Če rada hodiš v hribe, ti to veliko pomeni tudi v času nosečnosti. V kolikor nosečnost poteka brez problemov in se dobro počutiš, nimaš nikakršnih bolečin ali krvavitev in redno obiskuješ ginekologa, se lahko tudi v času nosečnosti odpraviš na kakšen nižji hrib.

V času nosečnosti se na hribe nikoli ne odpravi sama. Prosi nekoga, da ti dela družbo in ti bo lahko v primeru kakršnekoli slabosti pomagal odreagirati in te podpiral, če bo potrebno!

Na kaj moraš paziti ob vzponu?

Ob vzpenjanju ti bo največ težav delalo dihanje. Zaradi znižane kapacitete pljuč, boš hitro zadihana, zato se vzpenjaj počasi in pazi, da lahko med hojo ves čas normalno govoriš. Če se zadihaš, se ustavi. Ko se umiriš, lahko počasi nadaljuješ z vzponom. Ustavi se tudi, če se ti začne vrteti ali čutiš slabosti. V tem primeru ti svetujem, da se počasi odpraviš nazaj v dolino, saj nosečnost ni čas za premagovanje same sebe.

Kaj moraš paziti pri sestopu?

Ko se vračaš nazaj v dolino, najbolj trpijo sklepi. Zato spet sestopaj čimbolj počasi. Nekaj težav ti lahko povzroči tudi ravnotežje.

5 primernih hribov v času nosečnosti

#1 Rožnik

Ljubljanski Rožnik je idealen hribček, da potešiš željo po hoji v hrib, hkrati pa ti zagotavlja varnost, ker je dovolj položen za vzpon in sestop. Seveda pa je plus tudi koča na vrhu, kjer se lahko okrepčaš in zadostno število mimoidočih, če bi kakrkoli potrebovala,

#2 Velika Planina

Na Veliko Planino se odpravi z žicnico in se potem sprehodi samo po njenem vrhu. Čudovite planšarske koče, široke planote in veliko zelenja, ti bosta narisala nasmeh na obraz in pogasila žejo po občutku hribolazenja.

#3 Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Gospodična je ime studenca, ki se nahaja zelo blizu planinskega doma in naj bi imel zdravilne učinke. Se splača, a ne? Sprehod po hribu in studenec. Vse kar potrebuješ.

#4 Donačka Gora

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Ima dva vhova, a priporočamo ti zahodnega, ki je manj zahteven. Z vrha je lep razgled po bližnji in daljni okolici, ob lepem vremeu vse do Pohorja.

#5 Slivnica

Slivnica se vzpenja nad Cerknico in je po pripovedih dom čarovnic. Ker je travnata, seže pogled res daleč, pot nanjo pa je nezahtevna. Najlepši pri vzopnu pa je seveda pogled na Cerkniško jezero.

Veliko užitkov ob raziskovanju slovenskih hribčkov ti želim!


Preberi še:


Avtor: Anja Oman, certificirana učiteljica pilatesa, strokovnjakinja za nosečniško in poporodno vadbo

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki