Ekološka živila, pridelana brez pesticidov, otroku pomagajo vzbuditi in vzgojiti okus za pravo hrano. Brez pisanih barv ali močnih industrijskih okusov, bo ekološko pridelana prehrana otroku pomagala ceniti naravne razlike in intenzitete okusa ter naravne teksture hrane. Zelo pomemno je, da otroku že pri uvajanju nudimo ekološko pridelano zelenjavo in nato nadaljujemo s sadjem, ki je slajše.

Zakaj je pomembno, da otroci uživajo ekološko pridelano hrano že od uvajanja?

Izbira ekološko pridelanih živil pomaga preprečiti vnos aditivov, kot so umetni konzervansi in barvila.

Ker otrok zelo hitro raste, je njegov organizem še toliko bolj izpostavljen strupom in aditivom v hrani. Zdrava prehrana s polnovrednimi živili bo poskrbela za zdravo rast, zadosten vnos hranil in močen imunski sistem.

Kako se spopadamo z izbirčnostjo pri otroku?

Otroci posnemajo starše. Če boste starši jedli zdravo, potem bodo otroci posnemali tudi vas. Povejte jim, da jih z uživanjem raznolike hrane čaka cel svet okusov in da je zabavno biti radoveden glede hrane. Lahko se igrate tudi s “funkcijo” določenega živila. Otroku postrezite “korenčke za laserski vid” ali “brokoli za višje poskoke”.

Vključite otroke v pripravo, nakup ali pridelovanje hrane:

 • Če imate vrt – ali celo samo prostor za lonec – pustite svojim otrokom nekaj vzgojiti!
 • Peljite svoje otroke v trgovino ali tržnico, kjer naj vsak teden izberejo eno novo sadje ali zelenjavo.
 • Ko uvajate nova živila, jih predelajte v najljubša živila – dodajte špinačo lazanji ali dajte lečo v bolonjsko omako.

Nasveti za zdrave ekološke malice in prigrizke

Založite svoj hladilnik in shrambo z ekološkimi živili, katere ima vaš otrok rad – jabolko, korenje, mandarine, kumare, stebelna zelena … Naj bodo narezane in pripravljene v simpatičnih posodicah.

 • Sveže sadje, kot so jabolka, jagode ali grozdje.
 • Jogurt ali kefir, ki sta dobra vira kalcija in probiotikov.
 • Mlado korenje ali palčke zelene s humusom ali mandljevim maslom.
 • Trdo kuhana jajca, ki so dober vir beljakovin.
 • Razne vrste sira.
 • Polnozrnati krekerji z arašidovim maslom ali avokadovim namazom.
 • Mešanica iz polnozrnatih kosmičev, oreščkov in suhega sadja.
 • Pokovka.
 • Energijske kroglice iz ovsa, arašidovega masla in medu.
 • Smutiji iz jogurta, sadja in špinače ali ohrovta.

Vsak otrok ima drugačen okus in želje, zato izbirajte to, kar mu že tako ustreza ter počasi dodajajte druga živila. Prav tako je treba upoštevati velikost porcij. S tem ohranite zdravo ravnovesje celotne prehrane.

Odlično je, da otroka vključite v izbiro in pripravo malice, saj bo tako bolj verjetno užival v hrani in prevzel odgovornost za svoje zdravje in prehrano.

Kako uvedemo zdravo rutino prehranjevanja pri otroku?

Rutina je ključna. Kot na primer upoštevanje časa družinskih obrokov.

Ko planirate kosila, svoje otroke prosite, naj se odločijo glede na možnosti, ki jih ponudite. Na primer: “Bi želel zavitek ali sendvič?”, “Jabolko ali slivo?”, “Sir ali jogurt?”. Otroci bodo imeli možnost odločitve, vi pa postavljate različne zdrave možnosti.

Kupujte lokalno in ekološko

Poleg doma vzgojene zelenjave in obiska tržnice za domače izdelke, lahko ekološke izdelke najdete v mnogih trgovinah. Naše priporočilo je obisk Lidlove tržnice, kjer boste našli lokalne izdelke, ter lokalno zelenjavo z najkrajšo potjo od vrta do trgovine. Nudijo tudi širok nabor ekoloških izdelkov za vegeterijansko prehrano, vegansko in tudi za laktozno intoleranco.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki