Vemo, da je vez med mamico in dojenčkom nekaj tako močnega in globokega, da jo je nemogoče točno opisati. Nove raziskave pa dokazujejo, da je fizična vez med mamico in dojenčkom še bolj pomenljiva in bistvena za naš obstoj, kot smo kadarkoli verjeli. Nosečnica ima s svojim plodom skozi posteljico fizično povezavo in celice svobodno potujejo med njunima telesoma. In čeprav radi verjamemo, da smo povsem avtonomna bitja, ne moremo zanikati, da ogromno število teh celic, ki so se prenesle med nosečnico in plodom, ostane tam za zmeraj.

Osupljivi rezultati raziskav so dokazali, da celice drugih posameznikov najdemo tudi v možganih. V možganih več odraslih žensk so našli moške celice, ki naj tam bivale že nekaj desetletij. Namen in vpliv teh celic še ni povsem znan, vendar pa so raziskave pokazale, da mikrohimer (celic genetsko različnega posameznika v organizmu drugega posameznika) ne najdemo le v krvi, ampak tudi vdelane v možgane. Mikrohimerizem se najpogosteje porodi med izmenjavo celic skozi posteljico med nosečnostjo. Vse več dokazov pa kaže, da se materine celice na dojenčka prenašajo tudi med dojenjem.

Znanstveniki so med raziskavo našli tudi možnost mikrohimerizma pri izmenjavi celic med dvojčkoma v maternici. Poleg tega pa so odkrili še možnost prenosa celic prvorojenca na mlajšega sorojenca; celice prvega otroka, ki so ostale v materi, lahko potem med drugo nosečnostjo skozi posteljico najdejo pot do mlajšega bratca ali sestrice. Še več; ženske lahko v sebi nosijo mikrohimere od svoje matere. Raziskava dokazuje dejstvo, da kar ima mama, ima tudi dojenček in mi, pa tudi naši sorojenci. Neverjetno je, koliko si v resnici delimo. Vez med družino, med mamico in dojenčkom je bistvenejša, vplivnejša in močnejša, kot nam je kadarkoli prej uspelo dokazati.

Predlagamo v branje

Ali obstaja stik, ki ga ni mogoče prekiniti? Ali obstajajo odnosi, ki se jih ne da več zanikati? Kaj je pravi medčloveški stik, kaj je stik s seboj in kaj pomeni biti v stiku, ki poraja, ki odpira novo življenje in omogoča prekinitev starih vzorcev ter preoblikovanje travmatičnih medgeneracijskih vsebin? Odnos med materjo in otrokom ter očetom in otrokom je v marsičem edini odnos, ki ga človek ne more nikoli zanikati in ga tudi ne more odpraviti. Biološke matere in očeta ne bo mogel nikoli zamenjati, tudi če je ne bi nikdar v življenju srečal ali če bi umrla v trenutku njegovega rojstva. Odnos med starši in otrokom je edini brezpogojni odnos, ki prav zaradi svoje brezkompromisnosti odpira najgloblje rane in povzroča največje stiske. Pričujoče delo predstavlja najnovejša odkritja znanosti in terapevtske prakse o povezanosti z otrokom v sodobni družini, ter skuša na dejstven način približati odnose in njihov razvoj, kot ga odpre novorojenček.

Preberi knjigo Rahločutnost do otrok >

Avtorici knjige: Katarina Kompan Erzar, Andreja Poljanec

Vir slike: Nina Prešern


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki