Ekološko kmetijstvo postaja vsak dan bolj priljubljena izbira med mladimi družinami, ki si želijo zagotoviti najčistejšo in najbolj zdravo hrano za svoje najmlajše. V času, ko smo priča nenehnemu povečevanju zdravstvenih težav, povezanih s prehrano, postaja ozaveščenost o kakovosti in izvoru hrane, ki jo postavljamo na naše mize, izjemno pomembna. Prav ekološko kmetovanje s svojimi strogi standardi in praksami predstavlja odgovor na mnoga vprašanja sodobnega potrošnika, ki išče transparentnost, varnost in etičnost v procesu pridelave hrane. 

Pomen ekološkega kmetovanja ni le v izogibanju uporabi škodljivih pesticidov in kemikalij, ampak tudi v spodbujanju biotske raznovrstnosti, ohranjanju zdravja tal in vode ter zagotavljanju boljših življenjskih pogojev za živali. Vse to skupaj prispeva ne le k bolj zdravi prehrani, ampak tudi k trajnostnemu razvoju in varovanju našega planeta za prihodnje generacije.

Pretekli teden smo se zbrali na idilični ekološki kmetiji Trnulja v čarobni Črni vasi, kjer so nas strokovnjaki z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter iz Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja popeljali na edinstveno potovanje skozi svet ekološkega kmetovanja. Skupaj z njimi so svoje znanje delili tudi prijazni gostje iz Inštituta za kontrolo in certifikacijo Maribor. Naš cilj? Razkriti vam, zakaj je ekološka hrana prava izbira za vašo družino.

V današnjem hitrem življenjskem tempu se v poplavi izdelkov na trgovskih policah pogosto počutimo izgubljene. Kako izbrati pravo ekološko pridelano hrano in prepoznati njeno resnično vrednost, od polja do vaše mize? Razkrili smo, da ekološko ne pomeni samo sadja in zelenjave, ampak vključuje tudi žitarice, jajca, mleko, mlečne izdelke, meso in še mnogo več. Spoznali smo celotno pot pridelave, od skrbne kontrole zemlje, izbire semena, vzgoje rastlin in živali, vse do končnih izdelkov, ki brez uporabe škodljivih pesticidov, aditivov ali umetnih gnojil pridejo na naše mize.

Dogodek je bil namenjen tudi priljubljenim vplivnežem kot so Nika Veger, Saša Zor in drugi, ki bodo s svojimi glasovi pomagali širiti zavedanje o pomenu ekološkega kmetovanja. Zanimivo predavanje Maje Žibert nam je odprlo oči o prednostih ekološke hrane in zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati ekološke kmetije.

Ali ste vedeli, da Slovenija stoji na izjemnem 10. mestu po številu ekoloških kmetij? Ta trend narašča iz leta v leto, kar nas navdaja z upanjem in ponosom. Na dogodku smo izvedeli, kako preveriti, ali so izdelki, ki jih kupujemo, resnično certificirani in zaslužijo zeleni list ter pripis “Kmetijstvo Slovenija”.

Z ekološke kmetije Trnulja niso poskrbeli le za poučne trenutke, ampak tudi za okusen ekološki zajtrk in kosilo, s katerim so nas popeljali skozi prednosti in izzive ekološkega kmetovanja. Ta dan je bil poln navdihujočih pogovorov, deljenja znanj in razbijanja mitov, ki jih bodo naši vplivneži zagotovo delili naprej, širili zavedanje in povečali cenjenje ekološkega kmetijstva in hrane med nami.

Pridružite se nam v tej zeleni revoluciji in skupaj poskrbimo za bolj zdravo prihodnost naših otrok in planeta.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki