Vemo, da je vez med mamico in dojenčkom nekaj tako močnega in globokega, da jo je nemogoče točno opisati. Nove raziskave pa dokazujejo, da je fizična vez med mamico in dojenčkom še bolj pomenljiva in bistvena za naš obstoj, kot smo kadarkoli verjeli. Nosečnica ima s svojim plodom skozi posteljico fizično povezavo in celice svobodno potujejo med njunima telesoma. In čeprav radi verjamemo, da smo povsem avtonomna bitja, ne moremo zanikati, da ogromno število teh celic, ki so se prenesle med nosečnico in plodom, ostane tam za zmeraj.

Osupljivi rezultati zadnjih raziskav so dokazali, da celice drugih posameznikov najdemo tudi v možganih. V možganih več odraslih žensk so našli moške celice, ki naj tam bivale že nekaj desetletij. Namen in vpliv teh celic še ni povsem znan, vendar pa so raziskave pokazale, da mikrohimer (celic genetsko različnega posameznika v organizmu drugega posameznika) ne najdemo le v krvi, ampak tudi vdelane v možgane. Mikrohimerizem se najpogosteje porodi med izmenjavo celic skozi posteljico med nosečnostjo. Vse več dokazov pa kaže, da se materine celice na dojenčka prenašajo tudi med dojenjem.

Znanstveniki so med raziskavo našli tudi možnost mikrohimerizma pri izmenjavi celic med dvojčkoma v maternici. Poleg tega pa so odkrili še možnost prenosa celic prvorojenca na mlajšega sorojenca; celice prvega otroka, ki so ostale v materi, lahko potem med drugo nosečnostjo skozi posteljico najdejo pot do mlajšega bratca ali sestrice. Še več; ženske lahko v sebi nosijo mikrohimere od svoje matere. Raziskava dokazuje dejstvo, da kar ima mama, ima tudi dojenček in mi, pa tudi naši sorojenci. Neverjetno je, koliko si v resnici delimo. Vez med družino, med mamico in dojenčkom je bistvenejša, vplivnejša in močnejša, kot nam je kadarkoli prej uspelo dokazati.

Vir: https://www.thebump.com/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki