bo zdravnik priporočal ponovni porod s carskim rezom.
carski rez

Tveganja

Tako kot pri vseh ostalih večjih operacijah tudi pri porodu s carskim rezom obstajajo tveganja.

Tveganja za plod:

 • Težave z dihanjem. Novorojenčki rojeni s carskim rezom imajo več možnosti za razvoj tahipneje – pospešeno dihanje še nekaj dni po rojstvu.
 • Kirurška poškodba. Čeprav se to zgodi zelo redko, lahko pri porodu s carskim rezom pride do nenamerne poškodbe otrokove kože (z nenamernim vrezom).

Tveganja za mamico:

 • Po porodu s carskim rezom lahko pride do različnih okužb, npr. do vnetja maternične sluznice (endometritis).
 • Poporodna krvavitev. Carski rez lahko povzroči močno krvavitev med in po porodu.
 • Krvni strdki. Carski rez predstavlja večje tveganje za razvoj krvnih strdkov v žilah (tromboza), še posebej v nogah in medeničnih organih. Če krvni strdek potuje vse do tvojih pljuč in prekine pretok krvi, lahko pride tudi do smrtno nevarnega stanja.
 • Reakcija na anestezijo. Možni so neželeni učinki po katerem koli tipu anestezije.
 • Okužba rane. Različni dejavniki lahko povišajo tveganje za okužbo rane po carskem rezu.
 • Kirurška poškodba. Čeprav se to zgodi zelo redko, lahko pri porodu s carskim rezom pride tudi do nenamernih poškodb mehurja ali črevesja. V tem primeru je nujen dodatni kirurški poseg.
 • Višja tveganja pri nadaljnjih nosečnostih. Po porodu s carskim rezom imaš v naslednjih nosečnostih višja tveganja za resne zaplete, kot bi jih imela sicer po vaginalnem porodu. Več porodov s carskim rezom pomeni več možnosti za težave s posteljico – placenta previa, ko posteljica med porodom delno ali popolnoma prekriva maternični vrat ali placenta accrete, ko se posteljica prirase na stene maternice. Večje so možnosti tudi za pretrganje maternice na mestu vreza pri preteklem carskem rezu, če se pri naslednjem porodu odločiš za vaginalni porod.

Kako se pripraviti

Zdravnik ti bo verjetno priporočal tudi različne krvne teste, ki bodo pokazali različne pomembne informacije o tvojem krvnem tipu in stopnji hemoglobinov, glavni sestavini rdečih krvničk. Te podatki bodo pomagali v malo verjetnem primeru, da boš med porodom s carskim rezom potrebovala transfuzijo.

Tudi če načrtuješ vaginalni porod, se je pomembno pripraviti na vse možnosti. S svojim ginekologom se še pred rokom pogovori o možnosti poroda s carskim rezom. Sprašuj, deli svoje skrbi in pomisleke in se pogovori o okoliščinah, v katerih bi bil porod s carskim rezom priporočljiv. V nujnem primeru carskega reza tvoj zdravnik verjetno ne bo imel časa, da bi ti podrobno odgovoril na vsa vprašanja.

Po carskem rezu boš potrebovala čas za počitek in okrevanje. Razmisli, koga lahko prosiš za pomoč z novorojenčkom v prvih tednih po porodu.

Pred posegom

Čeprav je vsak porod unikaten in se postopek razlikuje od poroda do poroda, večina porodov s carskim rezom vključuje te korake:

 • Zdravnik ti bo verjetno naročil, da se doma na dan poroda umiješ z antiseptičnim milom. Ne brij si sramnih dlak 24 ur pred carskim rezom, saj to poviša tveganje za razne okužbe. Če bodo tvoje sramne dlake v napoto, jih bodo v porodnišnici skrajšali tik pred posegom.
 • V porodnišnici. Razkužili ti bodo trebušni predel, verjetno vstavili kateter in nastavili intravenski kanal za dovajanje zdravil in tekočine.
 • Anestezija. Večina carskih rezov je opravljena pod področno anestezijo, ki otopi le spodnji del telesa, ti pa lahko ostaneš budna. Pogosti izbiri sta spinalna anestezija in epiduralna anestezija. V nekaterih primerih je potrebna splošna anestezija. Pri splošni anesteziji ne boš med porodom ničesar čutila, slišala ali videla.

Med posegom

Porodničar prereže trebušno steno in steno maternico in izvleče otroka.

Prerez trebušne stene. Prerez trebušne stene je ponavadi narejen horizontalno na spodnjem delu trebušnega predela. V nekaterih primerih porodničar naredi vertikalni rez od popka do točke tik nad sramno kostjo. Po prerezu trebušne stene porodničar opravi nadaljnje prereze vseh slojev (npr. maščobe) do trebušne votline.

carki rez

Prerez maternice. Sledi prerez maternice, ki je običajno narejen horizontalno po spodnjem delu maternice. Obstajajo tudi drugačni tipi prereza, glede na plodov položaj in morebitne zaplete (npr. placenta previa – stanje, ko posteljica prekriva maternični vrat).

Izvlek otroka. Otrok je izvlečen skozi prerez. Novorojenčku očistijo vso tekočino iz ust in nosu in prerežejo popkovino. Nato je izvlečena še posteljica, prerezi pa so zaprti s šivi. Pri področni anesteziji boš lahko novorojenčka videla in slišala takoj po porodu.

Po posegu

Po carskem rezu boš v porodnišnici ostala še nekaj dni. Osebje v porodnišnici ti bo ponudilo različne možnosti lajšanja bolečine.

Ko bodo učinki anestezije začeli popuščati, te bodo spodbujali k pitju vode in hoji. Hidracija in hoja preprečujeta zaprtje in trombozo. Preverjali bodo mesto vreza in iskali morebitne znake okužbe. Kateter bo odstranjen takoj, ko bo to mogoče.

Dojila boš lahko takoj, ko se boš počutila dovolj dobro. Vprašaj sestre ali svetovalca za dojenje, kakšni so najboljši položaji za dojenje, da bo tebi in novorojenčku udobno. Vsa zdravila, ki jih boš prejela po carskem rezu, so prilagojena dojenju.

Pred odhodom domov se z osebjem v porodnišnici pogovori o vseh preventivnih ukrepih, ki jih lahko opraviš, da bosta oba z otrokom zdrava.

carski rez

Ko prideš domov

Med okrevanjem po carskem rezu ti bo pogosto neudobno in verjetno boš utrujena. Za boljše okrevanje se drži teh napotkov:

 • Ne naprezaj se. Počivaj, kadarkoli lahko. Vse, kar z novorojenčkom potrebujeta, imej ves čas v bližini. Prvih nekaj tednov se izogibaj dvigovanju česarkoli težjega od tvojega dojenčka. Izogibaj se tudi dvigovanju s čepečega položaja.
 • Lajšaj si bolečino. Lajšaj bolečino na mestu vreza z grelno blazino ali pa uporabljaj sredstva proti bolečini, ki jih odobri tvoj zdravnik. Večina analgetikov je varna za doječe mamice.
 • Izogibaj se spolnim odnosom. v izogib okužbi se izogibaj spolnim odnosom še šest tednov po porodu s carskim rezom.

Po porodu s carskim rezom je priporočljivo, da nekaj časa ne voziš (en ali dva tedna, oz. dokler se ne počutiš dovolj dobro, da lahko opraviš vse potrebne gibe v avtu brez pomoči ali sredstev proti bolečini).

Mesto vreza redno preverjaj za znake okužbe. Bodi pozorna na vse spremembe, ki jih boš opazila. Zdravnika pokliči v naslednjih primeri:

 • Mesto vreza je rdeče, zatečeno in izloča gnoj.
 • Imaš visoko vročino.
 • Imaš močne krvavitve.
 • Bolečina se slabša.

Če ti po porodu izredno niha razpoloženje, nimaš teka, si izredno utrujena in ne čutiš nobene sreče, potem imaš morda poporodno depresijo. Pokliči svojega zdravnika, če misliš, da si depresivna. Še posebej, če se znaki poporodne depresije ne izboljšajo, če imaš težave z opravljanjem vsakdanjih opravil in težko skrbiš za dojenčka in če imaš misli o škodovanju sebi in dojenčku.

Poporodna nega je dolgotrajen proces in ni dovolj le en obisk zdravnika po porodu. Bodi v stiku z ginekologom prve tri tedne po porodu. Dvanajst tednov po porodu obišči svojega ginekologa za celovit poporodni pregled. Pogovorita se o tvojem počutju, zdravju, morebitni kontracepciji, možnostih ponovne nosečnosti čez nekaj časa, negi dojenčka, tvojem spanju in opravita splošen pregled. V nekaterih primerih boš na pregled morala priti že prej, da bo zdravnik lahko pregledal mesto vreza. Vsak obisk izkoristi za vprašanja o okrevanju in o skrbi za novorojenčka.

carski rez

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki