Vsak porod s seboj prinese opazne in manj opazne spremembe na telesu. Medtem, ko tiste opazne večinoma poskušamo prikriti ali odpraviti, na tiste znotraj telesa rade kar malo pozabimo. Povsem razumljivo, saj imamo ob sebi malo bitjece, ki nam življenje spremeni dobesedno čez noč. Kar naenkrat ni več spanca, kolikor si ga želimo, hrane, tuša in telovadbe, kadar si zaželimo… moramo se prilagajati svojemu novorojenčku. Vse to vpliva na našo hrbetnico, medenico, medenično dno, mišično maso in v končni fazi na kosti. V času nosečnosti in dojenja so tudi naše kosti ‘zmehčane’ zaradi hormona prolaktina, ki se izloča (zelo laično povzeto). 

Sama sem se po drugi nosečnosti zavedala, da kar se tiče gibanja nisem bila konsistentna – ali sem se zelo zagnala ali pa nisem delala, zelo težko sem našla neko sredino. Posledično tudi nisem preveč redno izvajala vaj za medenično dno. Posledica te ‘zagnanosti’, ko pa sem uspela telovaditi, je bila pa povečan razmak med trebušnimi mišicami (diastaza). To pa je tudi en nasvet za vse mamice in bodoče mamice – ne zaženite se in najprej poskrbite za osnove, kar mišice medeničnega dna so. 

Kaj je Teenlifting medenice?

TEENLIFTING® medenice je nekirurški in neinvaziven postopek krepitve mišic medeničnega dna, mišic kolka in notranjih organov medenice (nožnice, mehurja …) z izboljšano prekrvaljenostjo in drenažo vseh tkiv. Ob posvetu (ti so brezplačni in obvezni) se za postopek TEENLIFTING® medenice izpolni vprašalnik, ki nam pomaga pri diagnosticiranju stanja v medenici (tip inkontinence, zdrs maternice (prolaps uterusa), občutljivost kolkov …) in nam omogoča boljšo spremljavo izboljšanja stanja v času obdelav.

Moja izkušnja s Teenliftingom

Ko sem dobila priložnost, da v decembru preizkusim teen lifting medenice v Salonu Anja, se je to zdelo sanjsko – kot naročeno. Salon sem brez težav našla, pravtako parkirišče v neposredni bližini. Salon ima res prijeten ‘vajb’, kot da sem se znašla sredi obmorske ulice z rožicami na okenskih policah. Silvija Štrukelj, lastnica salona, mi je takoj prijazno ponudila vodo ali čaj. Kasneje po terapiji tudi kavico. 

Najprej sva se usedli in se pogovarjali o nosečnosti, porodu, poporodnem obdobju, mišicah in težavah, ki lahko doletijo vsako mamico. Že to mi je vzbudilo veliko zaupanje do teen lifinga, saj sem spoznala, da je program res dovršen in Silvija vsakega, ki se odloči za tovrstno storitev, zares dobro spozna in ugotovi, kje se pojavljajo težave, ter kako jih lahko skupaj odpravimo. 

Tekom vprašalnika so se pojavljala vprašanja o mojem zdravju, zdravstvenih specifikah, ter o pogostih težavah, ki lahko doletijo ženske, ki so rodile oz. se lahko pojavijo tudi pri tistih, ki niso, vendar redkeje. Med njih sodijo uhajanje urina pri določenih dejavnostih (skakanje, kihanje…), bolečine v križu, ledvenem delu ali hrbtu na splošno, težave pri dvigovanju bremen…

Po prijetnem pogovoru in izpolnjenem vprašalniku, me je Silvija pospremila v prijeten, zaseben kotiček, kjer sem se iz svojih oblačil preoblekla v hlače iz tankega blaga. Hlače poskrbijo, da diode ne pridejo direktno na kožo. 

Ker je za mano pet terapij, lahko z vami podelim, kako zgleda običajen obisk. Po toplem sprejemu in problačenju, Silvija ali njena prijazna sodelavka namestita diode na primerno mesto in ob tem večkrat vprašata, ali se dobro počutiš, ali ti je udobno. Na koncu ti podata deklico, v katero se zaviješ, da ti je lepo toplo. Po izdatnih, a ne probsežnih (da se lahko čim bolj sprostiš), nastavimo moč impulzov, ki jih lahko kasneje tudi sam – vendar so izdatna navodila zgolj prvič, naslednjič že vse obvladaš, prilagaja se pa še vedno glede na tvoje povratne informacije (ali opazaš kakšne spremembe in kakšne). 

S terapijo nameravam nadaljevati predvidoma do desetih obiskov, kar potem zaključi en sklop terapije. Dobro stanje mišic medeničnega pa lahko nato vzdržujemo na letni ravni. 

Moji rezultati po petih terapijah: 

HRBET

Bolečin je znatno manj. To sicer pripisujem tudi moji splošni povečani aktivnosti v zadnjem času, vendar sem vseeno pred obiskom salona Ajna, prebolevala kar nekaj prehladov in bolezni, tako da je bila športna akivnosti postavljena na stranski tir. Zato lahko rečem, da opažam spremembe tudi zaradi obiskov teen liftinga. Zaradi skolioze imam težave predvsem v sredini hrbtenice, kjer me samo ob večjih naporih boli. V zadnjem času pa se mi ta bolečina ne pojavlja več. 

UHAJANJE 

Uhajanje me je sicer na srečo zelo malokrat doletelo, vendar še tistokrat, ko me je, je bilo preveč. Zadeva je nadvse pogosta še posebej v času nosečnosti, nekateri sicer pravijo, da do neke mere normalna, drugi se s tem ne strinjajo. Vsekakor pa je dobrodošlo, če si lahko poleg vaj, ki jih izvajamo sami, pomagamo tudi še s strokovno pomočjo, kar teen lifing definitivno je. 

Če me je prej doletelo predvsem, ko me je res, res… močno lulat že dlje časa in sem morala še kaj dvigovati ali izvajati druge napore, tako da mi je ušlo nekaj kapljic, v zadnjem času od začetka terapi, tega ne opažam več. V času nosečnosti pa se je to dogajalo bolj pogosto, ob polnem mehurju in fizičnih naporih obenem. 

SPOLNOST

Na tem področju opazim največjo razliko. Mišice na področju vagine lahko postanejo po porodih manj občutljive, česar morda niti ne opazimo, dokler ne gremo na teen lifting ali resnično strokovno vodeno izvajamo vaje. Lahko rečem, da so mišice opazno bolj občutljive.

DVIGOVANJE

Na tem področju težko rečem, da zaradi teen liftinga lažje dvigujem, to lahko vseeno prej pripišem fizični aktivnosti, a lahko rečem, da lažje stisnem mišice medeničnega dna in naredim pravilen počep pri dvigovanju. 

… in še ena bonus razlika, ki je najprej nisem povezala s terapijami, temveč s počitkom zaradi bolezni (diastaza se mi je namreč pojavila, ko sem pretiravala z vodenimi vadbami v času poletja), vendar sedaj, ko pišem ta zapis, povezujem v celoto. Osebna trenerka me je namreč pohvalila, da je razmak manjši in ni mogla verjeti zakaj, če sem samo počivala. 

Po končani terapiji si je Silvija vzela tudi čas za kavico in pogovor, da sem lahko povedala svoje občutke, želje, morebitne skrbi. Nato pa sem se polna energije in veliko bolj  optimistično odpravila naprej v dan. Salon Ajna te kar napolni s pozitivno energijo. 

Jaz se bom zagotovo vračala!


Avtor: Danaja Marinšek, www.mamiinatinasolati.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki