Zelo pogosto slišimo, da mora nosečnica ali mamica po porodu delati »Keglove vaje«. Žal pa to ni »recept« za vse težave, ki se lahko pojavijo v povezavi z medeničnim dnom. Spodaj je opisanih nekaj razlogov, zakaj so Keglove vaje lahko neučinkovite.

1. Ker, ko vtipkaš v Google Keglove vaje, dobiš ogromno različnih navodil.

Nekje piše, da pri Keglovih vajah stiskaš zadnjico, drugje da dviguješ noge, nekje da stiskaš žogo med koleni, ali pa da »zvračaš« medenico. In še bi lahko naštevali. Keglove vaje so največkrat napačno ali pa slabo opisane, zato fizioterapevti uporabljamo izraz vadba za mišice medeničnega dna, ki je natančno opredeljena, z dokazi podprta in učinkovita vadba.

2. Ker jih lahko izvajaš napačno, pa tega ne veš.

Namreč mišice medeničnega dna niso vidne navzven, zato težje veš ali jih aktiviraš pravilno. Veliko žensk, z ali brez težav, te mišice aktivira napačno in posledično vadba ne bo učinkovita. Aktivacijo mišic medeničnega dna je potrebno začutiti in pri tem ne izvedeš nobenega drugega giba. Začutiti je potrebno predvsem dvig medeničnega dna navzgor (proti notranjim organom). Pomagaš si lahko z vizualizacijami, s pripomočki ali pa z magnetno stimulacijo. Najbolje pa bo aktivacijo teh mišic ocenil ginekolog ali fizioterapevt s specialnimi znanji s področja fizioterapije za zdravje žensk.Ko je enkrat aktivacija primerna in dovolj močna, se seveda lahko doda gibanje drugih mišičnih skupin.


Preberi še: Kako izgleda magnetna stimulacija


3. Ker so mišice medeničnega dna lahko prenapete.

Veliko dejavnikov lahko povzroči prenapete mišice medeničnega dna. Med drugimi tudi dolgotrajno napačno izvajanje Keglovih vaj. Znaki, da so mišice prenapete so: boleči spolni odnosi, zaprtje, težka sprostitev in močno napenjanje ob odvajanju. Take mišice je potrebno s (fizio)terapijami najprej sprosti, šele nato začnemo s pravilno krepitvijo.

4. Ker je potrebno biti vztrajen.

Za opazen napredek je vadbo potrebno izvajati redno (vsak dan) kar nekaj tednov, za optimalno okrepitev (hipertrofijo) pa vsaj 20 tednov. Res je to kar dolgo obdobje in je težko ostati motiviran. Lahko si pomagaš z mobilno aplikacijo (priporočam MyPFF), ki nudi strokovno razlago in beleženje vadb.

5. Ker jih je potrebno vključiti v vsakdanje aktivnosti.

Mišice medeničnega dna morajo biti funkcionalne, torej se morajo vključiti takrat, ko se smejiš, kihneš, nekaj težkega dvigneš, poskočiš … Vedno delujejo skupaj z globoko trebušno mišico, diafragmo (dihalno mišico) in majhnimi mišicami ob hrbtenici. Zato je potrebno obravnavati celoten tim mišic in ga vključiti v vsakdanje aktivnosti (dvigovanje, potiskanje, počepi,…).

6. Ker ni nujno, da je težava samo v mišicah medeničnega dna.

Vadba za mišice medeničnega dna je dokazano učinkovita pri stresni urinski inkontinenci. Poznamo še druge oblike inkontinence in disfunkcije mišic medeničnega dna. Pri večini le-teh pa ne bo dovolj, da delamo samo vadbo, ampak so potrebni še ostali specifični ukrepi za zdravljenje določene oblike disfunkcije. Namreč vzrok je lahko tudi v brazgotini (po carskem rezu ali epiziotomiji), mišičnih ovojnicah/fascijah, oživčenju, neprimernih navadah,… Zato je potrebna celostna obravnava in ne samo vadba.


Preberi še: Vodnik vaj medeničnega dnaAvtor: Anja G. Filiplič, dipl. fiziot., vaditeljica pilatesa

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki