Ženske so zaradi družbenih pritiskov in pričakovanj v večji meri izpostavljene razvoju avtoimunih bolezni, pri čemer je ključno zdravljenje, ki vključuje prepoznavanje in izražanje zdrave jeze ter vero v možnost človeške transformacije.

Nedvomno razlike med spoloma niso edini dejavnik, vendar obstaja razlog, zakaj je 80 % ljudi z avtoimunimi boleznimi žensk. Obstaja razlog, zakaj imajo ženske več rakov, ki niso povezani s kajenjem, kot moški. Razlog, zakaj ima ženska, ki kadi, dvakrat večje tveganje za pljučnega raka kot moški kadilec. In to je zato, ker so te značilnosti ne samo biološko določene. Niso nujno spolno določene, ampak so v patriarhalni družbi bolj vsiljene enemu spolu kot drugemu.

Ženske pogosteje jemljejo antidepresive in pomirjevala. In zato pogosteje trpijo za kroničnimi boleznimi. Seveda imajo tudi moški svoje načine trpljenja, vendar pa značilnosti, ki običajno opisujejo osebnost, nagnjeno k boleznim, opisujejo tudi, kako so ženske vzgojene v družbi.

Dr. Gabor Maté predlaga, da bi lahko obstajala povezava med povečanimi stopnjami kroničnih bolezni pri ženskah in dejavniki, ki niso zgolj genetski, kar poudarja potrebo po nadaljnjem raziskovanju in razumevanju. Poudarja, da “osemdeset odstotkov avtoimunih bolezni prizadene ženske.” Razlog za to je tudi v tem, da ženske pogosto prevzemajo vlogo absorbiranja stresa ne samo biološko, temveč tudi zaradi družbenih pričakovanj, kot je delo za podporo finančnim potrebam družine.

Poudarja tudi pomen izražanja zdrave jeze in postavljanja meja: “Ljudje morajo biti jezni, ne razjarjeni, ne kronično zagrenjeni, ampak morajo biti sposobni reči ne, ne boste tega storili meni, me ne boste manipulirali, me ne boste izkoriščali.”

Avtoimune bolezni nesorazmerno prizadenejo ženske, kar poudarja spolno nesorazmerje pri teh stanjih in potrebo po večji ozaveščenosti ter razumevanju teh bolezni.

Ključne točke video pogovora:

  • Dr. Gabor Maté nakazuje na možno povezavo med višjo pojavnostjo kroničnih bolezni pri ženskah in dejavniki, ki presegajo genetiko, kar nakazuje na potrebo po dodatnih raziskavah in globljem razumevanju.
  • “Nesorazmerna prizadetost žensk z avtoimunskimi boleznimi, ki znaša kar 80 odstotkov, izpostavlja potrebo po raziskovanju vplivov okolja in družbe na zdravje.” Ženske pogosto nosijo breme stresa, ki ni le biološko pogojeno, temveč je povezano tudi z družbenimi pričakovanji, kot je skrb za finančno stabilnost družine.
  • Poudarja tudi pomen zdravljenja skozi samospoznavanje: “Obstajajo trije koncepti zdravljenja – usklajenost, ki vključuje avtentičnost in postajanje resnično samemu sebi, kar je dostopno vsem.”
  • Pomembno je izražanje zdrave jeze: “Ljudje morajo znati reči ne, ne dovolim, da me manipulirate ali izkoriščate.”
  • “Zaradi nesorazmerne prizadetosti žensk z avtoimunskimi boleznimi, ki predstavljajo 80 odstotkov vseh primerov, je pomembno izpostaviti spolne razlike pri teh stanjih.”

Predlagamo branje knjige Navidezna normalnost >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki