Po porodu je večina mamic izčrpanih. Začne se že med nosečnostjo, ko težko spimo, sploh zadnje mesece. Nadaljuje se s porodom, ki je zelo zahteven za telo ter okrevanjem po porodu. Skrb za novorojenčka pa je spet poglavje izčrpanosti zase 🙂 Veliko mamic si želi po porodu izgledati kot prej – pred nosečnostjo. Seveda, to je razumljivo, ampak zelo pomembno je, da do tega prideš počasi in najprej le z prehrano.

Kdaj je varno začeti izgubljati težo?

Med nosečnostjo vsekakor ni priporočjivo namensko izgubljati teže zavoljo lepšega telesa. Ni varno za otroka in tudi zate ne. Najpomembneje je, da ohraniš zdravo in raznoliko prehrano (in kakšen sladoled in čokolado tu pa tam, seveda, ker drugače pač ne gre).

Po porodu (če porod ni bil zahteven ali kompliciran!) pa lahko nežno in počasi začneš telovaditi. No telovaditi – leže v postelji samo nežni stiski mišic medeničnega dna. V leže, ja. Načeloma ti morajo to pokazati babice v porodnišnici, lahko jih vprašaš kako lahko izvajaš varno vaje medeničnega dna. Vprašaš pa lahko tudi patronažno sestro, ki te obišče na domu.

Postavi si realne cilje

Doseganje zdrave teže po porodu zmanjša možne zaplete pri naslednji zanostitvi in nosečnosti in pravtako dobro vpliva na tvoje celostno zdravje.

S pravilno prehrano in nežno vadbo, lahko varno izgubimo 500 g na teden. To se sliši malo, ampak bodi potrpežljiva. Gre za tvoje zdravje in skrb že za naslednjo nosečnost (čeprav vem, da o tem SPLOH ne razmišljaš zdaj). Izguba 500 g v kombinaciji z dojenjem je tudi ok. Ne bo vplivalo na izgubo mleka. Te številke ti govorimo samo za neko varno osnovo, da boš bolj pozorna, da ne pride do prehitre izgube teže, čeprav določene mamice hitreje izgubljajo težo kot druge. To so samo zdravstvena priporočila – to je varno območje izgubljanja teže.

Mamice se med seboj različkujemo in izguba teže se razlikuje. Najpomembneje je, da ohranjaš dobro prehrano in da piješ veliko veliko vode, da sta oba z otrokom dobro preskrbljena. Vse ostalo še pride, nežno in počasi.

Nasveti za varno izgubo teže po porodu

Uživaj veliko pisane zelenjave in sadja, proteinov in polnovrednih žitaric

  • Živila z veliko vlaknin te bodo nasitila, pravtako boš zaradi njih lažje odvajala blato 
  • Jej manjše porcije, zdaj si lahko privoščiš, da ješ večkrat na dan, ker si doma
  • Poizkusi jesti v miru in počasi, brez hitenja
  • Če si zaželiš sladkarije ali česa nezdravega imej pravilo, da v hiši tega ni – pojdi na sprehod z vozičkom in se ustavi v trgovini
  • Postopoma uvajaj telovadbo, po odobritvi ginekologa

Spodaj najdeš super videe, katere lahko izvajaš po porodu. Ampak šele, ko ti ginekolog potrdi, da lahko telovadiš!

Urška Ahac je novopečena mamica in športnica in je zate pripravila tri odlične nove vadbe, za nežno in učinkovito izgubo maščobe, boljšo prekrvavitev celotnega telesa in preprečevanje napihnjenosti. Pa si jih kar poglejmo.

Mami vadba za izgubo maščobe

Mamica je ena sama … In mama ima le eno telo, za katerega se splača poskrbeti! Za vse, ki se borite z nekaj odvečnimi kilogrami, je tukaj rešiteljica Urška z vadbo, ki jo lahko izvajaš doma in brez pripomočkov in ob kateri boš – z rednim izvajanjem, seveda – opazila rezultate.

Vadba za boljšo prekrvavitev celega telesa

Za tole vadbo pa res lahko rečemo, da ti bo pognala kri po telesu! Urška se je spet izkazala z vajami, ki so primerne tudi za mamice in ki bodo poskrbele, da bosta izboljšana tako prekrvavljenost tvojega telesa kot tudi tvoje počutje. Pa še v udobju svojega toooplega doma jih lahko izvajaš. Gremo!

Vadba za preprečevanje napihnjenosti

Po praznikih, polnih lepih trenutkov in božanske hrane je čas, da se spet lotimo bolj zdrave vadbene rutine. Tudi tebe po praznikih muči napihnjenost? Urška je pripravila sklop vaj, ki ti bodo pri tem pomagale in ki so primerne tudi za mlade mamice!

Priporočamo tudi ogled tudi vseh ostalih Urškinih videov za nosečke in mamice, ki vsebujejo vadbe za krepitev medeničnega dna, pomoč pri diastazi rektusov, vadba za lepšo držo po porodu in vadbe z dojenčkom.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki