Preeklampsija je zaplet, do katerega pride v nosečnosti. Pri preeklampsiji imaš lahko visok krvni tlak, visoko raven beljakovin v urinu, kar kaže na poškodbo ledvic (proteinurija) ali druge znake poškodbe organov. Preeklampsija se običajno začne po 20. tednu nosečnosti pri ženskah, katerih krvni tlak je bil pred tem v standardnem območju.

Če se preeklampsija ne zdravi, lahko povzroči resne zaplete tako pri materi kot pri otroku in lahko vodi v smrt.

Običajno se pri preeklampsiji priporoča porod. Čas poroda je odvisen od tega, kako huda je preeklampsija in v katerem tednu nosečnosti si. Pred porodom zdravljenje preeklampsije vključuje skrbno spremljanje stanja in jemanje zdravil za zniževanje krvnega tlaka ter obvladovanje zapletov.

Tudi po porodu se lahko razvije preeklampsija, to je obolenje z imenom poporodna preeklampsija.

Simptomi preeklampsije

Značilnost preeklampsije so visok krvni tlak, proteinurija ali drugi znaki poškodbe ledvic ali drugih organov. Včasih opaznih simptomov ni. Prvi znaki preeklampsije se pogosto odkrijejo med rutinskimi prenatalnimi obiski pri zdravniku.

Poleg visokega krvnega tlaka lahko znaki in simptomi preeklampsije vključujejo:

• presežek beljakovin v urinu (proteinurija) ali drugi znaki težav z ledvicami,

• znižano raven trombocitov v krvi (trombocitopenija),

• povišane jetrni encimi, ki kažejo na težave z jetri,

• hude glavobole,

• spremembe vida, vključno z začasno izgubo vida, zamegljenim vidom ali občutljivostjo na svetlobo,

• zasoplost, ki jo povzroča zadrževanje tekočine v pljučih,

• bolečine v zgornjem delu trebuha, običajno pod rebri na desni strani,

• slabost ali bruhanje.

Povečanje telesne mase in oteklina (edem) sta značilna za zdravo nosečnost. Vendar pa je lahko nenadno povečanje telesne mase ali nenaden pojav edema – zlasti na obrazu in rokah – znak preeklampsije.

Kdaj k zdravniku

Med nosečnostjo poskrbi, da se boš udeleževala pregledov pri zdravniku, kjer lahko zdravnik spremlja krvni tlak. Takoj se obrni na zdravnika ali pojdi v ambulanto za nujne primere, če imaš hude glavobole, zamegljen vid ali druge motnje vida, hude bolečine v trebuhu ali hudo zasoplost.

Ker so glavoboli, slabost in bolečine pogoste nosečniške tegobe, je težko vedeti, kdaj so novi simptomi preprosto del nosečnosti in kdaj lahko kažejo na resno težavo, še posebej, če je to tvoja prva nosečnost. Če si zaskrbljena zaradi simptomov, se posvetuj z zdravnikom.

Vzroki za nastanek preeklampsije

Natančen vzrok za preeklampsijo po vsej verjetnosti vključuje več dejavnikov. Strokovnjaki verjamejo, da se začne v posteljici – organu, ki hrani plod v času nosečnosti. V zgodnji nosečnosti rastejo in se razvijajo nove krvne žile, ki oskrbujejo posteljico s kisikom in hranili.

Pri ženskah s preeklampsijo se zdi, da se te krvne žile ne razvijejo ali ne delujejo pravilno. Težave s kroženjem krvi v posteljici lahko povzročijo nepravilno uravnavanje krvnega tlaka pri materi.

Druge motnje visokega krvnega tlaka med nosečnostjo

Preeklampsija je ena od motenj visokega krvnega tlaka (hipertenzije), ki se lahko pojavi med nosečnostjo. Lahko se pojavijo tudi druge težave:

• Gestacijska hipertenzija je visok krvni tlak, ki se začne po 20. tednu brez predhodnih težav z ledvicami ali drugimi organi. Nekatere ženske z gestacijsko hipertenzijo lahko razvijejo preeklampsijo.

• Kronična hipertenzija je visok krvni tlak, ki je bil prisoten pred nosečnostjo ali ki se pojavi pred 20. tednom nosečnosti. Visok krvni tlak, ki se nadaljuje več kot tri mesece po nosečnosti, se imenuje tudi kronična hipertenzija.

• Kronična hipertenzija s superponirano preeklampsijo se pojavi pri ženskah z diagnozo kroničnega visokega krvnega tlaka pred nosečnostjo, pri katerih se nato med nosečnostjo poslabšajo visok krvni tlak in beljakovine v urinu ali drugi zdravstveni zapleti.

Dejavniki tveganja preeklampsije

Pogoji, ki so povezani z večjim tveganjem za preeklampsijo vključujejo:

 • preeklampsijo v prejšnji nosečnosti,
 • nosečnost z več kot enim otrokom naenkrat,
 • kronični visok krvni tlak (hipertenzija),
 • bolehanje za sladkorno bolezen tipa 1 ali tipa 2 pred nosečnostjo,
 • bolezni ledvic,
 • avtoimunske motnje,
 • uporabo in vitro oploditve.

Pogoji, ki so povezani z zmernim tveganjem za razvoj preeklampsije, vključujejo:

 • prvo nosečnost s trenutnim partnerjem,
 • debelost,
 • družinsko anamnezo preeklampsije,
 • starost matere 35 let ali več,
 • zaplete v prejšnji nosečnosti,
 • več kot 10 let od prejšnje nosečnosti.

Drugi dejavniki tveganja preeklampsije

Več študij je pokazalo večje tveganje za preeklampsijo pri temnopoltih ženskah v primerjavi z drugimi ženskami. Obstaja tudi nekaj dokazov o povečanem tveganju med domorodnimi ženskami Severne Amerike.

Vse več dokazov kaže, da te razlike v tveganju morda ne temeljijo nujno na biologiji. Večje tveganje je lahko povezano z neenakostjo pri dostopu do nosečniške oskrbe in zdravstvenega varstva na splošno, pa tudi s socialnimi neenakostmi in kroničnimi stresorji, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.

Nižji dohodek je povezan tudi z večjim tveganjem za preeklampsijo, verjetno zaradi dostopa do zdravstvene oskrbe in socialnih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje.

Za namene odločanja o preventivnih strategijah imajo temnopolte ženske ali ženske z nizkimi dohodki zmerno povečano tveganje za razvoj preeklampsije.

Zapleti pri preeklampsiji

Zapleti pri preeklampsiji lahko vključujejo:

 • Omejitev rasti ploda. Preeklampsija prizadene arterije, ki prenašajo kri v posteljico. Če posteljica ne dobi dovolj krvi, lahko dojenček prejme nezadostno količino krvi in kisika ter manj hranil. To lahko privede do počasne rasti, čemur pravimo zastoj rasti plodu.
 • Prezgodnji porod. Preeklampsija lahko povzroči nenačrtovan prezgodnji porod – porod pred 37. tednom. Tudi načrtovani prezgodnji porod je primarno zdravljenje preeklampsije. Prezgodaj rojen otrok ima povečano tveganje za težave z dihanjem in hranjenjem, težave z vidom ali sluhom, razvojne zaostanke in cerebralno paralizo. Zdravljenje pred prezgodnjim porodom lahko zmanjša nekatera tveganja.
 • Predrtje posteljice. Preeklampsija poveča tveganje za abrupcijo posteljice. Pri tem stanju se posteljica pred porodom loči od notranje stene maternice. Hudo predrtje lahko povzroči močno krvavitev, ki je lahko smrtno nevarna za mater in otroka.
 • Sindrom HELLP. Kratica HELLP pomeni hemolizo (uničenje rdečih krvničk), povišane vrednosti jetrnih encimov in nizko število trombocitov. Ta huda oblika preeklampsije prizadene več organskih sistemov. Sindrom HELLP je življenjsko nevaren za mater in otroka in lahko pri materi povzroči vseživljenjske zdravstvene težave.
 • Znaki in simptomi vključujejo slabost in bruhanje, glavobol, bolečine v zgornjem desnem delu trebuha in splošen občutek bolezni ali slabega počutja. Včasih se razvije nenadoma, še preden se odkrije visok krvni tlak. Lahko se razvije tudi brez kakršnih koli simptomov.
 • Eklampsija. Eklampsija je začetek epileptičnih napadov ali kome z znaki ali simptomi preeklampsije. Zelo težko je napovedati, ali bo bolnik s preeklampsijo razvil eklampsijo. Eklampsija se lahko pojavi brez predhodno opaženih znakov ali simptomov preeklampsije.

Znaki in simptomi, ki se lahko pojavijo pred napadi, vključujejo hude glavobole, težave z vidom, duševno zmedenost ali spremenjeno vedenje. Vendar pogosto ni nobenih simptomov ali opozorilnih znakov. Eklampsija se lahko pojavi pred, med ali po porodu.

 • Druge poškodbe organov. Preeklampsija lahko povzroči poškodbe ledvic, jeter, pljuč, srca ali oči ter lahko povzroči možgansko kap ali drugo poškodbo možganov. Obseg škode na drugih organih je odvisen od tega, kako huda je preeklampsija.
 • Bolezni srca in ožilja. Če imaš preeklampsijo, lahko povečaš tveganje za prihodnje bolezni srca in krvnih žil (srčno-žilnih bolezni). Tveganje je še večje, če si imela preeklampsijo več kot enkrat ali si imela prezgodnji porod.

Preprečevanje preeklampsije

Zdravila

Najboljši klinični dokaz za preprečevanje preeklampsije je uporaba nizkih odmerkov aspirina. Zdravnik ti lahko priporoči jemanje 81-miligramske tablete aspirina na dan po 12. tednu nosečnosti, že če imaš en dejavnik z visokim tveganjem za preeklampsijo ali več kot en dejavnik zmernega tveganja.

Pomembno je, da se pred jemanjem kakršnih koli zdravil, vitaminov ali dodatkov posvetuješ s svojim ponudnikom, da se prepričaš, ali je jemanje zate varno.

Življenjski slog in zdrave izbire

Preden zanosiš, še posebej, če si že imela težave s preeklampsijo, je dobro, da si čim bolj zdrava. Pogovori se s svojim zdravnikom o obvladovanju kakršnih koli stanj, ki povečajo tveganje za preeklampsijo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki